Loading...
Recenzije

PAPA ROACH – F.E.A.R.

PAPA ROACH – F.E.A.R.

Papa Roach - F.E.A.R.Datum izlaska: 27.01.2015.
Izdavač: Eleven Seven Music
Žanr: nu metal/hard rock
Ocjena: 4.5/5

Dvije su godine prošle od zadnjeg studijskog albuma „The Connection“ i pravo je vrijeme da američki žestoki rockeri Papa Roach objave svoj novi studijski album.

„F.E.A.R.“ ili „Face Everything And Die“ osmi je studijski album kalifornijskog benda i odmah vam moram priznati da se ne brojim u „die hard“ Papa Roach fanove jer me nu-metal faza uspješno zaobišla, no zahvaljujući bogatom festivalskom iskustvu bend sam imala prilike vidjeti u nekoliko navrata i znate što – uživo rasturaju!!! Stoga, poslušajmo što se krije iza „F.E.A.R.“

Sada dok se „F.E.A.R.“ nekoliko dana uzastopno vrti u mom playeru čini mi se da Papa Roach više nisu isti bend koji su bili kada su prije 15-ak godina započeli karijeru kao nabrijani i ljuti američki nu-metalci. I to je ono što ja zovem progresijom, napretkom, razvitkom pa čak i hrabrošću. Mijenjati svoj glazbeni izričaj a ostati istovremeno svoji, rasti sa svojom glazbom i svojim fanovima, biti jedan od najboljih live bendova koje možete poželjeti na bilo kojem festivalu alternativnijeg prizvuka – sve su to Papa Roach. I dokaz da kada čovjek doista nešto želi, malo ga toga može zaustaviti od dostizanja cilja. Dokaz tomu je Jacoby Shaddix koji od 1993. godine gradi svoj san koji do danas prodao više od dvadeset milijuna albuma diljem svijeta i raspršio nevjerojatnu količinu energije na impresivan broj odanih fanova koji zajedno s bendom pomiču granice sa svakim novim albumom, i svakom novom turnejom.

„F.E.A.R.“ otvara „Face Everything and Rise“, pitka skladba koja kombinira heavy metal gitare sa čistim vokalima i čvrstim stihovima u odnosu na „Skeletons“ koja slijedi u sporijem ritmu sa kristalno čistim Shaddixovim vokalima. „Broken As Me“ koja slijedi donosi ponešto od daška starijih zvukova na koje su nas Papa Roach navikli iako je sirovost zvuka zamijenila ispoliranost sa pokojim žestokim bubnjarskim udarcem dok Shaddix briljira u distroziji i emotivnoj komponenti svoje vokalne izvedbe. S druge strane, „Gravity“ je skladba koja je možda i najveći iskorak u dosadašnjoj bendovoj karijeri. Kombinacija klasičnog rap-a i melodično-emotivne linije okarakterizirane čistim Jacobyjevim glasom možda nije najbolji Papa Roach iskorak u karijeri, ali je svakako jedan od najimpresivnijih. S druge strane suradnja sa Mariom Brink iz In This Moment jedna je od suradnji o kojima bi se ove godine moglo pričati na sav glas jer kombinacija glasova, usklađenost, melodičnost i doza dramatičnosti aduti su koje je gotovo nemoguće zaobići. I da, refren jednom kad vam se uvuče u uho jednostavno više ne izlazi. „Warriors“, skladba koja zatvara album „F.E.A.R“, također donosi rap notu kroz suradnju sa Royce D., a isto tako donosi i dobro poznatu Papa Roach „nabrijanost“ i energiju koja, bez imalo pretjerivanja, publiku na svakom koncertu baci na koljena.

Iako smo tek na početku godine i preslušavamo prve diskografske uratke planirane za 2015., usuditi ću se reći da su Papa Roach sa „F.E.A.R.“ učvrstili svoje mjesto pri samom vrhu žestokog rocka koji graniči sa nu-metalom. „F.E.A.R.“ je album koji donosi sve najbolje od Papa Roach, ali pogled upire daleko u budućnost  ne samo svojim svježim i ispoliranim zvukom koji prividno stišava uvijek glasan Papa Roach bijes već i jasnom porukom da se demone u sebi može pobijediti i da se, kao što i sam naziv albuma kaže, suočiti sa svime znači i uzdići. Ipak, na trenutke nedostaje sirovog bijesa za one dane kada demoni prevladaju i zato pripadajuća ocjena.

Popis pjesama:

1. Face Everything And Rise
2. Skeletons
3. Broken As Me
4. Falling Apart
5. Love Me Til It Hurts
6. Never Have To Say Goodbye
7. Gravity
8. War Over Me
9. Devil
10. Warriors

Recenzija: Ivana Sataić – ivana@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.