Loading...

ICED EARTH – Plagues of Babylon

iced earth coverICED EARTH
PLAGUES OF BABYLON
Izdavač: Century Media
Datum: 6.1.2013.
Žanr: heavy metal
Ocjena: 9/10

ICED EARTH je jedan od onih bendova kojima i nakon više od dvadeset godina postojanja polazi za rukom napraviti album koji ne razočarava. I sve to bez obzira na konstantne promjene postava benda. Stil i kvaliteta glazbe drže visoku razinu, što se vidi i na najnovijem studijskom izdanju nazvanom Plagues of Babylon.

Plagues se jedinim svojim dijelom nastavlja na Something Wicked sagu započetu albumom iz 1998. Something Wicked This Way Comes, dok u drugom dijelu sadrži pjesme velikog himničnog potencijala koje stoje same za sebe, a od toga i dvije poslastice kao što je Highwayman koju zajedno pjevaju Jon Schaffer, Stu Block, Russell Allen (Symphony X, Adrenaline Mob) i Michael Poulsen (Volbeat) – četiri prijatelja, četiri strofe, četiri duše… Zaista posebna suradnja. Pjesma je to koju u originalu izvode Willie Nelson, Johnny Cash, Kris Kristofferson i Waylon Jennings. Druga poslastica na albumu je svakako i Spirit Of The Times. U izvornoj je verziji izvodi Schafferov projekt Sons of Liberty, a na ovom je albumu ponovo zaživjela uz izvrstan Blockov vokal.

Stu Block je zasjao punim sjajem svojim glasovnim sposobnostima. Na Dystopiji se osjećala mala nesigurnost i usklađivanje sa zahtjevima glazbe Iced Eartha. Situacija na Plagues of Babylon je potpuno drugačija. Osim što je zavladao mikrofonom, dodatno je usavršio izražajnost svog vokala što se posebno osjeti u pjesmama The Culling, If I Could See You, Cthulhu i Peacemaker.
Upravo zato mi se gostovanje Hansija Kürscha na čak 5 pjesama čini pretjeranim.
Bubnjar Rafael Saini i basist Luke Appleton, kojima je ovo prvi album za Iced Earth, čvrsto drže ritam podlogu i podižu kvalitetu glazbe na posve novu razinu. Sve to je isprepleteno zaraznim, melodičnim gitarističkim linijama koje majstorski isporučuju sam mastermind Jon Schaffer i Troy Seele.

Iced Earth i ovaj put vrlo uspješno okupiraju slušateljevu pažnju i bacaju vas u jednu distopijsku stvarnost kojom vladaju babilonske pošasti i koja možda i nije toliko daleko od stvarnosti u kojoj živimo. Mase ljudi koje poput zombija bauljaju Zemljom dok ih gramzive elite kontroliraju i koriste za neke svoje ciljeve. Zvuči poznato?

Popis pjesama:
1. Plagues of Babylon
2. Democide
3. The Culling
4. Among The Living Dead
5. Resistance
6. The End?
7. If I Could See You
8. Peacemaker
9. Parasite
10. Spirit of the Times
11. Highwayman
12. Outro

Recenzija: Martina Šestić martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *