Loading...
Izvještaji

LUCA TURILLI’S RHAPSODY, IRON MASK, ASYLUM PYRE – Club 202, Budimpešta, 27.1.2016.

LUCA TURILLI’S RHAPSODY, IRON MASK, ASYLUM PYRE – Club 202, Budimpešta, 27.1.2016.

Srijeda je ovog tjedna prošla u znaku vizualno snažne glazbe i gitarističkih majstorija Luce Turillija i njegovog Rhapsodyja koji već četiri godine nastupa u postavi Alessandro Conti, Dominique Leurquin, Patrice Guers, Alex Landenburg. Kao klavijaturist za potrebe koncerta pridružio im se Mikko Härkin te sopranistica Emilie Ragni i tenor Riccardo Cecchi.

Uz Rhaspody na ovom dijelu turneje nastupaju Belgijanci Iron Mask i francuski melodični metalci Asylum Pyre koji su ujedno i prvi zakoračili na pozornicu u klubu Club 202.

3_asylum_pyre_by_martina_sestic

Asylum Pyre dolaze iz francuske prijestolnice i ovom turnejom predstavljaju svoj treći studijski album “Spirited Away” koji je objavljen u listopadu prošle godine za Massacre Records.
Radi se o bendu čija su glavna karakteristika angažirani i aktualni stihovi u pratnji raznolike glazbe koja svoj finalni zvuk crpi iz brojnih stilova – od progressiva preko powera pa sve do ambijentalnog metala. Krenuli su pomalo sramežljivo, ali su se ubrzo ohrabrili čim je veći broj ljudi počeo prilaziti pozornici u još uvijek ledenoj koncertnoj dvorani.
Pjevačica Chaos Heidi izvrsno predvodi bend bez obzira na povremene nesigurnosti tijekom pjevanja visokih tonova. Međutim, kada growla, čini to sa smiješkom na licu kao da joj je to prirodna boja glasa.
U pola sata njihovog seta imali smo priliku poslušati pregršt iznimno zaraznih melodija te se već na samom početku kroz svaki otpjevani stih zapitati kamo ide ovaj svijet uz sve što se oko nas događa.

Iron Mask, stilski bliži Rhapsodyju, nastupa sljedeći i već se mogla osjetiti prava topla koncertna atmosfera sačinjena od povika oduševljenja i zajedničkog pjevanja s bendom.

14_iron_mask_by_martina_sestic

Glava benda i njegova prva gitara Dushan Petrossi očekivano je briljirao svojim solažama čineći se na trenutke pomalo sramežljivim stojeći po strani iza mikrofona na mjestu gdje i svjetlost reflektora slabo dolazi, međutim ponesen glazbom i on bi povremeno izletio u sam centar pozornice komunicirajući s ostatkom benda.
Umjesto Malsteemovog pjevača Marka Boalsa, koji je pjevao na posljednja dva albuma Iron Maska, na ovoj turneji je uloga frontmana povjerena Arturu Almeidi – kako bi neki rekli “izgubljenom sinu Bruce Dickinsona“. Alemeida, kao i njegov izgubljeni otac, ima snažan glas koji nosi sve pred sobom, a sudeći po reakcijama i fanovima se sviđa njegova energija i način interpretiranja pjesama benda. Najbolje prihvaćene su bile “Rebel Kid“, “Holy War” te “Forever in the Dark” s kojom su svoj set polako privodili kraju.
Nastup Iron Maska bio je idealan uvod u filmski show kojeg je režirao Luca Turilli.

15_luca_turillis_rhapsody_by_martina_sestic

Rhapsody (of Fire) je u svijetu metal glazbe jedna sasvim posebna priča koja se prije četiri godine bez ikakve zle krvi podijelila u dva nova poglavlja. Rhapsody of Fire je nastavio svojim putem, a Luca Turilli je okupio novo društvo i nastavio kao Luca Turilli’s Rhapsody.
Neopterećen velikim sagama i konceptima koji limitiraju sve ono što stvara njegov nevjerojatno maštovit i kreativan um, Luca Turilli se još više posvetio stvaranju glazbe koja ne samo da je uhu ugodna, nego svojim slušateljima nudi predivne vizuale koje oslikava svaki pojedini odsvirani ton.

18_luca_turillis_rhapsody_by_martina_sestic

Alessandro Conti, talijanski tenor, oduševio je lakoćom pjevanja kakva izgleda raste samo u Italiji. Ni ne čudi zašto je Luca odabrao upravo njega da svojim glasom publici prenese svu teatralnost, emocije i snagu Rhapsodyjevih pjesama.
Cijeli je nastup od početka do kraja pomno osmišljen te smo uz presjek Lukine bogate karijere poslušali i veliki broj skladbi sa nedavno objavljenog albuma “Prometheus: Symphonia Ignis Divinus“.
Malo je reći da je Turilli hiperaktivan gitarist. Taj čovjek količinom energije koju, ni sama ne znam kako, drži u sebi premašuje kategoriju hiperaktivnosti. Teško ga je fokusirati golim okom, a kamoli fotoapratom. Zanimljivo je bilo gledati i opuštenost kojom članovi benda međusobno komuniciraju. Kada je Luca u transu pao na pod i nastavio svirati naslonjen na pojačalo, kao da nije primijetio što se događa, te nakon toga ponovo ustao i približio se pjevaču, Alessandro mu je uputio pogled koji kao da je govorio “nisi normalan, ali te baš zbog toga jako volim“.
Bilo mi je drago vidjeti da Dominique Leurquin bez ikakvog problema majstorski svira svoju gitaru bez obzira na tešku nesreću koju je doživio te svojim solo dionicama izvrsno nadopunjuje Turillijeve solaže.

27_luca_turillis_rhapsody_by_martina_sestic

Pohvalno je i to što je bend angažirao talentiranu francusku sopranisticu Emilie Ragni (koja im između ostalog gostuje i na novom albumu) te tenora Riccarda Cecchija koji su pokrili zborske dionice, a Emilie se osim toga pridružila i kao glavni vokal uz bok Alessandru.
Publika je predano pjevala svaku stvar i iščekivanje svake pjesme je atmosferu dovodilo do usijanja. Osjeti se zašto je upravo u Mađarskoj Rhapsody ostvario najbolje rezultate na top-ljestvicama. Pjesme kao što su “Prometheus“, “Il Cigno Nero“, “Rosenkreuz” su bile jako dobro prihvaćene, a da ni ne govorim o sreći koja se proširila dvornom tijekom “Land of Immortals” ili “Emerald Sword“.

Luca Turilli’s Rhapsody je ispunio sva očekivanja s kojima sam došla na koncert. Bilo je bombastično, epski – nije bilo teško opustiti se i bezbrižno se osmjehivati uz toliku dozu optimizima koja je došla kao naručena u to maglovito, sumorno i hladno veče.

>>>>>>>GALERIJA FOTOGRAFIJA<<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net


COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *