Loading...
Izvještaji

MARDUK, SEAR BLISS, BIO-CANCER, SARATAN – Kék Yuk, Budimpešta, 30.04.2016.

MARDUK, SEAR BLISS, BIO-CANCER, SARATAN – Kék Yuk, Budapest, 30.04.2016.

U listopadu prošle godine Marduk je zbog logističkih problema morao otkazati ostatak istočnoeuropske turneje. Hrvatska je publika tada imala sreće jer je bend odlučio održati koncert u Rijeci kao posljednji u sklopu tog dijela turneje.
Međutim nisu ostali dužni ni fanovima koji nisu bili te sreće pa su ovog proljeća najavili i održavanje otkazanih koncerata te se tako Budimpešta ponovo našla na njihovoj karti.

Koncert se održao u klubu Kék Yuk kao dio Walpurgis Nighta te su uz Marduk, Bio-Cancer i Saratan, na drugoj pozornici kluba nastupili i Svoid, mladi mađarski black metal bend te Sear Bliss, kultno ime mađarske black metal scene.

2_Saratan_by_Martina_Sestic

Večer otvara Saratan, poljski bend sa deset godina staža na sceni koji svoj zvuk temelji na igri thrash metala i orijentalnih glazbenih elemenata. Nedavno su objavili album Asha kojeg su ovim koncertom i predstavili.
Uigrani su, puni energije, izvrsno komuniciraju s publikom koja iskreno i vrlo pozitivno reagira na njihov materijal.
Međutim uspoređujući studijska izdanja i ono što sam čula na koncertu, čini mi se kao da se radi o dva različita sastava. Studijska izdanja su prepuna melodijskih dionica na različitim etno instrumentima te, naravno, električnoj gitari što ih čini izuzetno autentičnim i zanimljivim oriental metal bendom. Uživo se autentičnost pomalo izgubila. Orijentalni motivi su najviše dolazili do izražaja u vokalima pjevačice Maggie čija uloga na samoj pozornici nije do kraja razrađena jer u samim aranžmanima baš i nema nikakvu pravu glavnu vokalnu dionicu. I zbog toga mi je žao jer ima vrlo ugodan i topao glas neiskorištenog potencijala što je tijekom cijelog koncerta dolazilo do izražaja.

Sljedeći je pozornicu poharao mahniti grčki speed/thrash metal bend Bio-Cancer. Njihov bih nastup okarakterizirala kao tehnički precizan, vrlo energičan, ali meni unatoč tome monoton. Nedostajalo mi je nekakve ritmičke i melodijske varijabilnosti kako bi cijela priča bila uhu zanimljivija od ponuđenog. Publika je bila drugačijeg mišljenja jer su zaista dobro reagirali na svaku odsviranu pjesmu. Moshpita i headbanganja nije nedostajalo, a i sam je prostor već bio skoro pa popunjen tako da je atmosfera tijekom cijelog njihovog nastupa bila u najmanju ruku uzavrela.

6_Marduk_by_Martina_Sestic

U takvom je ozračju došao trenutak da i Marduk održi svoj nastup pred mađarskom publikom i iskupi se zato što ih se tako dugo moralo čekati. Vjerni i nadasve odani fanovi su se naguravali u prvim redovima čvrsto držeći okupirane pozicije. Uz zvuke prigušenih sirena i detonacija na pozornicu napokon izlaze i članovi benda, a u publici se sve više osjeća komešanje jer su svi željeli biti čim bliže. Kao i do sada na turneji, koncert otvaraju sa paketom pjesama s novog albuma – naslovnom Frontschwein i The Blond Beast. Kada sam recenzirala album, The Blond Beast mi je tako dobro sjela i, kao što sam pretpostavila, uživo je još i bolja i to upravo zbog svog groovea i zaraznog ritma. Baš kao i ostale pjesme prvog dijela novog izdanja. Tako smo uz ove dvije čuli još i Wartheland te Afriku. Ostatkom setliste su čvrsto promarširali kroz svoju 24 godine dugu diskografsku karijeru – Still Fucking Dead, Wolves, Fistfucking God’s Planet te Souls For Belial samo su neke od pjesama koje su raspomamile Marduka željnu publiku.

8_Marduk_by_Martina_Sestic

Za razliku od profesionlanog, ali mehanički odrađenog riječkog koncerta, ovaj su put pred mađarskom publikom bili odmorni te su priredili pravi prljavi i znojni black metal krvožedni pohod kako im i priliči.
Mortuus se često obraćao slušateljima i dolazio bi u blizak kontakt s prvim redovima. Izvrsno ih je čuti u ovakvom klupskom okruženju – pozornica je jako niska i bend je skoro pa svirao u istoj ravnini sa publikom. Sve je ovo pridonijelo stvaranju jedne prisnosti između glazbenika i fanova. U pauzi nakon prvog dijela koncerta, kao i nakon što je završio regularni dio seta, klubom je odjekivala zaglušujuća buka od povika “Marduk, Marduk!”, a na samom su se kraju vratili odsviravši oproštajnu Panzer Division Marduk koja je lijepo zaokružila ovaj dio večeri.

12_Sear_Bliss_by_Martina_Sestic

Na drugoj se pozornici nakon Mardukovog koncerta za svoj nastup pripremao kultni mađarski black metal bend Sear Bliss. Zanimljivo je da bend trenutno obilježava dvadeset godina od objavljivanja svog albuma Phantoms za kojeg je davne 1997. godine odradio promo turneju upravo s Mardukom.
Sear Bliss je kroz sve ove godine lijepo razvio svoj zvuk te još dublje uronio u progressive vode. Ono po čemu su poznati i po čemu se ističu je korištenje trube kao instrumenta zaduženog za glavne melodijske dionice. Uživo zvuče zaista impresivno, a s obzirom na to da se radilo o rođendanskom koncertu, ovom su prilikom u cijelosti odsvirali album Phantoms.
Radi se o njihovom prvom studijskom izdanju, a načinom na koji su ga odsvirali su pokazali koliko se zapravo ponose svakom pojedinom pjesmom – od Far Above The Trees pa sve do With Mournful Eyes. Zbog ledenih riffova, melankoličnih tekstova i nadnaravnog spoja melodija i ritma, ubrzo smo se našli u okultnoj ritualnoj atmosferi.
Bez greške odsviran set je u trenutku prošao. Za bis su ostavili još samo pjesmu In The Shadow of Another World koja je još jedna od skladbi koje su označile ovo rano razdoblje njihove karijere.

Još je jedna klupska večer u Yuku dobila svoj uspješni završetak. I ovog puta u znaku black metala – jednog militantnog i drugog atmosferičnog, upravo za idealan kraj mjeseca travnja.

>>>>>>>GALERIJA FOTOGRAFIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *