Loading...
Recenzije

Pre-listening: POWERWOLF – Blessed & Possessed


Pre-listening: POWERWOLF – Blessed & Possessed
Izdavač: Napalm Records
Datum: 17.7.2015.
Žanr: Power Metal
Ocjena: 4/5

powerwolfblessedcd

Popis pjesama:
1. Blessed & Possessed
2. Dead Until Dark
3. Army Of The Night
4. Armata Strigoi
5. We Are The Wild
6. Higher Than Heaven
7. Christ & Combat
8. Sanctus Dominus
9. Sacramental Sister
10. All You Can Bleed
11. Let There Be Night

Ima bendova koji su toliko isti, čiji su albumi rađeni po istoj prokušanoj recepturi, da umirete od dosade već od same pomisli na njih. A onda ima bendova koji drilaju po dobrom starom receptu i svejedno uspijevaju zadržati interes publike od albuma do albuma. Jedan od takvih bendova je definitivno Powerwolf, njemačka skupina krvožednih vukodlaka.

Baš poput prethodnog izdanja “Preachers of the Night” (2013) tako i “Blessed & Possessed” ne donosi baš ništa novoga kako na glazbenom tako ni na konceptualnom planu, ali svejedno ćete već nakon prvog slušanja pjevati na sav glas ovaj set zaraznih melodija i sarkastično-religioznih napjeva. A vrlo vjerojatno ćete još nekoliko puta zavrtjeti ovaj album i odvrnuti zvučnike do daske.
Ono što Powerwolf uspijeva napraviti jest savršeno producirani, tehnički besprijekoran i blistav, punokrvni power metal. Radi se o žanru koji teško bježi od klišeja pa tako često ne možete razlikovati bendove koji se nalaze u toj žanrovskoj ladici. Powerwolf međutim ne možete niti u snu zamijeniti s ikojim drugim bendom.
Igranje na kartu uz religiju vezanih klišeja pokazalo se kao nepresušno vrelo inspiracije, a kad u cijelu priču ubacite vukodlake i krvopije, stvari postanu još inspirativnije. Barem je to tako u slučaju braće Greywolf.
Ljubav prema sarkazmu je ovaj bend podigla na jedan nivo koji ih izdvaja od bendova koji su tako reći (u nedostatku boljeg pojma) neozbiljni. Sarkazam je, naime, učinkovito oružje, no problem leži u tome što je većini često neshvatljiv pa Powerwolf nerijetko završi u kombinaciji s epitetom “neozbiljan“. Samim uvidom u njihovu diskografiju i postojano visoku kvalitetu svakog pojedinog izdanja postaje očito da se radi o vrlo ozbiljnom bendu koji je stvorio svoju mitologiju te je iskoristio za progovaranje o religijskom fanatizmu koji je u današnje vrijeme sveprisutan.

Od prve pa sve do posljednje stvari na ovom se albumu redaju samo himne prepune izvrsnih, melodičnih rifova, žestokih brzih ritmova, mističnih orgulja, simfonijskih aranžmana i zborskih molitvenih napjeva – neizostavnih “aleluja” i “ave maria” ima na pretek.
Attila Dorn se još jednom iskazao kao pjevač izvanrednog i karakterističnog glasa koji ruši sve pred sobom. Njegove uživljene vokalne interpretacije otkrivaju pravog akademski školovanog profesionalca koji je svoj posao u bendu ovog tipa prihvatio kao što bi prihvatio i bilokoju opernu ulogu.
Pjesma koja se mom uhu najviše dopala je “Armata Strigoi“. Ističe se kao stvar najboljeg melodijskog kostura. Vrlo je plesna (kažem to jer u sebi ima temperamentni tango element) i sigurna sam da će biti među omiljenima s ovog albuma u kojima će publika uživati na predstojećim koncertima. Njoj čvrsto uz bok stoji i pjevna “Let There Be Night” kojom priča ovog albuma završava.

I završne riječi ovog kratkog osvrta… “Blessed & Possessed” je čisti Powerwolf kakvog smo svi očekivali – što znači: album prepun pjesama čije ćete tekstove bez ikakvog problema naučiti napamet jer će vas melodija i izuzetna pjevnost jednostavno ponijeti. Ako ste očekivali neke glazbene novitete koji ruše granice žanra, onda ovo nije album za vas. Ali, ako ste nepretenciozni ljubitelj zaraznih riffova, preciznih gitara i estetike kakvu njeguje ovaj bend, svakako se opustite i uživajte.

Recenzija: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.