Loading...
Izvještaji

MARK LANEGAN – Zagreb, Lauba, 27.02.2015.

MARK LANEGAN – Zagreb, Lauba, 27.02.2015.

Žedno uho u sklopu svojeg projekta Superuho Lauba sinoć je u vrlo ugodan ambijent zagrebačke galerije Lauba dovelo američku rock ikonu Marka Lanegana koji je i prošle godine nastupio u Zagrebu.

fayedunaways02

Mark Lanegan na sinoćnjem je koncertu zagrebačkoj publici predstavio svoj novi album „Phantom Radio“ kojim je dosegao brojku od gotovo 50 studijskih albuma u isto toliko godina života i 30 godina karijere. Brojke više nego impresivne, a dodamo li im suradnje s imenima poput Nirvana, Queens Of The Stone Age ili Moby i više je nego dovoljno glasna pozivnica za uživanje u još jednom Laneganovom performansu u Zagrebu.

dukegarwood03

Mark Lanegan Band još je jednom prohladnu zagrebačku noć učinio toplijom jer na njegovu glazbu nemoguće je pokazati ravnodušnost. No, prije Lanegana i njegove družine na pozornicu su izašli The Faye Dunaways koji su kombinacijom psihodelije i bluesa uz primjese elektronoskog zvuka publiku zagrijali za klasični rock zvuk. Nakon idealnog uvoda u idealno provedenu večer na pozornicu Laube izašao je jedan od najbližih Laneganovih suradnika, vrhunski multiinstrumentalist Duke Garwood koji gostuje i na aktualnom Laneganovom albumu koji baš poput samog Lanegana spaja fikciju i realnost i publiku baca u trans.

marklaneganband02

A onda je oko 23 sata na pozornicu izašao Mark Lanegan Band i nastup otvorio sa „When Your Number Isn’t Up“. Atmosfera se u publici vrlo brzo zagrijala, publika je bila spremna za još jednu glazbenu avanturu u režiji istinskog virtuoza. Lanegan je briljirao, a bend ga je nepogrješivo pratio u fuziji harmoničnih i vokalnih izazova.
Lanegan je, to ne treba posebno naglašavati, zagovornik glazbene slobode. Njegove su pjesme spoj naoko nespojivog, hard rocka, mračnog popa, ambijentalnih tonova, industrial bitova, hip hopa. Stoga ne treba iznenaditi da je izveo skladbe iz gotovo svih faza svoje karijere, približio se svakom pojedincu u publici barem jednim odsviranim taktom i produbio povezanost koja se čini neraskidivom između njega i publike. „One Way Street“, „Ode to Sad Disco“, „Riot In M HOUSE“, „Floor Of The Ocean“, „Sleep With Me“ samo su neke od pjesama kojima je Lanegan oduševio publiku.

Velikom glazbeniku na bisu se pridružio i Duke Garwood u „I Am The Wolf“ nakon koje nitko nije mogao reći da Lanegan nije zaokružio svoju koncertnu glazbenu priču na najbolji mogući način, no ipak prije zaključne „The Killing Season“ sa aktualnog albuma.

A kada je riječ o povezanosti izuzetnog glazbenika koji svojom glazbom stvara posebnu vrstu atmosferičnosti i duha, Mark Lanegan po završetku se koncerta družio sa svima koji su ga željeli pozdraviti.

Mark Lanegan sinoć je u Laubi još jednom dokazao da je veliki umjetnik koji svaki put iznova izlazi iz okvira uobičajenosti i repeticijei Zagrebu je priuštio još jednu noć za pamćenje.

Izvještaj: Vesna Marković
Foto: perun.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *