Loading...
Recenzije

PLACEBO – MTV UNPLUGGED

PLACEBO – MTV UNPLUGGED

Placebo-MTVUnplugged

Datum izlaska: 27.11.2015.
Izdavač: Universal Music
Žanr: rock
Ocjena: 5/5

„MTV Unplugged“, najnovije izdanje planetarno popularnih Placebo koje smo imali prilike vidjeti i na ovogodišnjem izdanju domaćeg INMusic festivala snimka je koncertnog koncepta kojeg je prije više od 20 godina proslavila prvenstveno Nirvana svojim legendarnim izdanjem iz serije koncertnih priča pod okriljem unplugged izdanja i MTV-a.

Placebo su tako 19. kolovoza ove godine u Londonu, uz novog bubnjara Matta Lunna i gostujuće glazbenike odsvirali još jedan koncert koji će uz podnaslov „MTV Unplugged“ definirati seriju ovakvih izdanja unazad dva desetljeća i pridružili se nizu renomiranih umjetnika koji su glazbeni svijet već obogatili sličnim albumima u režiji nekoć mnogo značajnijeg nego je to danas MTV-a.

Brian Molko i njegova ekipa na ovom koncertu ništa nisu prepustili slučaju pa njihove akustične izvedbe uspješnica poput „Every You, Every Me“ s Majke Voss Romme aka Browen Twin ostavlja bez daha ne samo besprijekornim spojem glasova već i neočekivanom mirnoćom inače vrlo živih nota kojima odiše ova skladba. Prije nje Molko je oduševio emotivno izražajnom „Because I Want You“ dok u nastavku Placebo nižu kod publike dobro provjerenu „Song To Say Goodbye“, u izvedbi prilagođenoj MTV unpluggedu iznenađujuće inspirativnoj snažnoj i slojevitoj, sporo zavodljivom „Meds“ koja naglasak stavlja na mirnoću Molkova vokala. Slijedi je „Protect Me From What I Want“ s Joan As Police Woman i još jedna fantastična vokalna kolizija i inače jedne od najemotivnijih ekspresija planetarno popularnog Placebo čiju je snagu dodatno začinio besprijekoran dodatak orkestracije. „Too Many Friends“ , „Post Blue“ i „Slave To The Wage“ u kojoj Molko u gotovo a’capella izdanju jednostavno briljira, u nastavku dokazuju snagu eksperimentalne strane ovog uvijek iznova umjetnički upečatljivo ekspresivnog benda. „Without You I’m Nothing“ u visoko klasičnom ruhu otvara zaključni dio Placebovog unplugged nastupa i podvlači svestranost Briana Molka i njegove ekipe. Slijedi je „Bosco“ koju su Placebo na ovom koncertu prvi put ikada izveli uživo i dokazali kako kada je riječ o prestižnim pričama poput „MTV Unplugged“ ništa nisu prepustili slučaju. U orkestralnom ruhu „Bosco“ je dobila novu paletu koloričnosti i energije dok su „Where Is My Mind“ i u mnogočemu legendarna „Bitter End“ bile savršen izbor za završetak jednog od onih koncerata koje će i Placebo i njihovi štovatelji nazivati posebnima.

Placebo, to već znamo, ove godine obilježava 20. godišnjicu svog pojavljivanja na svjetskog glazbenoj sceni. Iza njih je sedam studijskih albuma i godine nastupa pred milijunima obožavatelja. Sada je ovdje i nova umjetnička metamorfoza „MTV Unplugged“ koja je pod monokromnim bijelim reflektorima obasjanom pozornicom u srcu Londona Placebo prikazala u jednom novom i drugačijem svjetlu, ali na prepoznatljivom putu vjernosti samima sebi i publici koju oduševljavaju gotovo nestvarnom umjetničkom vizijom i atmosferičnošću. I sam Brian Molko kaže: „MTV Unplugged pružio nam je mogućnost istraživanja akustične i eksperimentalne strane naše glazbe i izvođenje nekoliko pjesama koje nismo do sada izvodili“. Hvala im na tome!

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *