Loading...

PEARL JAM – Italija, Trst, Stadio Nereo Rocco, 22.06.2014.

pearl-jam2_simonedilucaPEARL JAM – Italija, Trst, Stadio Nereo Rocco, 22.06.2014.

Stadion Nereo Rocco u Trstu mora da ima neku posebnu energiju jer tamo sam odgledala neke od najboljih koncerata svog života, a nedjeljni koncert Pearl Jama definitivno spada među njih. Možda mi je čak i najbolji ikada… (Sorry, Bruce!)
pearl-jam4_simonedilucaTeško je bilo “isključiti” tinejdžerku koja je, ljuta na cijeli svijet, našla “saveznike” u jednako ljutitim momcima iz Pearl Jama tamo početkom 90-ih. Ni iskreno, nisam se baš previše ni trudila zatomiti te osjećaje, jer godine možda jesu prošle, ali moje uzbuđenje njihovom glazbom i kvaliteta iste, nisu ništa manji. U tri sata koliko je trajao njihov koncert, upijala sam svaku notu, svaki ton koji je odjekivao stadionom, gubeći se u trenutku koji je riječima teško opisati.
Omanja vojska fanova koja krenula autobusima Art Travela u nedjelju ujutro stvarno je dobila sjajan koncert. Među njima je čak bilo i nekoliko “preobraćenika” kojima je prvo što su izrekli nakon svirke bilo – “I, kad je idući koncert?” jer za samu svirku nisu imali puno riječi, osim – prej*****.
Prekrasno je bilo vidjeti 30ak tisuća starih grungera, mladih rockera i općenito ljubitelja dobre glazbe na stadionu kako svi s jednakim nestrpljenjem čekaju Veddera i društvo da se pojave na stageu. Čak se tamo našla i jedna beba koja je rastopila kolegicu i mene.
Koncert je počeo bez uvoda, odmah “u glavu”. Izašli su Pearl Jam i odmah zasvirali “Elderly Woman…“, “Low Light” i, pomalo neočekivano, prekrasnu “Black” (s obzirom da joj je “prirodno” mjesto pred kraj set liste). Publici nije trebalo dugo da se “probudi” i zborska pjesma nije prestajala do samog kraja koncerta.

pearl-jam3_simonedilucaDobro raspoloženje benda, pogotovo Vedder kojem je pomogla i boca crnjaka koju je nanašao sa sobom po stageu, definitivno se reflektiralo u njihovom zvuku koji je bio savršen. Uz Vedderov prekrasni, bogati i snažni vokal, koji me ne prestaje oduševljavati, moram izdvojiti gitarističke dionice. McReadyjeve solaže i igre s Gossardom su bile apsolutno opijajuće. Ament i Cameron (Ferrari benda) u ritam sekciji čvrsto su držali ritam, dok se Kenneth Gaspar na klavijaturama čuo onako, baš taman.
Najemotivniji trenutak koncerta bila je prekrasna “Come Back“, posvećena Vedderovom prijatelju koji je nedavno preminuo. Puno je emocija bilo prisutno u njihovoj svirci, svaka pjesma je nosila svoju – ljutnja, tuga, sreća… No najviše se isticalo poštovanje i zahvalonost benda prema fanovima koji ih vjerno podržavaju, što su, na kraju, Vedder i društvo su i iskazali prejakim koncertom.
Set lista se sastojala od više od 30 pjesama, i, uz već standardne himne benda -“Jeremy“, “Alive“,

Better Man“, moram izdvojiti raritete – “Let Me Sleep” (u akustičnoj verziji) i “Deep“. Bilo je tu i covera (“Chloe Dancer” i “Crown of Thorns” od Mother Love Bone-a) i “Rockin’ in the Free World“, koja je izvedena na “nagovor” talijanskih fanova koji su razvukli 20-ak metara dugačak banner s naslovom upravo te pjesme. Ovaj neopisivo dobar koncert završio je s “Yellow Ledbetter“.
Pearl Jam su publici na Nereo Rocco stadionu u Trstu poklonili jedno predivno nedjeljno veče, puno emocija, oduševljenja publike i fantastične svirke. Ako već niste, molim vas, pogledajte Pearl Jam u živo. Ovakvu čaroliju jednostavno morate doživjeti.

SETLIST:

01. Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town
02. Low Light
03. Black
04. Sirens
05. Why Go
06. Animal
07. Corduroy
08. Getaway
09. Got Some
10. Given To Fly
11. Leatherman
12. Lightning Bolt
13. Mind Your Manners
14. Deep
15. Come Back
16. Evenflow
17. Down
18. Unthought Known
19. Infallible
20. Whipping
21. Do The Evolution
22. Rearviewmirror

pearl-jam_simonedilucaEncore 1
23. Let Me Sleep
24. Chloe Dancer/Crown Of Thorns-(Mother Love Bone, A. Wood)
25. Jeremy
26. State Of Love And Trust
27. Wasted Reprise
28. Life Wasted
29. Porch

Encore 2
30. Betterman/Save It For Later-(Charley, Cox, Morton, Steele, Wakeling)
31. Once
32. Alive
33. Rockin’ In The Free World
34. Yellow Ledbetter

Izvještaj: Aleksandra Mladenović
Foto: Simone Di Luca

KONCERTNA GALERIJA by Anastazija Vrzina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *