Loading...
Izvještaji

NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS – Zagreb, Tvornica kulture, 16.08.2016.

NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS – Zagreb, Tvornica kulture, 16.08.2016.

Noel Gallagher na stazu slavnih upisao se još u eri legendarne grupe Oasis u kojoj je uz to što je bio glavni gitarist i uz brata Liama vokalist benda. A onda su se Oasis gotovo na vrhuncu svoje slave razišli, o razmiricama među braćom i pomalo divljem Noelovom karakteru čitamo i danas, no sve to postaje manje važno jer Noel Gallagher i njegovi High Flying Birds sinoć su premijerno posjetili i oduševili Zagreb.

Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Koncert prvotno zamišljen kao pravo rockersko ljetno open-air osvježenje zbog slabijeg je interesa publike koja, čini se, sredinom kolovoza ipak preferira Jadran prebačen u Tvornicu kulture i tako je Noel Gallagher nastupio u intimnijoj atmosferi klupskog prostora i oduševio okupljene. Tvornica je bila dupkom puna, atmosfera kakva i priliči kad je na bini prava britanska rock legenda, a Noel Gallagher i njegovi High Flying Birds dokazali su kako izgleda koncert nabijen ne samo profesionalizmom već i dobrom i pozitivnom atmosferom.

Generated by  IJG JPEG Library
Generated by IJG JPEG Library

Koncert je započeo sa “Everybody’s On The Run“ iz Noelove post-Oasis faze i nastavio se u istom prozračnom raspoloženju sa „In The Heat Of The Moment“ i „Riverman“, a zatim je Noel sa svojim momcima okrenuo na ono što je velika većina u publici očekivala s velikim nestrpljenjem – pjesme iz razdoblja jednog od najpopularnijih britanskih bendova mlađe generacije, Oasis. „Fade Away“ je odmah dočekana s oduševljenjem, Tvornica je pjevušila s Noelom, raspoloženje je bivalo sve bolje i bolje. Noel je potom nastavio sa High Flying Birds opusom, a onda se opet u poluakustičnom ruhu vratio opusu Oasisa i oduševio izvedbama „Champagne Supernova“, „Talk Tonight“, „Half Of The World Away“, „Listen Up“, „The Masterplan“. Noel Gallagher možda je jedna od najkompleksnijih osobnosti na današnjoj britanskoj rock sceni, ali je i vrhunski glazbenik što je dokazao i sinoć u Tvornici besprijekornim vokalnim izvedbama koje je pratio na gitari kao i vrhunski zabavljač koji itekako zna uzburkati atmosferu i natjerati publiku na pjesmu i ples. Dokazala je to publika koja je atmosferu u Tvornici dovela do usijanja, a takva atmosfera ne može ne ponijeti i glazbenike na bini pa je Noel iz pjesme sve više i više biljirao i službeni je kraj koncerta stigao prebrzo. Očekivano, vrhunac se  koncerta dogodio na bisu na koji je oduševljena publika pozvala Noela i njegove High Flying Birds i kada su Tvornicom protutnjale legendarna „Wonderwall“ i „Don’t Look Back In Anger“ na samom kraju zagrebačkog koncerta koji nam je Noela premijerno doveo ne samo u Hrvatsku već i u regiju.

Na kraju, uistinu je prava šteta što nam je Noel u Zagreb došao u, popularno rečeno ‘sezoni kiselih krastavaca’ kada i stanovnici grada, ali i njihovi gosti padaju u isto raspoloženje pa koncert nije održan na Šalati. Noel Gallagher je zaslužio najmanje to – koncert pred prepunom Šalatom koja u stih prati sve njegove izvedbe, kako one Oasis-a, tako i onih pjesama koje je stvorio sa svojim High Flying Brids. Zagreb je sinoć proživio jedan od najboljih rock koncerata u nazad nekoliko godina i Noel Gallagher visoko je podigao ljestvicu očekivanja za sve koji će nakon njega i njegovog benda nastupiti pred domaćom publikom. Zato se nadam i njegovom povratku u Zagreb u nekom mjesecu u godini u kojem će publici uživanje u glazbi i punjenje baterija emotivne razine biti važnije od redovnog brčkanja na obalama Jadrana.

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: Mauricio Santana (Getty Images)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *