Loading...
Izvještaji

NOVA ROCK 2015. – NICKELSDORF, AUSTRIJA, 13.-14.06.2015.

NOVA ROCK 2015. – NICKELSDORF, AUSTRIJA, 13.-14.06.2015.

Započeti pisati o jednom tako velikom festivalu u našoj blizini jako je teško jer ne znam zapravo od kud bi krenuo. Prvenstveno pohvale idu organizaciji jer ono što se dogodilo u zadnja dva dana na festival u Hrvatskoj bi vjerojatno poslali sve bendove i publiku kući.  Naime već drugog dana spremalo se nekakvo nevrijeme, dok je treći dan prasnulo s neba toliko kiše i leda da se sav press centar zatresao. Naravno publika nije imala šator nad glavom pa su svi pokisli ali to ih nije omelo da dalje nastave svojim tokom. Kao ni organizatore, pospajali su sve što se trebalo pospajati i krenuli naprijed ko da se ništa nije desilo.

Moram spomenuti kolegu Roberta Pavića i kolegu iz Mađarske Zsolt Reti koji su i  po takvom vremenu odjurili van i zabilježili trenutak od kojeg zastaje dah, vjetrenjače, led, kiša i ekipa koja jednostavno nije znala gdje se sakriti, dok smo svi ostali samo čekali trenutak kad će vjetar otpuhati cijeli šator.

die fantastischen vier @ Nova Rock, 2015, Samir-1020

Drugi dan na redu su bili bendovi više sa njemačkog govornog područja, prvenstveno na plavom, tj. glavnom stageu i to Kraftklub, Die Fantastichen Vier koje kad sam pitao kolegicu fotografa da li se ispalti fotografirati rekla je ne, ali da ih publika voli, ajmo reći nešto poput Dubioze Kolektiv ali sa malo manje energije i manje rokanja, ali sa jakim tekstovima, te nakon njih usljedili su Die Toten Hosen. Na manjem crvenom stageu našlo se ponešto i poznatijih bendova poput sve prisutne Epice, Papa Roach koji su doslovce zagrijali publiku pogotovo kad se pjevač Jacoby Shaddix spustio u publiku, te da nije bilo kolege fotografa iz Ravno Do Dna Roberta Pavića mogao je neslavno završiti jer ga je pridržao da ne padne na leđa i time ni nakon 15min nastupa završi isti.

IMG_1135

In Flames koji su tu večer rasturili u svakom smislu riječi, tako energičan nastup i interakciju s publikom nisam očekivao, pogotovo nakon posljednjeg koncerta u Zagrebu (Boogaloo). Dok smo za kraj večeri čekali nastup grupe Nightwish, da nije bilo vatrometa i vatre s početka nastupa pomislio bi da su bend koji je tek počeo svirati, žao mi je jer sam ih nekada slušao i tada su imali jako dobre pjesme i nastupe, sad se to svelo na nemam riječi za opisati. Pjevačica kao da je porgutala metlu, ukočena i bez ikakvih emocija, daleko je ona od popularne  Tarje Turunen.

Nightwish @ Nova Rock, 2015, Samir-1470

Treći dan.

Trećeg dana kao što sam naveo bio je prolom oblaka, pred nastup grupe Five Finger Death Punch, ali se nastavilo sa programom. Moram spomenuti njemački power metal bend Powerwolf koji pjevaju legendu o rumunjskim vukodlacima i vampirma te mračnim vjerskim pričama, odradili su fenomenalan nastup te se nadam da ćemo ih imati mogućnosti gledati i u našem malom mjestu, Zagrebu. Zanimljivo je bilo i to jer je jedna kolegica fotograf došla na njihov nastup samo u grudnjaku, ali pjevač je bio njezin muž pa je rekla da mu je to poklon za nastup. 🙂

Powerwolf @ Nova Rock, 2015, Samir-1538

Slijedili su bendovi Eluveitie, All That Remains, Hollywood Undead (još jedan američki bend pod maskama, ništa specijalno), i onda raspaljivanje sa Five Finger Death Punch. Američki metalci znaju što rade, energičan nastup od samog početka. Inače crowdsurfera je puno, ali za vrijeme nastupa FFDP jedan je nosio mađarsku zastavu (član benda Zoltan Bathory inače je Mađar), te ga je pjevač dočekao i potpisao se na zastavu.

Jennifer Rostock @ Nova Rock, 2015, Samir-1638

Na crvenom stageu nije se bog zna što događalo osim nastupa Jennifer Rostock koja je doslovno zapalila pogotovo muški dio publike svojim nastupom jer je u jednom trenutku pokazala i grudi.

The Gaslight Anthem iskreno ne vidim logičnosti za nastup ovakvog benda na ovom festival. Kad su nastupali u Tvornici, vjerojatno me privukao light jer je bio odličan, presavršen ali ovdje po danu nije bilo toga, pa je muzika došla do izražaja, jesam li spomenuo muziku…

Motorhead @ Nova Rock, 2015, Samir-2152

Šlag na kraju legendarni Motorhead, iako mi je žao Lemmya jer se vidi da mu je teško, ali mislim da je to jedino što ga i gura naprijed – RNR do kraja. Moram reći da sam jedva čekao čuti “We Are Motorhead, and we play RNR”! on je bog i točka.

I na kraju Slipknot, ah taj Slipknot i Corey Taylor, zvučim ko neki groupie. Njihov nastup čekao sam godinama, i eto, nakon skorog odustajanja od odlaska na festival, mogu reći da bi mi bilo žao da nisam slušao i vidio Motorhead i Slipknot.

Vatra, pirotehnika, maske, klaunovi jednostavno znaju što rade i to rade jako dobro, te vrhunske glasovne sposobnosti Coreya, jednostavno fantastično.

Najzanimljiviji je dio na koncertu kada Corey na pjesmi “Spit It Out” nagovorio publiku da klekne I na njegov znak skoči u zrak, i naravno da postoji uvijek neki kako bi on nazvao “Motherfucker” koji ne sluša. J

Set lista:
XIX
Sarcastrophe
The Heretic Anthem
Psychosocial
The Devil in I
AOV
Vermilion
Wait and Bleed
Killpop
Before I Forget
Duality
Eyeless
Spit It Out
Custer
Encore:
742617000027
(sic)
People = Shit
Surfacing
‘Til We Die

Na kraju mogu nadodati samo to da je ovo sa razlogom jedan od posjećenijih festivala u našoj blizini i da svakako treba doživjeti prašinu, znoj, sunce, vjetar i kišu na Pannonia Fields u Austriji.

>>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Samir Cerić Kovačević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *