Loading...
Izvještaji

ORPHANED LAND & STIMMGEWALT CHOIR, MOLLLUST, HELFIR – A38, Budimpešta, Mađarska, 21.10.2015.

ORPHANED LAND & STIMMGEWALT CHOIR, MOLLLUST, HELFIR – A38, Budimpešta, Mađarska, 21.10.2015.

Prije gotovo mjesec dana Orphaned Land se udružio sa njemačkim zborašima Stimmgewalt i otisnuo na svoju prvu akustičnu turneju Europom. Budući da su skoro svi koncerti održani na sigurnom zapadu kontinenta, a nama najbliži koncert je bio u Budimpešti, doputovati do prijestolnice bodiljkavom žicom okovane države, bilo je zanimljivo iskustvo samo po sebi. Svim problemima unatoč, isplatilo se pogledati ovo nesvakidašnje izdanje Orphaned Landa i to baš na njihovom jedinom nastupu ove turneje koji se održao u regiji kojoj je zaista potrebna poruka mira.

2_helfir_by_martina_sestic

Sam koncert, sudeći po trudu organizatora, nije bio najbolje promoviran pa tako nije bilo poznato ni vrijeme početka koncerta – u jednoj najavi je pisalo 19:30, a u drugoj 20:30. Zato sam ipak krenula nešto ranije i stigavši do kluba A38 na lijepom plavom Dunavu shvatila da je koncert počeo već u 19:00 nastupom talijanskog kantautora Luce Mazzottea koji djeluje pod imenom Helfir. Luca trenutno promovira svoj studijski album Still Bleeding. Mračni tonovi isprepleteni još mračnijim i introspektivnim stihovima glavna su karakteristika ovog glazbenog projekta.
Šteta da nije pravovremeno najavljen njegov nastup, sigurna sam da bi bilo puno više ljudi u dvorani. Ovako su samo oni koji su, poput mene, ranije došli na koncert uspjeli uhvatiti djelić onoga što je Helfir imao za ponuditi.

Molllust je, u akustičnoj verziji, tijekom cijele ove turneje zagrijavao publiku za Orphaned Landov nastup. Poznavateljima metal scene koja je orijentirana prema klasici zasigurno nije nikakva nepoznanica. Prevodi ga Janika Groß koja publiku diljem svijeta oduševljava svojim umijećem vokalne interpretacije kako s Molllustom tako i s Haggardom.

7_molllust_by_martina_sestic

Takozvani opera metal na njemački način izvrsno spaja klasičnu glazbenu ostavštinu i metal, koji se itekako osjeti pa čak i uz dvije violine, violončelo i klavijature. Cijeli je nastup osmišljen gotovo kao da gledate pravu operu uz teatralnu komunikaciju između Janike i Franka Schumachera, gitariste i pjevača koji je cijelu klasičarsku kombinaciju začinio svojim snažnim metal stavom. Prije samo mjesec dana su objavili album “In Deep Waters” kojeg su uspješno predstavili i mađarskoj publici. Pjesme kao što su König der Welt i Number in a Cage posebno su zanimljive u svojim koncertnim aranžmanima uz popratne šaljive priče o ljudima koji vole biti u centru pažnje i tužnoj sudbini muških pilića u prehrambenoj industriji.
Molllust su nas vratili i u prošlost podsjetivši nas na Johanna Sebastiana Bacha, poznatog baroknog skladatelja vezanog uz njihov rodni grad Leipzig, uz njegovu prekrasnu skladbu Ave za koju je Janika napravila aranžman i napisala stihove.
Sudeći po reakcijama posjetitelja, nisam bila jedina koju je ovaj nastup oduševio. Orphaned Land je zaista našao izvrsnu ekipu s kojom će provesti i ovu turneju.

11_stimmgewalt_by_martina_sestic

Kao maleni uvod u koncertni program kojeg je pripremio Orphaned Land, predstavio nam se zbor Stimmgewalt sa tri stvari – Rammsteinov Engel, Last Night of Kings njhovih prijatelja Van Cantoa i pjesmu Beer, Beer, Beer koja je poznata i kao Oda Charliju Moppsu, čovjeku koji je stvorio pivo. Otpjevavši svoj uvodni set, smještaju se na podest i otvaraju prostor pionirima oriental metala.
Bila sam jako znatiželjna čuti Orphaned Land u ovom izdanju, a najviše zato jer im se sada otvorila posve nova paleta pjesama koje napokon mogu doživjeti i svoje koncertne verzije.
Kobi Farhi izlazi na pozornicu bosonog u dugoj tunici te pozdravlja okupljeno mnoštvo pjesmom Simple Man sa njihovog najnovijeg studijskog izdanja All Is One.

27_orphaned_land_by_martina_sestic

Budući da je ovo jedan od završnih koncerata turneje na članovima benda se vidjelo da su već pomalo i umorni od putovanja, ali ih to nikako nije spriječilo da, kao i svaki puta, daju sve od sebe na pozornici kluba A38. Novi gitaristi, mladi Chen Balbus, i Idan Amsalem sada su već savršeno stopljeni s bendom kao da su u njemu od samih početaka.
Ono što me posebno oduševilo je izvedba pjesme New Jerusalem s kojom je, mogu reći, dostignut emotivni vrhunac sinoćnjeg nastupa. Ništa manje emotivna nije bila ni balada “Brother” koja na izravan način progovara o zaraćenim bratskim narodima i pradavnom sukobu oko toga kojeg je sina Abraham skoro pa žrtvovao Bogu.
Tijekom cijele večeri Kobi je pozivao djevojke da zaplešu trbušni ples, ali nije naišao na neki odaziv. Pjesme Olat Hatamid, Bereft in the Abyss, Building the Ark i El Meod Naala došle su upravo kao pravo osvježenje njihove koncertne setliste.

28_orphaned_land_stimmgewalt_by_martina_sestic

Ono što sam očekivala bila je malo veća angažiranost u komunikaciji s publikom, ali se ona svela tek na zahvale i pozive na plesanje. Malo me i začudilo da se Kobi niti u jednom trenutku nije osvrnuo na trenutnu situaciju u Mađarskoj te je bend samo pjesmu po pjesmu svoj nastup privodio kraju. Zbor Stimmgewalt se savršeno uklopio u svaku pjesmu te im dao jedan novi, puniji ton kojeg u ovako čistoj akustičnoj verziji bez njih ne bi bilo.
Za bis su ostale još The Beloveds Cry i neizostavna Norra El Norra bez koje ne prolazi niti jedan njihov nastup.

Brzo je završio sinoćnji koncert, a bendovi su s putovanjem nastavili još brže, ostavivši maleni vremenski prostor za druženje s fanovima koji su ih se jako zaželjeli.
Šteta da je događaj tako nespretno najavljivan pa je nažalost ispalo tako da u samoj dvorani nije bilo baš previše ljudi. Međutim, oni koji su došli pogledati što su sinoć pripremili Helfir, Molllust, Stimmgewalt i Orphaned Land, zadovoljno su otišli svojim kućama.

>>>>>>> GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *