Loading...

Svibanj 2007. – TYPE O NEGATIVE: Dead Again

TYPE O NEGATIVE

DEAD AGAIN

(SPV, 2007)

80/100

Prošle su četiri godine otkada je izašao posljednji album Type O Negative a njihovo najnovije izdanje pokazuje njihovu snagu.
Nakon klasika “October Rust” (1996.) Type O Negative objavili su dva albuma: “World Coming Down” (1999.) i “Life Is Killing Me” (2003.). Ali glazbeno gledajući, “Dead Again” je najkreativniji i najinteresantniji produkt kojeg su ovi New Yorkčani do danas napravili.
Uvodna, ujedno i naslovna pjesma, “Dead Again” nepogrješivo je Type O Negative. Žestoka, depresivna i mračna. No uskoro će vas različitost utjecaja udariti svom žestinom: metal, punk, hardcore, folk, blues, što god imenujete dobiti ćete.
A svi koji ste upoznati sa Carnivore (bendom kojeg je sredinom 1980-ih predvodio Peter Steele), prvi album Type O Negativea u četiri godine, , također će vam zvučati poznato. Sada, uzmimo si slobodu i srce i kažimo da Type O nisu napustili svoj goth stil ili filtrirali svoj trademark zvuk kroz posljednji trend aggro-noisea (Underoath, Bleeding Thought, itd.). Ne, ništa poput toga; ovo je definitivno još uvijek Type O.
Album otvara naslovna pjesma koja dovoljno zvuči poput njih – spora, žestoka, doom raspoloženja upotpunjena sa klasičnim refrenom da bi se postigao goth efekt. Glazba zatim ubrzava i nariče različite stilove – ponešto od žurbe i malo bijesa. Refren ove dvije stvari usklađuje savršeno u Steeleovom vokalu i nameče slušatelju pomisao: ako je “Bloody Kisses” bio sve ono što ste mislili da Type O Negative mogu biti, tada trebate dodatno obrazovanje.
Type O Negative vrlo su svestran bend. Na ovom su albumu neke pjesme spore, gotički raspoložene; druge su doomy, slojevite i srednjeg tempa; a nekoliko ih je bržih u punk/trash vibraciji no sve pjesme imaju element mraka. Vokalist Peter Steele je u dobroj formi. Ovaj put čuti ćete njegov tradmark duboki bariton no također i normalni način pjevanja kao i neke ljute i agresivne vokalne izvedbe a također je unio mnogo crnog humora u svoje stihove.
“Dead Again” je vrlo ambiciozni ablum, i uspio je. I unatoč tomu što je većina pjesama stvarno dugačka, zaista je vrlo pritupačan. Pjesme su jako dobro napisane, a Peter Steele zvuči zaista dobro. Type O Negative su se, čini se, pomladili s ovim albumom, jedan je od najboljih tijekom svih ovih godina.
I još jedan anputak: ako ćete imati prilike vidjeti Type O Negative, držite fige da odsviraju “An Ode To Locksmiths”. Vjerovali ili ne, ta pjesma zapravo ‘ljulja’!

website: www.typeonegative.net

Recenzija: Vincent Aarden
vincent@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *