Loading...
Intervjui

POWERWOLF (FALK-MARIA SCHLEGEL)

POWERWOLF (FALK-MARIA SCHLEGEL)

Intervju: Buna Bernarda Juretić i Zlatko Vlašić
Foto: Martina Šestić

Njemački power metalci Powerwolf u srijedu, 10. veljače 2016., stižu u zagrebačku Tvornicu kulture domaćoj metal publici uživo predstaviti svoj aktualni album „Blessed And Possessed“. Uoči koncerta smo s klavijaturistom Falk-Mariom Schlegel porazgovarali o bendu, albumu i predstojećem koncertu.

(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net
(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net

VENIA: U Zagrebu ćete prvi puta svirati 10. veljače. Možeš li našim čitateljima i novim fanovima ovdje u Hrvatskoj ukratko reći o povijestibenda. Kada se Powerwolf okupio?
FALK-MARIA: Powerwolf postoji od 2005., imamo šest albuma od kojih je aktualni ‘Blessed And Possessed’ i jednom smo svirali u Hrvatskoj na metal festivalu.
VENIA: Da, u Zadru.
FALK-MARIA: Tako je,no ovaj put u Zagrebu je prvi put da sviramo headlinerski koncert u Zagrebu. I… što reći? Sviramo čisti heavy metal i želimo s vama proslaviti heavy metal glazbu.

VENIA: Otkud dolazi inspiracija za naziv albuma „Blessed And Possessed“? Na što referira?
FALK-MARIA: Radi se o dvije stvari u Powerwolf. Jedna strana „blessed“ posebno za glazbu, osjećaj za to da koristimo crkveni zbor i moje crkvene orgulje, taj epski trenutak iza kojeg stoji Powerwolf. A „possesed“ je čisti heavy metal i ono što radimo u glazbenoj formi, posebno ono što radimo na bini. Vidjeti Powerwolf uživo je stvarno posjedovanje. S druge strane je opis onoga što radimo na albumu, stvari jednom blagoslovljene poput smisla za normalno ponašanje i normalan dan dok posjedovanje stoji za kršenje tih religioznih pravila ili bilo kojih pravila. Da, vjerojatno možeš kršiti pravila s Powerwolf i onda pravila više nema. To su dvije kombinacije iza kojih stojih „Blessed And Possessed“. I to je jako dobra stvar, to je jako dobar naslov moram biti iskren. Ako pjevaš „Blessed And Possessed“ to zvuči jako snažno i jako dobro za heavy metal glazbu. Ponekad volimo koristiti klišeje, mnogo metal bendova to radi paaaaaaaa… Powerwolf to radi. *oboje se smiju*

VENIA: Mitske teme o vampirima i vukodlacima su značajni dio vaših stihova. Možeš li nam reći ponešto o tome?
FALK-MARIA: Tako je bilo u početku, na prvim albuma, posebno zbog Attilinih rumunjskih korijena koji su u vezi s tim tradicionalnim stvarima no sada su više opisani različitim dimenzijama religioznih tema. Želim spomenuti da ne želimo povrijediti bilo koje religiozne osjećaje, nismo religiozni fanatici. Ako poslušaš pjesme poput „Sanctified With Dynamite“, „Amen and Attack“ možeš pomisliti da smo fanatici no nismo. Volimo koristiti ironičan ton kako bi nešto izrazili. Želimo opisati te religiozne dimenzije, ne želim reći: nisam u Vikinzima, imamo Bibliju. *smijeh* O tome se radi. A ponekad se ta mitologija vrati, primjerice, u „Armata Strigoi“, to je više rumunjska mitologija povezana s nemrtvima jer Attila dolazi s tim no glavna je stvar religiozna i ponekad prekršimo Attilina pravila. *smijeh*

(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net
(c) Martina Sestic, www.venia-mag.net

VENIA: Omoti vaših albuma uvijek izgledaju epski i u skladu su s atmosferom vaših pjesama i stihovima. Tko je dizajnirao omot zadnjeg albuma?
FALK-MARIA: Matthew Greywolf. Matthew je dizajnirao svaku želju koju smo koncipirali za Powerwolf. Imali smo taj vizualni koncept s make up stilom i našom scenskom odjećom, no svaki CD i DVD omot je dizajnirao Matthew Greywolf, a „Blessed And Possessed“ omot mi je najdraži, doista mi se sviđa. Poprilično je zloslutan, poprilično je u mračnoj atmosferi i s druge strane imaš neke vatrene linije koje stoje na „possession“ stvari. Naravno, na njemu je i vuk i stvarno mi se sviđa.

VENIA: Smatraš li da je vizualni koncept Powerwolfa, „corpse paint“, esencijalni dio vaše izvedbe i da koncerti bez njega ne bi bili isti?
FALK-MARIA: Ne, nije uvijek isto. Ne bih se složio. To je zato što volimo taj vizualni aspekt, zato što doista volimo koristiti make-up za Powerwolf jer s jedne strane glazba mora stajati za glazbu, za pjesme i snimanje albuma naravno. To je jedna stvar. No vizualni aspekt je uvijek bio važan za Powerwolf i svaki koncert je drugačiji pa… Naravno vidiš naš make-up no i u njemu je napredak. Ako vidiš naše fotografije s početka poprilično je drugačiji nego danas. No uvijek poboljšavamo svoj nastup, dodajemo nove elemente u naš show, vatru, svjetlosne efekte, posebnu postavu na bini i tao dalje. Uvijek razvijamo nove elementa za naš nastup. Ne kažem da je uvijek isto, ne ne. *smijeh*

VENIA: Za dvije pjesme sa zadnjeg albuma, „Armata Strigoi“ i „Army Of The Night“ ste snimili video s riječima za prvu i službeni video za drugu. Planirate li objaviti još novih video materijala?
FALK-MARIA: Ne, nemamo planova za službeni video jer upravo radimo na svom novom DVD-u, odnosno prvom Powerwolf DVD-u ikada, a za koji smo snimili nastup na Masters Of Rock festivalu u Češkoj.

VENIA: To je bilo moje sljedeće pitanje Odgovaraš na pitanja prije nego ih postavim. *oboje se smiju* Kažeš da ste snimili nastup na Masters Of Rock. Bio sam tamo, vidio sam vaše nastupe 2011. i 2015. Prošle godine mi je bilo zabavno jer je Roel zaboravio svirati…
FALK-MARIA: Stvar je, kad smo na zadnjoj turneji svirali u ragu i Attila je mogao reći da je to premijera za „Blessed and Possessed“, ti znaš zašto. S druge strane mi smo ljudi i Roel je naravno bio potpuno tužan i mislio je: ‘dovraga’, no to se može dogoditi. To nije problem, nastup je bio odličan no Roel bi to želio zaboraviti. Ne pjesmu nego taj događaj, znaš što mislim. *smijeh*

VENIA: Na studijskim snimkama možemo čuti bass gitaru. No zašto je nema na live nastupima kad snamo da je Charles svira na albumima?
FALK-MARIA: Da, u pravu si, Charles svira bass gitaru na studijskim albumima i stvar je u nas petorici, to je Powerwolf. Nikada nismo željeli imati basistu na bini i ako poznaješ moje scensko ponašanje kao klavijaturista znaš da ne želim basistu na putu. Bina nije dovoljno velika za basista, nikad nismo imali i nikada nećemo imati basista na bini. Powerwolf to radi na takav način i ne nedostaje nam bas na bini. No sviđa mi se basist, naravno. To je dobar instrument i trebaš ga na albumima no na koncertima dolazi sa snimke tako da smo prvi bend koji ima basista i gitarista u jednom čovjeku.

VENIA: Ovo vam je drugi nastup u Hrvatskoj. Prije četiri godine ste svirali na Metalfestu u Zadru. Kakvi su bili dojmovi?
FALK-MARIA: To je bilo prekrasno mjesto, bilo je stvarno lijepo svirati i imao sam dojam da je vrijeme za vratiti se opet u Hrvatsku, steći nove prijatelje u Hrvatskoj i dati hrvatskim fanovima priliku vidjeti Powerwolf u Hrvatskoj, a ne poput tebe primjerice na Masters Of Rock. Lijepo je to što ćemo imati slobodan dan u Zagrebu jer sviramo u srijedu i ostajemo i u četvrtak pa imamo cijeli dan za posjetiti grad što je jako lijepo.

VENIA: Zadnje riječi za hrvatske fanoe prije nego „sanctify with dynamite“ u Tvornici kulture za dva dana?
FALK-MARIA: Želim reći kako bi hrvatski heavy metal fanovi trebali posjetiti Powerwolf koncert, to je dobra heavy metal večer s Battle Beast koji su također jako dobar bend. I obećajem da ćemo doista proslaviti heavy metal show sa svime iza čega Powerwolf stoji.

VENIA: Hvala!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *