Loading...
Izvještaji

MASTODON – Zagreb, Tvornica kulture, 13.06.2015.

MASTODON – Zagreb, Tvornica kulture, 13.06.2015.

Mnogobrojni alternativci jučer su ponovno imali prilike gledati svirku jednog od najpopularnijih  bendova na metal sceni. Kako ih mnogi ovdašnji fanovi često nazivaju, bogovi metala Mastodon, osjećali su se opet kao kod kuće u Zagrebu. Posljednji put sam ih gledala kad su nastupali u dvorištu Jedinstva zajedno sa Gojirom i Slayerom 8. lipnja 2012. Na trenutnoj turneji „Once More ‘Round The Sun“ ovaj inovativan i nekonvencionalan bend, kako zvukom, tako i imidžem, promovira vrlo uspješan posljednji istoimeni album. Dosta se dobrih i pjevnih stvari sa zadnjeg izdanja prezentiralo i sinoć, a svaki put kada sviraju pred hrvatskom publikom, osjeća se ogromna količina entuzijazma i nadrealnih emocija koju bend svojom energičnom svirkom izaziva kod svojih fanova.

02-Mastodon-Tvornica-130615-bishop07

Ovoga su puta u Velikom pogonu Tvornice, Mastodon profesionalno odsvirali nastup pred našim i pred fanovima iz regije koji su došli u velikom broju, a sve bi bilo bolje da je sam zvuk bio ujednačeniji i kvalitetniji. Naime, gitarist Brent Hinds i basist Troy Sanders, dijeleći u većini pjesama vokalne dionice, doista su se trudili pružiti fanovima najbolje od sebe, ali vokali im nisu bili ni upola dobro ozvučeni čime bi stvorio još jači efekt. To nije samo moj dojam, mnogi su komentirali da „nešto nedostaje soundu“. Na svu sreću, sve su spasili fanovi koji su na pjevnim refrenima nadglasali sam bend.  Koncert je počeo točno u 22 h, a što se tiče setliste, naglasak je bio na zadnjem albumu, pa prvo što smo čuli je „Tread Lightly“ i „Once More ‘Round The Sun“ koje su publiku potaknule na razne pozitivne reakcije poput pjevanja, odnosno vriskanja istodobno u sav glas, plesanja nesvakidašnjim pokretima, grljenja pa čak i ljubljenja! Odmah na početku je atmosfera bila takva da se dalo osjetiti koliko su Mastodon nama poseban bend.

02-Mastodon-Tvornica-130615-bishop08

Na setlisti se isprepliću nove i stare pjesme pa smo čuli „Blasteroid“ i uvijek dobro prihvaćenu i popularnu „Oblivion“ na kojoj su fanovi pjevali dok ih nisu izdale glasnice. Osobno me najviše iznenadila izvedba „Motherload“ u kojoj glavne vokale pjeva bubnjar Brann Dailor. Ta je pjesma kod svih pobudila posebno zanimanje. Brann Dailor zadržava nevjerojatnu vještinu sviranja, dok mu fenomenalan glas izlazi bez ikakvih napora. Koncentracija i profesionalnost nadvisuju apsolutno sve. Uz „High Road“, meni je to bila izvedba za pamćenje sinoć! I napokon, uslijedio je jedan od mojih favorita sa zadnjeg albuma „High Road“ s unikatnim sludgerskim prizvukom i čistim vokalom u refrenu. Fanovi u prvim redovima žele što intenzivnije uživati u svakom taktu pjesme i sam bend ne može ostati ravnodušan na posvećenost publike koja ponesena svirkom ispjevava refren.

02-Mastodon-Tvornica-130615-bishop09

Dok je Bill Kelliher koncentrirano držao stabilnu bazu na ritam gitari, Brent Hinds je publiku ostavljao bez teksta svojim solažama. Unikatni hrapavi glas Hindsa, uvijek ostavi dobar dojam uživo i moram reći da me i on i Sanders, a prvi put sada pišem o Mastodon koncertu, iako mi je ovo treći put da ih vidim uživo, glasovima podsjećaju na emocionalnu turobnost i težinu kakvu su imali Neurosis u ranim danima. Iako je Mastodon bend koji je, našavši se u pravo vrijeme na pravom mjestu, pa i zbog melodioznosti, uspio kapitalizirati uspjeh više od jednog od svojih najvećih uzora, utjecaj Neurosisa je očit, ne samo u vokalu, nego i u gitarskom radu. Kad sam bila mlađa, meni dragi ljudi oko mene slušali su Neurosis, a onda sam ja, nedugo zatim, otkrila Mastodon. Naime, Scott Kelly iz Neurosis je prvi put gostovao na „Aqua Dementia“ s „Leviathana“ i na svim kasnijim albumima, pa nije ni čudo da postoji posebna veza između dva izvođača. Kako su Mastodon postajali sve popularniji, često sam njihovu glazbu, odnosno dojam kakav je njihov zvuk ostavljao na mene, opisivala kao „Neurosis združeni s Queens Of The Stone Age“! Još nekoliko pjesama koje su bile jako dobro prihvaćene su „Aqua Dementia“, „Bladecatcher“ i „Megalodon“, dok se na vrlo dugačkoj i melankoličnijoj „The Czar“ atmosfera ipak malo primiruje. Odlični dojmovi publici ne ostavljaju prostora za mirovanje i žestokim uzvikivanjem „We want more“ i „Ajde, nema kući!“ fanovi priskrbljuju nezaboravnu izvedbu jedne od najžešćih stvari „Blood And Thunder“ koja je meni među najpamtljivijima i prva s „Leviathan“. Navala emocija potaknutom škripanjem gitara i bukom iz pojačala, nije se stišala do samoga kraja. Bend je odsvirao fantastičan koncert, bez ikakve predgrupe i osigurao si naklonost fanova koji su ih prvi put gledali. Bilo je raznih komentara „Ovo će mi biti najbolji koncert ove godine.“, „Ovo je bio najbolji koncert na kojem sam ih gledao/la!“ ili pak „Ovo mi je najdraži bend ikad…“. Onima koji znaju kako Mastodon praše otprije, veselje i uzbuđenje kakvo je bilo prije koncerta nije jenjavalo ni nakon intenzivne metal svirke. Poslije su se i fotkali s brojnim ushićenim licima. Iskreno i beskompromisno odsviran koncert ovih velikana, fanovi će rado još dugo prepričavati.

02-Mastodon-Tvornica-130615-bishop10

Mastodon setlista:

 1. Tread Lightly
 2. Once More ‘Round the Sun
 3. Blasteroid
 4. Oblivion
 5. The Motherload
 6. Chimes at Midnight
 7. High Road
 8. Aqua Dementia
 9. Ol’e Nessie
 10. Halloween
 11. Bladecatcher
 12. Black Tongue
 13. Ember City
 14. Megalodon
 15. Crystal Skull
 16. The Czar

Bis:

 1. Blood and Thunder

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić
Foto: Marko Bishop Jadro – perun.hr

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *