Loading...
Izvještaji

MASTODON, KVELERTAK, ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 16. 6. 2017.

MASTODON, KVELERTAK, ZAGREB, TVORNICA KULTURE, 16. 6. 2017.

Sinoćnji metal tulum u Tvornici pokazao je koliko jedan strani i to doista veliki bend voli hrvatske fanove i koliko hrvatski fanovi vole njega, što je potvrdila činjenica da su karte za ovaj koncert bile rasprodane.

Mastodon, jedan od najvećih i najrespektabilnijih bendova današnjice u metal svijetu, na ovoj turneji predstavlja posljednji studijski album „Emperor Of Sand“, a kao predgrupa su nastupili vrlo otkačeni Norvežani Kvelertak.
Nastup Kvelertaka je počeo u 20:45. Zadnji put su u Zagrebu bili 2010. s Convergeom, Kylesom i Gazom. Doduše, tada nisu dobili zasluženo priznanje kao sinoć. Radi se o zanimljivom bendu koji kombinira hard core, punk i black metal. Nastup je bio prilično energičan, publika je dala pozitivan feedback, a koliko je kvaliteta benda na više nego solidnom nivou, svjedoči činjenica da će se Kvelertak pridružiti gigantima Metallici najesen na Worldwired turneji. Bend je do sada izdao tri studijska albuma od kojih je „Nattesferd“ izašao prošle godine. Ozvučenje nije bilo dobro pa pravu čar Kvelertaka nismo mogli do kraja osjetiti, iako je bend u odličnoj formi, sviraju punim žarom i probijaju bubnjiće s tri gitare! Na kraju, efekt bi bio puno bolji s malo izbalansiranijim ozvučenjem, ali sve u svemu, Kvelertak su raspametili i dobrano zagrijali publiku.

Nakon ovog vrlo dinamičnog benda koji ćemo, nadam se, još puno puta gledati u Hrvatskoj, priprema se stage za Mastodon. Osobno mi je ovo treći put da sam ih gledala uživo i mogu reći najbolji do sada.
Koncert je započeo u 22:15, setlista je pokrila sva studijska izdanja, a Troy Sanders i Brent Hinds već na prvoj „Sultan’s Curse“ oduševljavaju svojim raznolikim vokalnim stilom. Troy Sanders ima opako dobar vokal i suvereno vlada basom, Brent Hinds, osim pjevačke, pokazuje svoju umješnost soliranja na gitari, gitarist Bill Kelliher kulerski se drži za vrijeme cijelog showa, a fantastičan bubnjar Brann Dailor također pokrije pokoju vokalnu dionicu. Slijede odlično interpretirane „Divinations“, „The Wolf Is Loose“, „Crystal Skull“, a svakako treba spomenuti i hitove koji su označili vrhunac večeri, poput „Ancient Kingdom“, „Colony Of Birchmen“, „Megalodon“, „Andromeda“ i „Oblivion“. Troy Sanders je rekao kako smo najbolja publika na ovoj turneji, i doista smo sinoć pokazali s koliko energije smo u stanju podržati tako nam drag bend. Posljednja pjesma trebala je biti „March Of The Fire Ants“, ali publika gladna izvrsne svirke bila je nezaustavljiva i neumorna, izvikujući „We want more!“. Brann Dailor se obraća publici i govori da su mu ruke otpale i da je vrijeme za odlazak na spavanje, ali publika ne odustaje.
Bend izlazi na bis, publika koja je sve pjesme pjevala punim žarom, zahtijeva jednu od njihovih najpoznatijih stvari „Blood And Thunder“. S ukupno 21 odsviranom pjesmom, još k tome uvaženim zahtjevom same publike, ovo bi mogao biti jedan od najboljih koncerata ove godine. Publika sastavljena od mlađe i starije ekipe s Mastodon majicama, pjevala je svaku pjesmu i do samog kraja bodrila bend koji je stvorio atmosferu kakva se dugo nije osjetila na nekom metal koncertu.

Nema potrebe za više riječi, samo treba na kraju navesti da se publika nikada neće zasititi Mastodona, koji uporno nižu dobre albume i da ih što prije opet želimo u Zagrebu jer gledati Mastodon uživo jedinstveno je iskustvo.

Setlista:
Sultan’s Curse
Divinations
The Wolf Is Loose
Crystal Skull
Ancient Kingdom
Bladecatcher
Black Tongue
Colony of Birchmen
Ember City
Megalodon
Andromeda
Oblivion
Show Yourself
Precious Stones
Roots Remain
Chimes at Midnight
Steambreather
Mother Puncher
Circle of Cysquatch
March of the Fire Ants

Bis:
Blood and Thunder (na zahtjev publike)

Izvještaj: Buna Bernarda Juretić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *