Loading...
Recenzije

MARDUK – Frontschwein

marduk_frontschweinMARDUK – Frontschwein
Žanr: Black Metal
Label: Century Media Records
Datum: 19. 01. 2015.
Ocjena: 3.5/5
Trajanje: 52:35

I tako nam je stigao novi Marduk. Album Frontschwein, trinaesti studijski album po redu ili peti otkad je Mortuus zaposjeo mjesto vokala, tematski je u potpunosti vratio bend usred vrtloga Drugog svjetskog rata. Svoj su povratak u studio najavili u desetom mjesecu prošle godine i, evo, novi album je bez prevelikog medijskog bombardiranja (kako to danas mnogi bendovi rade) objavljen.

Ako ste se poveselili da se radi o Panzer Division Marduk II, varate se. No, da krenem od početka…
Moram priznati da me na prvu ovaj album nije uvukao u svoj svijet. Pustila sam da prođe neko vrijeme, opet ga preslušala i – svidio mi se. Što se dogodilo, stvarno ne znam. Ali, bilo kako bilo, ovaj sam put ušla kao pravi dobri vojnik na prvu crtu i dopustila ratu da me preuzme.
Zaista sam zadovoljna kako zvuče bubnjevi koje sada uništava Fredrik Widigs. Ritmovi su savršeno izbalansirani od pjesme do pjesme. Na trenutke imate osjećaj kao da netko ne miče prst s okidača kalašnjikova – posebno u pjesmi Rope of Regret koju otvara sample sa zvukom repetirajućih pucnjeva, na što se bubanj savršeno nadovezuje. A s druge strane, kada pucnjevi utihnu, bubanj preuzima ulogu vojničkih nogu koje glasno, bijesno i agresivno marširaju u uništavalačkom pohodu. Pjesma The Blond Beast ima vrlo zarazan ritam i po tome me podsjetila na Serpent Sermon i Souls For Belial s prethodnog izdanja. Te dvije pjesme i dan danas uhvatim kako mi se motaju po glavi svojim melodijama i grooveom. Mislim da će se to i s ovom stvari dogoditi.
U svakom slučaju, prva polovica albuma savršeno funkcionira kao cjelina, a onda raspoloženje pada na Nebelwerferu. Nikako mi ne odgovara na ovoj poziciji – spora je, gitare i bas zavlače, imate osjećaj kao da slušate nekakav doom, ali se onda sjetite da je to Marduk pa je naprosto čudno.
Situaciju popravlja Falaise-Cauldron of Blood vraćajući melodičnost, rafale i tremolo. Još jedna pjesma s velikim potencijalom je Doomsday Elite, ujedno i najdulja pjesma, koja u 8 minuta ipak ne uspijeva od tog potencijala napraviti nešto što će je učiniti posebnom.
I sve do kraja albuma do pjesme Thousad-Fold Death ostao mi je taj osjećaj mlakosti i nedovršenosti. Ali Thousand-Fold Death bombardira i do temelja ruši sve prethodne nedoumice zbog kojih sam pomislila da će me na kraju Frontschwein razočarati. Kao što je naslovna pjesma bespoštedno otvorila album, tako je ova posljednja ispunila svoju zadaću i zvjerski izbljuvala svu nakupljenu mržnju i krvožednu energiju.
Još se bolji završetak, koji potpisuje Arditi, nalazi na limitiranom izdanju koje završava sa Warschau III Necropolis – zaista jezivim instrumentalom uz zvuk sirene za opću opasnost čujete nadlijetanje neprijateljskih aviona i detonacije negdje u daljini… U njoj nema nade, nema preživjelih, ostala je samo krvlju natopljena ratna pustoš.

Ono što je konstanta na ovom albumu, uz već spomenute izvrsne bubnjeve, je Mortuus. Taj (ne)čovjek je posijao toliko zla, mržnje, otrova i straha svojim vokalnim sposobnostima da se mogu samo pitati što još čuva kao as u rukavu za neko od sljedećih izdanja.
Vrhunac albuma, uz Thousand-Fold Death, definitivno je njegov prvi dio, pogotovo pjesme Frontschwein, The Blond Beast, Rope of Regret i Wartheland. Tehnički, produkcijski, tematski i glazbeno mogu reći da u njima vidim sve ono što, po mom mišljenju, karakterizira današnji Marduk.

Frontschwein nije razočarao. Ispunio je svoju zadaću ratnog albuma, bez obzira na onaj mlaki, doomasti intermezzo u svom drugom dijelu. Ako uzmemo u obzir cijelu diskografiju i stavimo ga u kontekst s albumima kao što su Opus Nocturne, Heaven Shall Burn… And We Are Gathered i Rom 5:12, ne može se reći da ih je nadmašio, ali ima nekakav tajni sastojak zbog kojeg će se svidjeti kako novim tako i starim fanovima.

Popis pjesama:
01. Frontschwein
02. The Blond Beast
03. Afrika
04. Wartheland
05. Rope Of Regret
06. Between The Wolf-Packs
07. Nebelwerfer
08. Falaise: Cauldron Of Blood
09. Doomsday Elite
10. 503
11. Thousand-Fold Death
12. Warschau III: Necropolis

Recenzija: Martina Šestić, martina@venia-mag.net

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *