Loading...
Izvještaji

MOONSPELL – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.10.2016.

MOONSPELL – Zagreb, Vintage Industrial Bar, 04.10.2016.

Zagrebački Vintage Industrial Bar ugodnu je večer u utorak 04. listopada začinio pravom gozbom za ljubitelje nešto mračnijeg rock/metal zvuka i ugostio vukove portugalske i europske metal scene Moonspell. Legendarnom bendu na bini popularnog zagrebačkog okupljališta ljubitelja dobrog zvuka pridružili su se ponajprije domaća Phantasmagoria kao posebni gosti koncerti pa potom Eleine i Forshadowing koji Moonspell prate na dijelu europske turneje koja se baš u pravom trenu zaustavila i u Zagrebu.

imgp7136

U poluprazan VIB ulazim taman na vrijeme za Forshadowing propustivši nastupe domaćih predstavnika dark scene Phantasmagoriu i švedske symphonic metalce Eleine. Forshadowing je svojom doom/metal energijom polako, ali sigurno sve više publike privlačio pred binu dok je Vintage svakom novom pjesmom zaokupljala atmosfera žestokog i pitkog metala, na trenutke možda nerazumljivih ekspresijskih fuzija no svakako ugodnog i dovoljno bistrog za razbuditi pomalo uspavanu publiku i pripremiti je za Moonspell. Ambijentalni dodir u Forshadowing glazbi uz vrlo promišljene scenske pokrete vokalista Marca I. Beneventa koje se jasno naslanjaju na My Dying Bride nasljeđe i dodatno podižu interes i angažiranost publike za Forshadowing i njihovu doom energiju.

imgp7680

Nakon ekspresivnih Talijana, svega nekoliko minuta prije 23:00 sati na binu izlaze Moonspell predvođeni jednim i nezamjenjivim Fernandom Ribeirom čija je karizma trenutno zabljesnula Vintageom i stvorila zamjetnu gužvu u prvim redovima pred binom. Portugalske legende svoj set otvaraju s „Breathe (Until We Are No More)“ i „Extinct“ s istoimenog aktualnog albuma. Publika reagira trenutno, a besprijekorni Portugalci nas vraćaju u 2008. i izvode „Night Eternal“ koju publika zbog sirovosti i ozbiljnosti zvuka prihvaća raširenih ruku. Potom slijedi povratak u 1996. jer Moonspell nastavljaju s danas u mnogočemu legendarnom „Opium“ koja i ovaj put zagrebačku publiku odvodi u ono jedno posebno raspoloženje prošarano romantičnim i mračnim tonovima i prepoznatljivo pitkom ekspresijom glasa Fernanda Ribeira. Šetnju kroz svoj bogati opus Moonspell nastavljaju s „Awake!“, uzdanicom s jednog od bendovih najkultnijih albuma „Irreligious“. Sada do izražaja dolazi sva dubina i punoća ne samo izvedbe već i bendovog opusa, a Ribeiro briljira svojim vokalnim varijacijama od dubokog growla do čistog vokala bacajući publiku u trans i pripremajući je za nešto manje tvrdog i surovog zvuka „The Last Of Us“ s aktualnog studijskog uratka koja je rasplesala nježniji dio publike. „Medusalem“, pjesma koja se zadnjih mjeseci isprofilirala u pravi alternativni hit bacio je Vintage Industrial Bar u delirij, a majstori mračnog zvuka nastavljaju s „Ruin & Misey“, meni zbog svoje opipljive duboke tame jednoj od najupečatljivijih pjesama iz bendovog opusa. Na nju se besprijekorno dobro nadovezuje „Luna“ koju publika u refrenu prati zajedno s Fernandom i bendom, u jednom dahu.  „Malignia“ s albuma „Extinct“ dodatno je pojačala prepoznatljivi Moonspell okus u svim osjetilima i Fernandra Ribeira još jednom dokazala kao vrhunskog vokalista čije ekspresije bez imalo poteškoća variraju od dubokih i mračnih goth linija od kojih srce vibrira poput struna žičanih instrumenata do onih čistog metalskog growl izražaja koji para žile svojom punoćom i snagom.

imgp7766

„Vampiria“ i Fernando u plišanom plaštu poput pravog vampira savršen su začin već i za najistančanije dark nepce savrešno začinjenom koncertu. „Ataegina“ je Vintage Industrial Bar vratila na Moonspellove prve korake i još jednom rasplesala publiku, a onda Fernando najavljuje zadnju pjesmu za zagrebačku publiku. „Alma Mater“ do zadnje je note i bez pretencioznih riječi na najbolji način sumirala presjek opusa i osjećaja koje su Portugalci ovaj put podijelili sa Zagrebom. Bio im je ovo 5. posjet hrvatskoj publici koja ih je po odlasku s bine glasno dozivala na bis. U sljedećem trenu s bine trešti „Everything Invaded“ i sve više frizura odlazi u vrućinu i dim Vintagea. Za kraj Moonspell ostavljaju „Future Is Dark“, jednu od najsnažnijih pjesama na svom aktualnom studijskom albumu i za pozdrav od zagreačke publike po peti put u svojoj gotovo četvrt desetljeća dugoj karijeri „Full Moon Madness“ zaokruživši gotovo besprijekoran set (ovisno o osobni preferencijama svakog prisutnog nedostajala je još pokoja pjesma) kojim su uvijek energični i predani Portugalci još jednom oduševili Zagreb.

imgp7935

Utjecaj Moonspella na cjelokupnu metal scenu, osobito onu dark prizuvka neosporan je, snažan i postojan. Takva je i veza hrvatske publike s Portugalcima koji su tijekom dva i pol desetljeća oblikovali mnoga odrastanja i sazrijevanja, utjecali na mnoga razmišljanja i angažiranost u svakom aspektu društvenog, a nerijetko i političkog života. Zato se nadam kako će ih turneja koja će pratiti njihov sljedeći studijski album još jednom dovesti pod hrvatsko nebo i kako će domaća alternativna publika još jednom prepoznati ne samo glazbu, energiju i osjećaje već i poruke kojima Moonspell mijenja svijet oko sebe.

>>>>>>> FOTO GALERIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Ivana Sataić | ivana@venia-mag.net


COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *