Loading...

DINOSAUR JR. – I Bet on Sky (CD)

Dinosaur Jr - I Bet On Skylabel: Jagjaguwar
objavljeno: 2012
žanr: alternative rock, indie rock
ocjena: 8/10

Netko bi mogao reći da ime ovog benda ne odaje ozbiljne namjere, no Dinosaur Jr. je sve prije nego nešto što ćete olako shvatiti. Uz to su prošli i dugi put karijere koja označava pravu stvar.

Iako bend nije bio nešto posebno produktivan u posljednjim godinama nakon ponovnog okupljanja, to ujedno i ne znači da su kao i ostali “reunion” bendovi: da su se sklepali nazad da žive na staroj slavi – za razliku od takvih, Dinosaur Jr. stvara muziku koja je bitna.

„I Bet On Sky“ je došao u pravom času i za bend i za njegove obožavatelje, pokazujući svima da bend zaista ima još što za reći i da ne misle stati.
Gledala sam Dinosaur Jr. uživo u siječnju kada su nastupali u Zagrebu prije nego sam uopće odslušala cijeli album, što često zna biti škakljiva stvar – uobičajeno je kada bendovi krenu na turneju promovirajući album a koji je relativno nedavno izašao, u svoje setliste obične stave relativno malo novih pjesama dok se publika ne navikne i ne “zagrije” ali i dok se u nove pjesme ne “ufura” i sam bend: često su live izvedbe novih pjesama pomalo “kockaste” ili barem nedovoljno izbrušene, a nemalo puta i  lošije.

Sa zadovoljstvom mogu reći da to nije bio slučaj. Iako bend nije svirao od mislim pet novih pjesma s „I Bet On Sky“ sve su izvedene kao da ih sviraju već dugo.  Pa je tako publika koja možda nije baš sva bila posve upoznata s albumom,  odlično prihvatila nove pjesme.

To i nije nikakvo čudo jer su pjesme s „I Bet On Sky“ jednostavno toliko dobre, na istoj razini poput većine starih. Iako slično zvuče istovremenom ne možete reći da se Dinosaur Jr. ponavlja. Da se razumijemo, s popriličnom sigurnošću mogu reći da od Dinosaur Jr. nikada nećete čuti neke dramatično drugačije pjesme ili doživjeti drastičan zaokret u zvuku i stilu, ali opet nećete nikad moći reći (za nijedan od njihovih albuma) da zvuče kao nešto što ste od njih čuli i prije. To je ta sitna ali bitna razlika koja razdvaja bitne i nebitne izvođače.

No ako će nekome od vas ovaj album možda i zazvučati tako – to je isključivo zato što je vokal i stil pjevanja J Mascisa toliko specifičan – on mumlja, “grebe”, jada se – on jednostavno ne može biti ništa drugo neko jedinstven. No na ovom albumu je njegov glas mnogo smirenji nego inače no to tako dobro sjeda u pjesme.
na ovom albumu nećete detektirati skoro nikakv oblik ljutnje, bijesa – samo konkretan broj iznimnih gitarskih solaža, mekanih i toplih poput sjedokosog medvjedića na kojeg me ponekad J Mascis podsjeća. No neka vas ova usporedba ne zavara – ako ste sada pomislili da „I Bet On Sky“ spada u perolaku kategoriju – e pa, nije ni približno takava. Prije teška. Vrijednošću materijala.

Popis pjesama:

01 Don’t Pretend You Didn’t Know
02 Watch the Corners
03 Almost Fare
04 Stick a Toe In
05 Rude
06 I Know It Oh So Well
07 Pierce the Morning Rain
08 What Was That
09 Recognition
10 See It on Your Side

Recenzija: Anastazija Vrzina anastazija@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *