Loading...

PAIN (Peter Tägtgren) – Glazba je sve u mom životu

Intervju: Maja Trstenjak (maja@venia-mag.net)
Foto: promo

„Glazba je sve u mom životu. Prošao sam kroz dvije rastave i još puno sranja zbog glazbe, no svejedno mi je to najvažnija stvar na svijetu. Radije bih imao glazbu nego bilo što drugo.“, riječi su koje karakteriziraju glazbenog genija Petera Tagtgrena poznatog po radu u grupama Hypocrisy i Pain pored kojih je ostavio svoj producentski trag na mnogim albumima poznatih grupa svjetske metal scene. „You Only Live Twice“ naziv je novog albuma grupe Pain  i razlog zbog kojeg smo porazgovarali s ovim simpatičnim Šveđaninom.

VENIA: Uskoro izlazi vaš novi album.
PETER: Da.
VENIA: Pa reci mi nešto o njemu, predstavi ga našim čitateljima.
PETER: Malo je različitiji od prethodnih. Mislim i da je malo žešći, više gitarski orijentiran i mnogo je drugačijih stilova rekao bih, posebice vokali, mnogo je različitih načina pjevanja na njemu, mislim.

VENIA: Spomenimo da je naziva albuma „You Only Live Twice“. Već si spomenuo u nekim PR-ovima da album nema ništa zajedničko za Jamesom Bondom i istoimenim filmom. Kakav je koncept iza albuma, kakvu priču donosi?
PETER: Mislim da postoji priča za svaku pjesmu, ne jedna za cijeli album. Mislim, o svakidašnjem životu je. Mislim da su svi povezani sa stihovima. Great Pretender je zaista ono što mogu čuti u njemu, ‘you’re fucking up everything all the time’ i takve stvari. I Dirty Woman, naravno, je o momcima koji su jako glupi, znaš, krv iz glave ide u dolje u drugu glavu, to je kao IQ se smanji se kad se radi o ženama. Tako da, uglavnom svakodnevne stvari.

VENIA: Kako se Pain razvijao tijekom godina? Bi li rekao da  „You Only Live Twice“ najbolje  odražava tvoju viziju savršenog Pain albuma?
PETER: Do sada je najbolji za mene, da. Naravno. *smijeh* Ali uvijek pokušavam dati sve od sebe za svaki album. Ovaj je album pisan više od godine i pol. Prvu pjesmu sam napisao nakon Cynic Paradise i mislim da sam bio gotovo s tom pjesmom prije nego je Cynic Paradise uopće izašao. Bio je to dug proces pisanja pjesama za ovaj album. Imao sam 13 pjesama u početku ali ovih 9 koje su sada na albumu su, mislim, najbolje pasale zajedno. To je više od 40 minuta tako da to nije kratki album, to je album normalne veličine.

VENIA: Planirate li snimiti spot za pjesme s ovig albuma?
PETER: Da, jesmo zapravo.
VENIA: Već jeste? Zanimljivo. Kako je bilo?
PETER: Bilo je jako zabavno. Zapravo smo snimili dva spota u jednom danu, znaš. Prvi je za Dirty Woman, možete ga pogledati na Nuclear Blastovom webu, prilično je zabavan. Kad ga vidite ne moram objašnjavati. *smijeh*

VENIA: Možeš li predstaviti Painheada našim čitateljima? Znamo da se pojavljuje na omotu albuma ali reci nam – to je to i koja je njegova uloga na nadolazećoj turneji i u bendovom životu i može li biti prava konkurencija Eddieu Iron Maidena?
PETER: Pa, ne znam. To je više kao simbol za Pain, bend Pain. Kad vidiš Painheada definitivno ćeš misliti: ‘Oh, bend’. To je tako malo više u mojoj glavi, znaš, nismo ga počeli koristiti, stvorio se 2007. Nakon toga smo stvarno pokušavali dobiti ga kao neku vrstu našeg simbola. Na ovom albumu molio sam tipa koji će napraviti omot ako može uključiti Painheada i obnoviti ga i napraviti ga u drugačijem stilu. Znaš, to je samo simbol za nas u bendu. Ne znam. To je nešto što možeš poistovjetiti s bendom umjesto da pišeš Pain cijelo vrijeme. To je više kao trademark za Pain.

VENIA: Pain je započeo kao tvoj hobi projekt , jel’ tako?
PETER: Da.
VENIA: Što je bila glavna ideja za formirati bend, koji cilj nisi mogao postići za Hypocrisyjem a uspio si sa Painom?
PETER: Mislim da je to više/manje za mene da ispoljim svoj producentski aspekt. I eksperimentiranje sa zvukovima koje ne mogu uklopiti u drugu produkciju koju sam radio sa bendovima, znaš. Tako da je to više ili manje proces učenja za mene.

VENIA: Da. I glazbenik si u dva benda, producent si. Koliko je teško uskladiti sve te stvari, kako uspijevaš sve to?
PETER: To je vrlo lukavo, naravno. Uzima mnogo vremena u mom životu ali budući da je moj život sav o glazbi to funkcionira prilično ok. Ali, znaš, to definitivno dolazi sa novim stvarima i tako dalje. Ali učim, pretpostavljam.

VENIA: Sa kojim si bendovima najviše uživao raditi?
PETER: Mislim sa Hypocrisy…  Uhodali smo svoj zvuk prije više od 20 godina i mislim da samo želimo ostati gdje jesmo jer smo radili stvarno mnogo da bi se uzdigli tamo gdje smo sada. Hypocrisy zapravo nije u žurbi napraviti sljedeći album tako da je bolje imati kvalitetu nego kvantitetu.

VENIA: A sa kojim si bendovima najviše uživao raditi kao producent?
PETER: Ne znam. Mislim, naravno, sa Painom je najviše eksperimentiranja. Sa Hypocrisy stvarno znamo što želimo. Sa Painom nemam pojma što želimo.

VENIA: Skandinavske zemlje u ovom su dijelu Europe najpoznatije po svojim metal bendovima. Sa tvoje točke gledišta, je li Skandinavija doista Meka za metal glazbu sa mnogo metal fanova, klubova, festivala i drugih događanja ili cijela stvar izgleda malo drugačije?
PAIN: Ne znam.  Ne vidim to stvarno na taj način. Naravno mnogo je dobrih bendova iz Skandinavije. Naravno imamo i neke festivale ali ne mislim da je tako mnogo metalaca u Skandinaviji kao ni u ostatku Europe ili u svijetu. Znam da je u Finskoj metal drugačija stvar. Veći je od normalnog popa ili koje god glazbe. Ali to… ne znam… mislim da je više bendova nego fanova.

VENIA: Zadnje pitanje bi bilo, imaš li poruku za naše čitatelje?
PETER: Da. Nadam se da ću vidjeti sve na turneji i na festivalima ove godine. I nadam se da će ljudi uživati u novom albumu.
VENIA: Hvala ti puno. Nadam se da ćemo se vidjeti negdje na turneji!
PETER:
Da! Nadam se istomu!

Službena web stranica: www.painworldwide.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *