Loading...
Izvještaji

MUSE – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 09.05.2016.

MUSE – Austrija, Beč, Wiener Stadthalle, 09.05.2016.

Muse-Wien2016

Muse su se odavno etablirali u jedan od najpoželjnjih mainstream rock izvođača kad je o nastupima uživo riječ. Vrhunski britanski glazbenici predvođeni Mattom Bellamyjem u ponedjeljak su 09. svibnja zaustavili svoje dronove iznad Beča i malo je reći razgalili fanove koji su napunili dvoranu Stadthalle.

muse1

Kako i priliči pravom dvoranskom spektaklu, Muse su svojim poklonicima priuštili izuzetan audio-vizualan doživljaj koji je započeo sa „Psycho“ i „Reapers“ i odmah potaknuo energiju koja je prostrujala i ponijela fanove i bend na krilima „The 2nd Law: Isolated System“, pokretačke „The Handler“ i energične „Supermassive Black Hole“ koja uhu posebno ugodno zvuči zbog sada već prepoznatljivog i očekivanog ‘The Jimi Hendrix Experience’s Voodoo Child“ intra. Bellamyjeva ekipa svojim vrhunskim instrumentiranjem i posebice Bellamy koji jednostavno osvaja svojom pitkom vokalnom izvedbom i gotovo besramno intimnim odnosom s glazbom koju izvodi publiku bez imalo poteškoća bacaju u trans. Dvorana diše u jedinstvu s bendom, vizualni dio nastupa kojeg krasi lijepa svjetlosna instalacija koja prati ugođaj pjesama dodatno naglašavaju prisnost publike i benda, a dvoranom se razlijevaju note uspješnica „Starlight“, „Madness“ i „Feeling Good“. Baš smo se tako osjećali – nepogrješvio dobro dok su se publika i Muse voljeli kroz pjesme koje su obilježile dva glazbena desetljeća rock glazbe i mnoga odrastanja.

muse2

Muse, poznati po izuzetnoj atmosferičnosti i raspoloženju nastavljaju s „Time Is Running Out“... i doista, na koncertima poput ovog svaka je minuta dragocjena poveznica sa sjećanjem koje će uskoro kada isteče i zadnja minuta još jedne Muse čarolije biti izvor pozitivne energije za nova jutra. „Hysteria“ i „Uprising“ publiku su dovele do vrhunca raspoloženja, dvorana je oduševljeno pjevala s bendom koji je svojim posvećenim nastupom pokazao što znači respektirati ne samo svoje stvaralaštvo već i svoju publiku. Nakon „The Globalist“ Muse se povlače s pozornice, a u mraku dvorane publika željna glazbe i pozitivne energije bend poziva na nastavak druženja. I evo ih, izuzetni britanski glazbenici vraćaju se i još jednom svoje dronove zaustavljaju na bečkom nebu. Publika s oduševljenjem pozdravlja „Take a Bow“, „Mercy“ i na samom kraju „Knights of Cydonia“. Dug pljesak na kraju koncerta svjedočanstvo je čvrste veze između Muse i njihovih poklonika, a osjećaj koji je ostao kad su note utihnule i reflektori se ugasili jedan je od onih koji se sprema u srce i za kojim se poseže u onim danima kad se probudimo uz kišu i sivilo.

muse3

Muse ne samo da su na turneji „Drones“ koja prati njihov istoimeni studijski album potvrdili svoju sviračku i izvođačku izvrsnot. Muse su stvorili atmosferu koja se ne viđa često na koncertima i učvrstili već odavno neraskidivu vezu sa svojim fanovima, a spona kakva je viđena sinoć u bečkoj dvorani Stadthalle ne osjeća se često. Matt Bellamy i njegovo društvo ostaju jedan od najsnažnijih bendova, ne samo kada je riječ o studijskim albumima i pomicanju granica u mainstream rock pravcu, već i kada se radi o koncertnim nastupima jer njihov spoj glazbenog umijeća, vokalne izvedbe, energije i publike koja razumije ovu izvanrednu umjetničku kombinaciju je jedinstven i neponovljiv.

Izvještaj: Gordana Lacković
Foto: Dolfi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *