Loading...
Novosti

NERGAL NA SUĐENJU ZBOG VRIJEĐANJA KRŠĆANSTVA

Polski Radio izvješćuje da je u Poljskoj Vrhovni sud donio odluku da je Behemoth-ov frontmen Adam “Nergala” Darski možda počinio kazneno djelo kada je pozvao Katoličku crkvu za “najubojitiji kult na planeti”, tijekom njihovog nastupa u Gdynia u Poljskoj 2007. na kojemu je i poderao kopiju Biblije nazivajući to “knjiga puna laži.” Maksimalna kazna u Poljskoj za vrijeđanje vjerskih senzibiliteta je dvije godine. Slučaj će sada biti ispitan od strane Okružnog suda u Gdanjsku.

U Polsjkoj osoba može biti proglašena krivom za vrijeđanje vjerskih vrednota čak i ako okrivljenik nije to namjeravao izravno učiniti. Odvjetnici su na ročištu 2011. tvrdili da je koncert bio zatvorenog karaktera te da fanovi nisu bili uvrijeđeni glazbenikovim ponašanjem. Sud je prihvatio tu akciju kao neku vrstu umjetničke izvedbe te izjavio da pjevač nije izravno kriv za vrijeđanje vjerskih vrednota.
“Zločin koji vrijeđa vjerske vrednote je počinio ne samo onaj koji namjerava ga provesti, ali i onaj koji je svjestan da su njegovi postupci mogu dovesti do djela koje se poduzimaju”, sud je zaključio.

Nergala je na sud doveo bivši saborski zastupnik Ryszard Nowak koji se inače nalazi u odbora protiv sekti. Nakon jučerašnje rasprave, Nowak je zadovoljan odlukom.

Nakon izlaska iz suda, Nergal je rekao da se s jedne strane treba poštivati odluku suda, ali također je rekao da je mentalitet ljudi u njegovoj zemlji nezreo, te da se na sudu bori za pravo na slobodu govora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *