Loading...
Recenzije

RAUBTIER – Bestia Borealis

RAUBTIER – Bestia Borealis

Raubtier-Bestia-Borealis-2014Izdavač: Despotz Records
Datum izlaska: 28.11.2014.
Žanr: metal/industrial
Ocjena: 4/5

Raubtier dolaze sa sjevera Švedske i za njih se kaže da nema drugog benda iz tog dijela ove prelijepe skandinavske zemlje koji je postigao uspjeh poput trojca koji neumoljivo praši kombinaciju power metala i industriala. I baš u trenu kad nam počinju nedostajati Rammstein sa svojim uvijek iznova intrigantnim podjednako studijskim i live uratcima, a o tome kako je Sabaton svojim nedavnim koncertom još jednom „razvalio“ zagrebačku Tvornicu kulture se još uvijek govori – stižu Raubtier čiji glazbeni izričaj podsjeća na opus oba spomenuta benda.

Raubtier u izvidnicu izvan rodne Švedske kreću nabrijanim albumom „Bestia Borealis“ koji je svojevrsni „best of“ bendova dosadašnjeg diskografskog opusa, a donosi vrlo dobru mješavinu power metala u kombinaciji sa snažnim industrial bitovima kakve poznajemo kroz Rammsteinov opus, a o čemu možda ponajbolje svjedoči pjesma „Dobarmann“. „Bestia Borealis je kombinacija od po tri pjesme sa svakog od prethodna četiri bendova albuma i prava je vrijednost kada je riječ o katalogu benda.

Švedski trio svoje pjesme pjeva na materinjem jeziku što im daje dodatnu dozu zanimljivosti, čak i ako poput mene ne razumijete niti riječ švedskog. No snažne i nabrijane melodije i čvrsti riffovi koji svojom energijom na momente podsjećaju i na umijeće nenametljivog okusa elektroničkih elemenata Roba Zombiea sa vokalom koji kao i zvuk benda graniči s jedne strane sa Sabatonovim Joakimom Brodenom, a s druge Rammsteinovim Tillom Lindemannom ovaj prividni nedostatak u potpunosti pretvaraju u prednost i naglašavaju dojam toga koliko opasno može zvučati kombinacija stihova na švedskom.

Okosnicu Raubtier opusa čini power metal sa primjesom symphonica i elektronskih zvukova proparanih odličnim gitarističkim solažama i besprijekorno doziranim bubnjevima što je dobitna kombinacija za sve koji očekuju sirove pjesme borilačkih i gotovo bez iznimke hladnih i ratobornih tema poput Vikinga u snijegu spremnih na borbu do posljednje kapi krvi. „Polarvargen“, s druge strane, donosi mirnoću i prizvuk usamljenosti (baš kako i priliči polarnom vuku) kroz melodični ženski glas koji prati vuka kroz hladnoću Sjevernih šuma.

Ako se okrenemo zvuku ratničkih himni, ovdje su „Det finns bara krig“ ili „Panzarmarsch“ koje iako će podsjetiti na Sabaton neumitno zvuče svježe dok se u pjesmama „Vittring“ i „Skjut grav Tig“ vidi pravo industrial lice vjerojatno inspirirano užarenim plesnim podijima.

„Bestia Borealis“ album je koji svojom himničnom žestinom svakako treba europskoj publici nabrijanoj na vrlo dobar omjer električne gitare i elektronike. Raubtier je potencijalni predator na sceni gladnoj bendova koji će publiku baciti na koljena – svakako poslušajte!

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.