Loading...

THE GASLIGHT ANTHEM – Zagreb, Tvornica Kulture, 09.11.2014.

THE GASLIGHT ANTHEM – Zagreb, Tvornica Kulture, 09.11.2014.TheGaslightAnthem_09112014-6939
Iako, složit će se mnogi, par godina prekasno, Zagreb je sinoć napokon ugostio predugo iščekivane alt-rock dečke iz Jerseyja – The Gaslight Anthem.

Trenutno na turneji kojom promoviraju svoj peti studijski uradak u sedam godina djelovanja na sceni, ‘Get Hurt’, po prvi put predstavljeni Hrvatskoj i regiji, bez problema su napunili veliki pogon Tvornice što našim, što slovenskim hipsterima koji su u prvim redovima izvikivali svaku riječ svih pjesama ili onim mrvicu starijim fanovima u Springsteen majicama koji su ih primjetili po prvi put kad je The Boss s njima stupio na stage 2009. i otpjevao najveći hit ”59 Sound’. Očekivanja su bila poprilično velika. No, prije zvijezda večeri, već od 19.30 zagrijavali su nas Bayside i iznenađujuće novo otkriće, fantastični Deer Tick!
I još jedna lijepa stvar za početak večeri – publika se okupila, i to ne u malom broju, ovako rano u Tvornici i ispratila ova dva benda kako su i zaslužili. Možda smo napokon naučili kulturu dolaska na koncerte na vrijeme. Točno u 21.30, kako je i najavljeno, svi na svojim mjestima, Gaslight počinje izlaziti na stage. Očekivano otvaranje sa novom ‘Stay Vicious’. Brian Fallon od početka do kraja nabrijan, pun energije i sa velikim dječačkim osmijehom na licu. Toliko uzbuđen što prvi put nastupaju na ovom području, na veliko iznenađenje svih nas, odmah su krenuli na drugu stvar, ujedno i najveći hit benda – ”59 Sound’!

TheGaslightAnthem_09112014-6926Očekujući to tek pri kraju, publika je na sekundu ostala zatečena, ali je s prvim taktovima podivljala u ritmu bubnjeva. Fallon je odmah na početku koncerta naglasio da oni nisu jedan od bendova koji uzima pauze i dopušta da ih publika zove natrag na stage na bisu. Oni su cijelo vrijeme tu bez stanke, a ako se trebaju presvući, presvući će se na stageu, makar ne vide razloga za to. Slijede ponajbolja sa novog albuma ‘1,000 Years’, hit sa prošlog ‘Handwritten’ i neizbježna stara ‘Old White Lincoln’ koju je cijela publika pjevala u jednoglasju.

Fallon oduševljava svojom dubinom i snagom svog glasa te se bez problema s tjeskobnih pjevušenja prebacuje na visoke glasne i hrapave dionice refrena. Dvosatna svirka, 25 pjesama, a bend kao podmazana mašina savršeno uklizava i juri kroz svaku. Jedine stanke su bile Fallonove, moglo bi se reći, napušene pošalice između pjesama kojima se samo on simpatično smijao dok je publika nestrpljivo izvikivala: ”Sviraj stare!”. I uistinu, jedina stvar koja je nedostajala ovoj svirci su stare pjesme sa dva najbolja albuma Sink or Swim i ’59 Sound.

Novih je bilo na setlisti čak devet. Ne bi to bio problem da nisu sve bile poredane na sredini seta, pa je time onaj najvažniji dio svirke, iako i dalje jednako dinamičan, izgubio na raznovrnosti i tempu kod publike. Možda je bend mislio da smo ih mi tek sad otkrili s obzirom da nam je toliko godina trebalo da ih dovedemo, pa zbog toga nisu htjeli riskirati sa starijima. Jedna ‘American Slang’ i recimo ‘Meet Me By The River’s Edge’ bi itekako doprinijele da i druga polovica publike koja ne zna sve nove riječi, ostavi srce ovom bendu kao što se to, sigurna sam, sinoć dogodilo i od strane ovih odličnih simpatičnih dečkiju iz New Jerseyja.

TheGaslightAnthem_09112014-6924Setlista:
1. Stay Vicious
2. ’59 Sound
3. 1,000 Years
4. Handwritten
5. Old White Lincoln
6. Helter Skeleton
7. Halloween
8. Rollin’ and Tumblin’
9. Howl
10. Old Haunts
11. Get Hurt
12. Biloxi Parish/War Pigs
13. Too much Blood
14. Red Violins
15. Have Mercy
16. Diamond Church Street Choir
17. Dahlia
18. 1930
19. Sweet Morphine
20. Great Expectations
21. 45
22. Dance
23. Diner
24. She Loves You
25. Backseats

KONCERTNA FOTOGALERIJA – KLIK OVDJE!

Izvještaj: Jana Zidanič
Foto: Anastazija Vržina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *