Loading...

E.N.D. – Illustrating Evil

END-Illustrating EvilIzdavač: Geenger Records
Datum izlaska: 10. lipnja 2013.
Žanr: groove metal
Ocjena: 9/10

Hrvatski groove velikani, E.N.D., prije 10-ak su dana objavili svoj novi, treći po redu studijski album naziva ”Illustrating Evil” i još jednom dali do znanja tko i zašto predvodi domaću groove scenu.

E.N.D. na ”Illustrating Evil” predstavljaju osam novih pjesama, od kojih smo ranije imali prilike upoznati ”Deception”, a ono što odmah treba reći je da bend u potpunosti ostao vjeran zvuku koji ih je vinuo na vodeću poziciju domaće groove scene.

”Illustrating Evil” produkcijski je vrlo promišljen album koji je iskoristio sve čari moderne tehnologije, a dodatnu čvrstoću zvuku je donijelo i to što je bend većinu albuma snimio samostalno pretočivši svoja dosadašnja iskustva u besprijekorno čistu groove energiju.

Album otvara ”Condemned to Servitude”, energična i snažna, odlične ritam sekcije i fantastičnog vokalnog paranja Alena Babina čije je growlanje besprijekrno dok ga prati pršteća snaga koja izvire iz aranžmanski gotovo do prijekornosti dovedena sila riffova i snažnog bubnjanja.

Bez pretjeranih glazbenih varijacija, snažno, s mnoštvom riffova i melodičnim aranžmanima, E.N.D. na ”Illustrating Evil” nisu predstavili bilo koju formu glazbene revolucije, ali su svojim čistim i postojanim zvukom itekako očitali lekciju ne samo domaćim, već i mnogim predstavnicima inozemne groove scene.

Jedna od karakteristika albuma ”Illustrating Evil” zasigurno je groove melodičnost zahvaljujući kojoj se niti jedan instrument ne ističe povrh ostalih, a vokalna ekspresija stopljena je u jedinstvenu i koloričnu glazbenu sliku koja odiše tonovima prolaznosti vremena i otuđenosti, uništenja i samodestrukcije što su česte i uobičajene teme u groove metalu.

E.N.D. su sa ”Illustrating Evill” za još nekoliko koraka pomaknuli svoju glazbenu izvrsnost, sada već prepoznatljivu i izvan granica domovine. No ipak, nisu donijeli primjetnu evoluciju svog zvuka pa im album, unatoč tomu što se na njemu  nalazi svega osam pjesama, upada u mrežu jednolikosti koja odvraća od detaljnog slušanja svakog odsviranog riffa i odgrowlanog stiha. Neovisno o tomu, E.N.D. su zahvaljujući postojanosti i čvrstoći svog zvuka dokazali izuzetni glazbeni talent, impresivnu sviračku vještinu, ali i to da se od njih svakako može očekivati još mnošto pjesama koje ne odstupaju od visoko postavljene letvice visoke kvalitete.

Uživajte!

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *