Loading...

ELUVEITIE – The Early Years

Izdavač: Nuclear Blast
Datum izlaska: kolovoz, 2012.
Ocjena: 5/5

Kao i svaki bend (a pogotovo oni koji imaju mnogo članova), tako je i Eluveitie imao svoje faze i prošao uobičajeni razvoj od projekta do svjetski poznatog benda u ovih desetak godina svojeg postojanja.
Još davne 2003. godine bili su prisiljeni financirati sami sebe samo kako bi snimili svoj prvi  službeni uradak “Ven”. S obzirom da su ga rasprodali već u idućih pola godine, ispostavilo se da trud uopće nije bio uzaludan te da su već stekli svoju prvu bazu obožavatelja.
Već dvije godine kasnije Eluveitie su se zatvorili u studio i stvorili svoj prvi službeni studijski album “Spirit”, koji je na police stigao 2006. godine, označivši bend kao začetnike cijelog jednog novog glazbenog pravca – “New Wave Of Folk Metal” te donijevši im cijele horde fanova i brojne nastupe.
Kako je većina fanova ipak za njih saznala kroz kasnije albume, a do prvih glazbenih ostvarenja Eluveitia nije bilo baš lako doći, u bendu su počeli razmišljati o reizdanju istih. Dakako, u međuvremenu je i sam bend napredovao, modernizirao se u određenoj mjeri te mijenjao članove. Tako da je postalo jasno da naprosto nije moguće snimiti iste pjesme na jednak način kako je to učinjeno prije skoro deset godina.
Međutim, zapravo uopće nije bilo potrebno napraviti identičnu kopiju “Vena” i “Spirita”, jednostavno je bilo dovoljno da Eluveitie ovakakv kakav je sad dade sve od sebe i udahne novu energiju u njih.
Konačno ostvarenje je ispalo izvrsno i doslovno sam uživala preslušavajući ga opet i opet. Oformili su ga tako da je i tematski razdvojeno na dva cd-a, od kojih jedan sadrži “Ven”, a drugi “Spirit”, dok se sve to zajedno upakirano zove “The Early Years”. Cijela ova retrospektiva, ako ju smijemo tako nazvati, pršti energijom, sadrži više melodičnosti i žestine nego u originalu, a čak i više nego neke od stvari s kasnijih studijskih albuma. Ima tu i nježnih i virtuoznih dionica, a kao definitivno najbolje stvari izdvojila bih s “Vena” – D’vêritû Agâge D’bitu i Lament, a sa “Spirita” Your Gaulish War i The Song Of Life.
Za kraj, mogu slobodno reći da je „The Early Days“ album koji će se svakako svidjeti dosadašnjim obožavatelima Eluveitija, dapače i onima koji već imaju primjerke originalnih izdanja kod sebe. Također je sigurno da će „ekipica iz Švicarske“ ovim uratkom pronaći još novih poklonika, koji će se preko njega „zakačiti“ na ostale albume.
I za kraj, nadajmo se da će i na playlistu za nastup u Zagrebu 13.03.2013. godine biti uvrštena koja pjesma „iz ranih godina“.

CD 1
1.D’vêritû Agâge D’bitu (Verja urit an bitus, Re-recorded)
2.Uis Elveti (Re-recorded)
3.Orô (Re-recorded)
4.Lament (Re-recorded)
5.Druid (Re-recorded)
6.Jêzaïg (Re-recorded)

CD 2
1.Spirit
2.Uis Elveti
3.Your Gaulish War
4.Of fire, wind & wisdom
5.Aidû
6.The song of life
7.Tegernakô
8.Siraxta
9.The dance of victory
10.The Endless Knot
11.AnDro

Recenzija: Vedrana Ravlić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *