Loading...
Komentar

PREDSTAVLJAMO: KLOTO

PREDSTAVLJAMO: KLOTO

Tekst pripremila: Buna Bernarda Juretić

Ovo ljeto odlučili smo se baviti alternativnom modom u Zagrebu i predstaviti pojedine dućane s originalnim odjevnim komadima. Jedan od prvih članaka na tu temu posvećujemo predstavljanju udruge Kloto.

kloto-10

Kloto, nekada poznatiji kao Kovač shop u kojem su se, osim ručno šivane odjeće i rukotvorina, prodavali i nosači zvuka, dugi je niz godina poznato ime koje asocira na ponešto drugačije modne stilove među mladima. Dućan obiluje prekrasnim haljinama i torbama, sve su unikati, a kao modni dodatci ističu se prekrasni chokeri, prsteni, naušnice, narukvice od poludragog kamenja, broševi i torbe. Moguće je u Klotu pronaći i dosta stvari za mušku populaciju, ovisi o tome preferiraju li pojedinci urbano-alternativni, gothic ili steampunk izričaj. U Klotu je moguće nabaviti i predmete za kućanstvo, s originalnim natpisima i motivima.

kloto-6

S Lidijom Kovač, predsjednicom i osnivačicom udruge, porazgovarali smo o povijesti dućana i djelovanju udruge danas. Kako je razgovor ležerno tekao, umjesto klasičnog intervjua, dobila sam inspiraciju da Kloto tekstualno predstavim jer i sama uvijek pronađem nešto što mi se sviđa i što bih htjela spomenuti. Zato nije moguće biti u potpunosti objektivan i prisutan je moj osobni doživljaj u tekstu. Lidija nam kaže kako je, nakon odustajanja od ideje da bude samostalan obrtnik, osnovala udrugu s ciljem nastavka osmišljavanja i proizvodnje kvalitetnih komada odjeće, nakita i ukrasnih predmeta. Kako smo danas, u doba komercijalizacije svega i svačega, izloženi masovnom plasiranju kineskih proizvoda na tržište, Lidija ističe da je sreća što u Hrvatskoj još uvijek postoji želja pojedinaca da stvaraju svoje originalne proizvode.

kloto-9Svima njima je cilj učiniti dostupnima stvari s vlastitim potpisom kako bi se napokon pojavili odjevni komadi u nešto većem broju bez „Made In China“ etikete. Samo ime dućana inspirirano je jednim ženskim likom iz grčke mitologije. Kako volim sve vezano uz antičko doba od malih nogu, obraduje me čim netko spomene Kloto. Naime, Klotho, Lahesis i Atropos su suđenice, odnosno Mojre prema grčkoj mitologiji, koje određuju život i sudbinu predući i kidajući nit života. Vrlo originalno ime za originalan dućan, zar ne? Izgledom starinski i masivni komadi nakita su moja velika strast i kao da je u njima sadržan duh nekih pradavnih doba. Upravo takve stvari moguće je pronaći u Klotu, a vjerojatno će neke od vas zanimati tko je zaslužan za osmišljavanje tako lijepih odjevnih komada i modnih dodataka. Više je imena, no mi ćemo izdvojiti nekoliko onih čiji su predmeti u dućanu trenutno među najzastupljenijima. Za haljine pin-up i vintage stila 50-ih iznimne izrade, zaslužna je Barbara Buhin, za koju Lidija s ponosom kaže da ima krojenje u malom prstu i da je jedna od rijetkih osoba koje vide neki odjevni predmet i znaju ga već pretvoriti u kroj. Njezine haljine kao da su izašle iz tog doba, ali s jedinstvenim odmakom tako da se odmah uočava da je ona dizajner. Barbara se čak bavi i šivanjem rublja. Glavni je kostimograf za Celtic Fantasy, cure i dečke koji plešu irske plesove. Njezine stvari doista odišu elegancijom prošlih vremena. Još jedno ime koje je Lidija nahvalila je mlada dizajnerica Martina Križanić, koja ima svoj vlastiti projekt pod nazivom myauMANIA. Poznata je po tome što njeguje harajuku i lolita stil. Zainteresiranu za japansku supkulturu, Martinu ćete lako prepoznati po ružičastoj kosi, platformama i vlastitim harajuku kreacijama koje svakodnevno nosi. Napisala je i knjigu „Slatko lice pobune“ (Jesenski & Turk, 2013.) u kojoj piše o stilu odijevanja mladih djevojaka u Japanu koji predstavlja otpor prema patrijarhatu.

kloto-3

Glede nakita, već godinama pažnju plijene zanimljivi komadi izrađeni od polimerne gline, zatim privjesci u obliku bočica s natpisima koji su izuzetno popularni, kao i ogrlice i narukvice u raznim bojama od prave i umjetne kože s dodatcima od metala ili poludragog kamenja. Lidija pohvaljuje sve članove udruge zbog urednosti, preciznosti i posvećenog rada „bez fušanja“. Radovi onih koji se žele baviti izradom rukotvorina preko udruge, moraju proći kroz komisiju. Uglavnom svi njeni članovi imaju diplome iz dizajna, a udruga koja trenutno broji oko 70 članova, raste iz godine u godinu.

kloto-2

Nakita ima u svakakvim bojama i oblicima, a ja bih željela izdvojiti ogrlice od frkane žice i poludragog kamenja, dosta komplicirane za izradu, koje je osmislila Suzana Verica Vidmar, zatim narukvice od bakra i kože i masivne „statement“ ogrlice u kombinaciji bakra i naposljetku brend kožnih narukvica u raznim bojama, pod nazivom „Frajerica“. Minimalističke su, izuzetno ženstvene pa se mogu nositi u svakoj prilici.

kloto-7Osobno posjedujem više rukotvorina iz Klota, a svakako bih izdvojila polka dot naušnice koje sam od prijateljice dobila na poklon i od tada ih nosim uz sve haljine i tunike s tim uzorkom, zatim jednu crnu asimetričnu suknju s golemom ljubičastom mašnom i na kraju preoriginalnu unikatnu „sova“ okruglu kožnu torbu izrađenu u kombinaciji crne i lakirane crvene i narančaste kože, koju sam kupila prošle godine. Zbog svoje jedinstvenosti, ima četiri moguće interpretacije: Neki su odmah prepoznali sovu, drugi su vidjeli mačku, a manjina kaže da je riječ o nekoj vrsti vraga/demona (istina, pomalo podsjeća na Andréa Linogea iz ekranizacije „Storm Of The Century“ Stephena Kinga zbog crvenih očiju). Mene osobno pomalo podsjeća na Cthulhua, kako ga je zamislio čuveni H. P. Lovecraft. Pogledajte fotografije pa procijenite sami. Sada si vjerojatno lakše možete predočiti originalnost predmeta kakve izrađuju vrijedni članovi udruge.

klotoKako se zadnjih nekoliko godina ponovo počelo buditi zanimanje za pin-up stil, ljubiteljice tog ženstvenog modnog izričaja sigurno će naći nešto za sebe. Ljeto je doba eksperimentiranja s alternativnim, urbanim mladenačkim kontrastiranjem komercijalnog i unikatnog, zatim etno, orijentalnim i vintage modnim „crossoverom“ raznih ideja i ništa vas ne spriječava da se poigravate s bojama i krojevima. Na kraju napominjem da, osim po super modne detalje i odjeću, možete navratiti do Klota i po ulaznice za koncerte! Kloto često gostuje i na raznim sajmovima pa svakako pratite obavijesti na njihovoj facebook stranici. Udrugu bih svakako preporučila svima koji su zasićeni dosadnim i već viđenim, iznova prožvakanim stilom i „trendovima“ prema kojima svi izgledaju isto. I u poslovnom izdanju možete dodati svojoj kombinaciji detalj koji će vas izdvojiti iz jednolične okoline. Lijep dizajn i majstorski krojevi iznova će vas privlačiti, a cijene su i više nego pristupačne, iako je Lidija istaknula da je zbog prilika kakve jesu, takav stil postao luksuz tijekom godina. Želim svima usmjeriti pažnju na činjenicu da itekako vrijedi kupovati odjeću naših ljudi i da je vrijeme da zanimanje za ručni rad poraste među ljudima. Stoga pravac Kloto u kojem vam jedan sat neće biti dovoljan da proučite toliku količinu zanimljivih rukotvorina vrijednih pažnje pojedinaca koji cijene ručni rad, ali i originalnost u izradi i dizajnu.

Web stranice:
www.udrugakloto.hr
www.facebook.com/udrugakloto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *