Loading...
Intervjui

NICK OLIVERI

NICK OLIVERI

Razgovarala i pripremila: Buna Bernarda Juretić

Nick Oliveri je kao figura rock scene, publici vjerojatno najpoznatiji po radu s Queens Of The Stone Age i Kyuss. Sutra će zasvirati u VIB-u kako bi promovirao posljednji uradak „Leave Me Alone“ i također „Death Acoustic“ album. Pročitajte što je rekao o radu s QOTSA po kojem je postao uspješan, o Kyussu i periodu poslije njega, kao i o trenutnim projektima. Uživajte!

nickoliveri

VENIA: Bok, kako si? Uskoro sviraš u Zagrebu u sklopu “Death Acoustic” turneje i predstavljaš istoimeni album. Što je u pozadini novog albuma (“Leave Me Alone”), odnosno koja je glavna ideja koju album odražava?
NICK:  Dobro sam. Trenutno na turneji promoviram najnoviji “Nick Oliveri’s Uncontrollable – Leave Me Alone”. To nije akustični album, ali sam odsvirao sve instrumente na njemu. Na njemu sam imao i nekoliko gostujućih gitarskih soloa. “Death Acoustic” odražava moj stil akustičke izvedbe. Sviram žestoko i pjevam žestoko, pa to ne ispadne uobičajena akustična gaža.

VENIA: Možeš li nam nešto reći o pristupu pisanju na albumu? Na koji način odražava tvoj glazbeni stil i skladanje?
NICK: Pa, „Death Acoustic“ je sadržavao puno obrada punk pjesama koje sam htio aranžirati u akustičnom stilu. Moj novi album „Leave Me Alone“ je drukčiji jer sam sve započeo s bubnjevima.

VENIA: Široj si publici vjerojatno najpoznatiji po radu s Queens Of The Stone Age. Kako je uspjeh QOTSA utjecao na tvoj stil i na kasniji rad?
NICK: QOTSA mi je važan. Još uvijek pišem istim stilom kakav sam imao dok sam bio u bendu. Pjesme uvijek nastaju na drugačiji način. Katkad počinju s gitarom i melodijom, katkad s tekstom, a katkad s rifom na gitari. Uvijek drukčije.

VENIA: Reci nam nešto o Palm Desert sceni i periodu kad si započinjao karijeru. Kako je bilo tamo razvijati se kao glazbenik?
NICK: The Desert mi je bitan i konačno glazbeno postaje zamijećen. Kad smo počeli, bio je aktualan grunge u Seattleu i zasjenio je većinu scena u SAD-u. No mi smo se držali našeg. Sada, 15 godina kasnije, ljudi žele više muzike i bendova iz Deserta!

VENIA:  Osnovao si The Uncontrollable, Dwarves i Mondo Generator, između ostalih. Na kojim projektima sa strane si radio osim tih bendova?
NICK: Trenutno sviram u BL’AST!, The Dwarves, Mondo Generator i Death Acoustic.

VENIA: Od svih tih bendova, s kojima si najviše uživao raditi? S kojima možeš reći da si bio najproduktivniji?NICK: To su QOTSA, Mondo Generator i Dwarves.

VENIA: Kako je bilo surađivati na If I Had a Tail”, sa zadnjeg QOTSA albuma, “…Like Clockwork”? Što je ponovno ujedinjenje sa starim kolegama na toj pjesmi značilo za tebe?
NICK: Uvijek mi je super raditi s QOTSA. Volim bend i glazbu koju smo stvarali. Prošlo je deset godina otkako više nisam u bendu, no život teče dalje! Napravio sam više albuma otkad sam otišao. Uživao sam pjevajući prateće vokale na toj stvari. Dobro smo se zabavili, kao i uvijek!

VENIA: 2010. si gostovao na Slashovom debiju, u pjesmi “Chains and Shackles” (Monster Energy Drink Edition). Nedavno je svirao u Zagrebu, zato postavljam to pitanje. Kako ste se vas dvojica odlučili na suradnju?
NICK: Slash i Eric Valentine (producent QOTSA albuma „Songs For the Deaf“, i Dwarvesovih albuma „Young and Good Looking“ i „Come clean“) su me priupitali za suradnju. Prihvatio sam i ispalo je jako kul. Slash je bio opušten, a Erica Valentinea znam otprije pa je bilo lako.

VENIA:  Radio si s brojnim drugim poznatim glazbenicima. Reci nam ukratko nešto o najzapamćenijim trenutcima.
NICK:  Mislim da je raditi s Mickeyjem (Dean Ween) pa također i Daveom Grohlom, Chrisom Gossom (Masters Of Reality) i Winom (Saint Vitus, Obsessed, Spirit Caravan) meni bilo apsolutno najbolje ikada. S Mickeyjem zato što je jedan od najboljih gitarista koji postoje, Dave Grohl je fantastičan bubnjar, Chrisom Gossom zato jer je utro put počecima Kyussa, i Winom zbog njegovog pjevanja i žestokih rifova.

VENIA: S obzirom da si ostavio utjecaj kao član Kyussa, moram te pitati i nešto vezano uz to. Primjećuješ li utjecaj Kyussa na druge bendove danas? Koliko je za tebe bilo važno biti dio tog velikog benda.
NICK: Osjećam se sretno i počašćeno što su Kyuss bili jedan od bendova iz moje prošlosti. Još volim glazbu i prijatelj sam sa svima koji su bili članovi benda. Imamo najbolje fanove na svijetu!

VENIA: Bio si i u inkarnaciji Kyussa, Kyuss Lives! i otišao, pa je došlo do sudske tužbe od strane Josha Hommea i sve te zavrzlame. Kakav je tvoj stav prema tim događajima?
NICK: Vjerujem da je Kyuss sada bend koji pripada fanovima i ne pripada niti jednoj osobi ili pojedinačnim članovima. Borba za ime kako bi se bend uništio i/ili da se uništi jer ga netko želi samo za sebe, nije razlog zašto ja sviram glazbu. Volim glazbu koju je Kyuss stvorio i sramota je da su svi koji su sudjelovali u tome, završili s tim na takav način.

VENIA: Na set listi planiranoj za Zagreb, možemo li očekivati pjesme Queens Of The Stone Agea i Kyussa?
NICK: Da, Kyussove i QOTSA pjesme, no također Dwarves, Bl’ast!, Mondo Generator i puno više! Nadam se da se vidimo!

VENIA: Hvala ti puno na ovom intervjuu, bilo mi je zadovoljstvo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *