Loading...

AC/DC – Rock or Bust (CD)

AC/DC – Rock or Bust (CD)AcDcGif
ALBUM OF THE MONTH – DECEMBER 2014

Izdavač: Columbia
Objavljeno: 28.11.2014.
Žanr: hard rock
Ocjena: 8.5/10

Nakon vrlo uspješnog ali baš i ne pretjerano zanimljivog i snažnog albuma „Black Ice“, koji je 2008. nakon punih osam godina „vratio“ najuspješnije svjetske hard rockere iz „down-under“ na svjetsku scenu, čekali smo novih dugih 6 godina na još jedan, sedamnaesti, studijski album. I eto ga pred nama, „Rock or Bust“ je sav fensi šmensi napravljen, od 3D covera, temeljito modernizirang dakle izgleda, pa do produkcije, iako naposljetku zvuči kao i svaki AC/DC album, i zvuk je temeljito moderniziran.
Doduše to je maltene i sve od novotarija, no da li je realno (još) išta drugo očekivati od popularnih rock dinosaurusa, i na kraju da li i želimo? Baš i ne.
Album sadrži „samo“ jedanaest pjesama i iako je ta brojka više adekvatna starim vinilnim izdanjima, na „Rock or Bust“ je, za razliku od „Black Ice“ savršeno pogođena. Da je stavljena pjesma više, ne bi valjalo. Ovako je prema nama možda i ponajbolji AC/DC album u posljednjih 20 godina.
Koncizan, „razor sharp“ točan u držanju dinamike i zanimanja recimo nekog nefanovskog slušatelja.

Pomalo čudi da se AC/DC-ju baš sada pogodio baš ovakav album: istovremeno odličan i moderan, ali nepretenciozan, bez namjere da bend stepencu postavi više i napravi sjajan album kada je to realno i mogao: u okolnostima u kojima je stvaran i pod bremenom koji je zadesio bend, bend je na ovaj album mogao prenijeti ta iskustva i možda stvoriti remek-djelo, labuđi pjev benda. Kompletno odsustvo ključnog člana Malcoma Younga, koje je u međuvremeno postalo permanentno radi prerane progresije Malcomove bolesti – demencije, te uvrnuto-ozbiljne situacije u kojoj se našao bubnjar Phil Ruud, povlačenja po sudovima radi tužbe da je planirao/naručio ubojstvo dvije osobe i za koga nije posve jasno da li se vraća u bend ili će na turneji koja nam slijedi iduće godine bubnjati tko drugi.
Mnogi ovakvu priliku za kompleksniji album ne bi propustili, pitanje je što bi napravili. No AC/DC i nije nikad imao aspiraciju za nešto „truly great“. No to ih ne čini manjim bendom, jer u sebi zadanim okvirima rock akorda, uspjeli su u svojim ranim šezdesetima napraviti album kojeg se ne bi posramili i mnogo mlađi i „žešći“ rockeri.
Za one istinske fanove, ovaj album nikako ne bi smio biti razočaranje, Angus i dalje dere dobre riffove, a Brian i dalje urla kao u najboljim danima.

Album pogođeno otvara naslovna „Rock or Bust“, prvi singl i sasvim sigurno najjača stvar albuma „Play Ball“ slijedi, no tek na trećoj „Rock The Blues Away“ vam je posve jasno kakav je album pred vama. Nisu sve pjesme na istoj razini ali se te manje kvalitetne toliko dobro uklapaju da na kraju ipak dobijete dojam vrlo zaokruženog albuma, što nikako nije bio slučaj s već spomenutim „Black Ice“.

Prokleti su ti AC/DC. Čak i ako ih naročito ne voliš, ne možeš se oteti adrenalinu koji pumpaju iz pjesme u pjesmu. Nabriju te do daske. I taman kada ti timing dođe na to da ti mogu dosaditi, album završi s „Emission Control“.

Na turneju kreću početkom svibnja 2015. u Nizozemskoj i dokotrljat će se u našu blizinu u austrijski Zeltweg 14.5. Budite tamo, koncerti im spadaju pod „must visit“.

Popis pjesama:
1. “Rock or Bust”
2. “Play Ball”
3. “Rock the Blues Away”
4. “Miss Adventure”
5. “Dogs of War”
6. “Got Some Rock & Roll Thunder”
7. “Hard Times”
8. “Baptism by Fire”
9. “Rock the House”
10. “Sweet Candy”
11. “Emission Control”

Recenzija: Anastazija Vrzina, anastazija@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *