Loading...

APOCALYPTICA – Wagner Reloaded – live in Leipzig

Apocalyptica-WagnerReloadedDatum izlaska: 15.11.2013.
Izdavač: BMG
Ocjena: 9.5/10

Kišna večer, kraj studenog i Apocalyptica u gotovo čistokrvnom klasičnom izdanju. Već na samom početku treba spomenuti da je ”Wagner Reloaded – Live in Leipzig” prvo izdanje mega-popularnog finskog kvarteta u tri godine te mjuzikl i kazališni projekt vezan uz 200. obljetnicu rođenja velikog skladatelja Richarda Wagnera koja je obilježena 22. svibnja ove godine.

”Wagner Reloaded” u svim je svojim elementima nenadmašna suradnja višestruko nagrađivanog koreografa i plesača Gregora Seyfferta i nevjerojatnih čelista – Apocalyptica – koja slavi velikog skladatelja poznatog prvenstveno po svojim osebujnim ostvarenjima na poljima opere koje se naslanjaju na nordijsku mitologiju, prikazujući u suvremenim plesnim i glazbenim ekspesijama okosnicu njegova djela, ali i života. Pritom ne smijem zanemariti podatak da je glazbu za ovo glazbeno-scensko djelo napisala Apocalyptica. A isto tako, dobro se to može čuti na netom objavljenom albumu, finski su glazbenici naprosto briljirali u izvedbi pred publikom u Leipzigu u Njemačkoj.

Kao i uvijek do sada, ”Wagner Reloaded” nije samo sviranje Wagnerovih djela na violončelima, ovo djelo je punokrvno Apocalyptica remek-djelo, duh klasike na prepoznatljiv moderni način na koji su nas navikli još onda, sada već davno, obradom Metallicine ”Nothing Else Matters”, ovo su Apocalypticine skladbe u čast Richardu Wagneru koje svojim notama, brzinom, žestinom, predanošću, dubinom izražaja dočaravaju sva emotivna stanja u životu jednog čovjeka, ali i jednog glazbenika. Istovremeno, dok slavimo Wagnera, neupitna je gotovo tekuća tranzicija čelista koji u novoj scenskoj ulozi postižu ono što postižu na svakom svom koncertu (a ja sam ih vidjela više nego nekoliko puta tijekom godina) – osjećaje oduševljenja i ugode od kojih se ježi koža dok live atmosfera raste i još jednom spaja naoko nespojivo – klasičnu i metal glazbu, moderno kazalište i njegove plesne forme i operu, Wagnerovo 19. i naše 21. stoljeće.

Kao cjelina, album je sanjivo poput života putovanje koje slušatelja vodi kroz dramatični uvod u prvoj ”Signal”, bubnjevima dočaranu atmosferičnost ”Fight Against Monsters” koja ostavlja bez daha svojom snažnom energijom, fantastičnu i gotovo filmski dramatičnu ”Flying Dutchmann” koja svojem klasičnom zvuku zahvaljuje gotovo i vizualizaciju Wagnera kako dirigira orkestrom, živahnu ”Path Of Life” koja dočarava životnu sreću pa zatim okreće na duboku dramatičnost, razočaranje, pad i ponovno uzdizanje, do zaključnih ”Ludwig Wonderland” koja svojim prepoznatljivim Apocalyptica metal prizvukom oduševljava metalu orijentiranu publiku te ”Ludwig Requiem”, kratku i pomalo sumorno skladbu koja uvodi u zaključnu skladbu ”Destruction” koja konačno razgaljuje i osvaja izvedbom samo tri note na pianu kojima se pridružuje vrlo osjećajno i izražajno violončelo dok ova bespriejkorna kombinacija vrlo upečatljivo utječe na ritam i dinamiku donoseći kraj putovanja i minimalističku no potpuno katarzu suočenu, u mislima i pred nama, sa Wagnerovim očima.

”Wagner Reloaded” je Apocalyptina posveta velikom skladatelju koja ostavlja bez daha čak i kada se scenski dio priče ne odvija pred vašim očima. Duboka, iskrena, prožena mrežom osjećaja koji čine život, jedini joj je nedostatak što nije objavljena i u DVD/Blu-ray formatu.

 

Popis pjesama:
01. Signal
02. Genesis
03. Fight Against Monsters
04. Stormy Wagner
05. Flying Dutchman
06. Lullaby
07. Bubbles
08. Path in Life
09. Creation of Notes
10. Runing Love
11. Birth Pain
12. Ludwig – Wonderland
13. Ludwig – Requiem
14. Destruction

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *