Loading...
Novosti

NA ZAGREB FILM FESTIVALU PREDSTAVLJEN FILM O LUKI RITZU

Na Zagreb Film Festivalu premijerno je predstavljen “Oblak”, dokumentarac Miroslava Sikavice o intimnoj pozadini medijski eksponiranog slučaja ubojstva Luke Ritza, koje je potreslo hrvatsku javnost.

Miroslav Sikavica zabilježio je najteže trenutke obitelji, prijatelja i bivše djevojke Luke Ritza, s kojima je proveo više od godinu dana nakon Lukina stradanja, snimajući potresnu svakodnevicu suočavanja sa smrću voljenog sina i prijatelja.

Naslov filma preuzet je iz njegova školskog sastava, napisanog nakon prekida s djevojkom. U njemu se Luka prikazuje kao oblak u potrazi za morem koje bi ga ispunilo, a na kraju blijedi i ostaje lebdjeti nad zemljom u obliku jutarnje izmaglice. Taj emotivni tekst pred kamerama čita njegova djevojka, jedina ljubav Lukina mladog života. Kaže, zadnji ga je put vidjela u bolničkom krevetu, gdje se naoko oporavljao od kobnih ozljeda glave. Već tada je bio potonuo i bez energije kojom je uvijek prštao. Pitao je voli li ga još uvijek, a ona mu je odgovorila da ga nikad nije ni prestala voljeti.

“Oblak” Miroslava Sikavice dosad je najpotpuniji prikaz života Luke Ritza, koji prvi put prikazuje njegove roditelje kao obične, male ljude koji samo žele preboljeti svoj gubitak. A njega kao inteligentnog, hiperaktivnog tinejdžera punog ljubavi, koji je sanjao o karijeri rock-zvijezde ili komunističkog revolucionara.

Među najtužnijim prizorima u filmu kadrovi su oca Rena, koji u samoći preslušava “Viva la Vida” grupe Coldplay. Taj singl Luka je tjednima iščekivao, a premijerno je pušten samo nekoliko sati nakon njegove smrti.

Kadrovi “Oblaka” govore mnogo više od suhih dnevnopolitičkih analiza. Oni prikazuju stvarnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *