Loading...

COMMUNIC – The Bottom Deep (CD)

(Nuclear Blast, 2011.)

9/10

Communic su progressive metalci iz Norveške. Osnovani su 2003. pa iza sebe imaju dva albuma, debitantski „Conspiracy In Mind“, „Waves Of Visual Decay“ i „Payment Of Existance“. Njihov četvrti album, „The Bottom Deep“ donosi devet novih autorskih pjesama.
„The Bottom Deep“ jedno je kompaktno, prilično dobro i klasično progressive djelo na kojem se izmjenjuju zanimljivi elementi koji omogućavaju potpuno uživanje u kompleksnosti i kvaliteti glazbe. Dodatna zanimljiva komponenta jesu stihovi koji dolaze iz dubine autorove duše, napisane njegovim životom. To je glazba, kako sam Oddleif (autor) kaže, koja je imala terapijski učinak i izvukla ga sa samog emocionalnog dna u kojem se našao. Upravo zato album zrači jednom određenom vrstom emocionalnosti i energije.
Uvijek se kaže kako je prvi dojam najvažniji, tako je i prva pjesma „Facing Tommorow“ presudna da shvatite kako želite pozorno i dalje preslušavati ovo djelo i uživati u njegovoj spektakularnosti i kompleksnosti i razmišljati kako bi bilo dobro slušati ovako nešto uživo. Jedina mala zamjerka je što  su možda produkcijski gitare prilično glasno snimljene tako da, na neki način, kao da ubijaju kvalitetu i dinamiku vokala koji zaslužuje da bude u prvom planu.
Refren „Flood River Blood“ ostaje zapamćen odmah nakon prvog slušanja kao i cijela pjesma dok su „Voyage Of Discovery“ i „My Fallen“ stvorene za osjećajno slušanje.
„Destroyer Of Bloodlines“ nosi ogromnu snagu, a „Wayward Soul“ sadrži jednu od najljepših solaža na albumu.
Najkraća i najemocionalnija „The Bottom Deep“ privodi ovaj fantastičan album kraju uz nježne zvuke gitare i pesimistične stihove.
Nema Norveška samo kvalitetne black metalce. U posljednje vrijeme mnogi norveški bendovi drugih žanrova polako izlaze iz sjene black divova te pokazuju svoj potencijal i kvalitetu ostatku svijeta. Tako je i s Communicom čiji najnoviji album „The Bottom Deep“ svakako poslušajte.

Recenzija: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *