Loading...
Izvještaji

RAMMSTEIN, PEACHES – Njemačka, Berlin, Waldbühne, 08.07.2016.

RAMMSTEIN, PEACHES – Njemačka, Berlin, Waldbühne, 08.07.2016.

Jedna od prednosti putovanja Europom za ljetnih mjeseci mogućnost je prisustvovanja koncertnom spektaklu kakav se iako ponuda ne zaostaje u domovini ipak ne može prisustvovati. Tako je mene zapalo teško mjerljivo zadovoljstvo biti dijelom koncerta njemačkih industrial velikana RAMMSTEIN na Waldbühne u Berlinu.

rammstein00

Impozantnan koncertni prostor, amfiteatar smješten u šumi na samom rubu Berlina ugostio je neka od najvećih imena svjetske glazbene scene kao i brojne kazališne predstave i filmske projekcije, ali teško da je ikada kao u petak 08. srpnja 2016. doživio toliko pirotehnike. Nakon što je publiku za Rammstein dobro pripremila kanadska elektro rockerica Peaches svojim pomalo kontroverznim uratcima „Vaginoplasty“, „Boys Wanna Be Her“, „Dick In The Air“ i „Fuck The Pain“ berlinsko predvečerje obasjalo je plavetnilo Rammstein pirotehnike tijekom uvodne „Ramm 4“ i poznati riffovi slavne njemačke šestorke proparali su berlinsku šumu.

rammstein02

Ništa manje vatreno, kako na bini tako i u publici nije bilo u nastavku koncerta jer publika je ludjela na ritmove svake nove pjesme nije bilo ni kad su Till Lindemann i društvo nastavili s „Reise, Reise“, „Keine Lust“, izuzetno pirotehnički vatrene „Feuer frei!“ te nastavljajući redati svoje svjetski poznate uspješnice „Seemann“, „Du riechst so gut“, „Mein Herz brennt“, „Links 2-3-4“…. i tako do Depeche Mode obrade „Stripped“. Impoznantno postavljena bina s prepoznatljivim elementima karakterističnim za Rammstein industrijskim elementima, postojanost i gotovo mjerljiva postojanost glasa Tilla Lindemanna, gotovo savršena uvježbanost ostalih članova benda – sve su to elementi koji Rammstein čine jednim od najpoželjnijih bendova ikada za vidjeti uživo. Angažiranost publike i uživanje u opusu benda najbolje se mogla osjetiti tijekom „Seemann“ kad je Till publici prepustio otpjevati nekoliko stihova, a dim je prekrivao pozornicu.  Nedostajala je samo Apocalyptica da svojim čelima začini savršenu glazbenu večer u okrilju berlinske šume. S druge strane svu snagu svog nastupa Rammstein su još jednom pokazali ne štedeći na vatri i svjetlosnim efektima pa je tijekom „Feuer frei!“ plamen frcao na sve strane, a publika je u stanju krajnjeg oduševljenja skandirala i pjevala s bendom.

rammstein04

Nakon „Stripped“ su se Rammstein povukli s bine, a skandiranju publike nije bilo kraja do trena kad su se vratili i nastavili sa „Sonne“, „Amerika“ i „Engel“ kad je Till već očekivano dobio krila i na kratko ‘poletio’, a publika s oduševljenjem pozdravila još jednu dozu vatre i teških nota.

rammstein06

Rammstein su na sinoćnjem koncertu pokazali su svoju glazbenu i scensku moć, ali kako sam ih ranije imala prilike vidjeti nekoliko puta moram napomenuti kako su nastup kako setlistom tako i ostalim efektima prilagodili prostoru u kojem su nastupali. Pirotehnike, konfeta, glasnog paranja po instrumentima i poznatog Tillovog glasa koji fanove baca u transatično raspoloženje nije nedostajalo. Primjetno je kako se na setlisti nisu našle neki sastavni i provokativni dijelovi standardnog Rammstein nastupa poput „Bück Dich“ i „Pussy“ uz pripadajuće scenske rekvizite. To nikako nije umanjilo energičnost i moć Rammsteina i njihovog nastupa već ih je prikazalo kao glazbeno zreo bend spreman na nove glazbene izazove unatoč svim pričama o skorom razlazu koje s vremenom na vrijeme prošaraju njemačkim i svjetskim medijima.

Izvještaj: Natalija Matić
Foto: Dolfi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *