ONE REPUBLIC – Slovenia, Ljubljana, Dvorana Stožice, 16.11.2014.OneRepublic_16112014-0163
Moram priznati da nikad nisam OneRepublic smatrala tinejdžerskim bendom više senzaciju s top-lista koja se začudo jako dugo održala. O ukusima se da raspravljati no taj power pop-rock koji bend izvodi je meni osobno jako OK jer me u raznim fazama podsjećaju i na P!nk i na U2 i na Muse (s prvim albumom) i na još svašta nešto – što možda jest komercijalno (hiper komercijalno!) no i kvalitetno. To naravno s alternativnom nema nikakve veze no hipokriti smo svi koji kažemo da to istovremeno ne može valjati.

Možda cijela stvar zvana OneRepublic i ne bi imala baš toliku težinu, osim u dolarskim novčanicama jer je bend (točnije frontman Ryan Tedder) vlasnik dvije od najuspješnijih hitova ikad – da baš spomenuti Ryan Tedder ne potpisuje autorski ili producentski “nivo” na uspješnicama i drugih velikih zvijezda kao na primjer “Halo” od Beyonce ili “Turning Tables” od Adele, da ih nabrojim samo te dvije od malog mora suradnji.
Uz to lik izvrsno pjeva, kad lupi po falsetu, na koncertu (ne u studiju) drži ton izvanredno dugo i savršeno. Članovi benda su regularni studijski maheri svirači od kojih svaki svira i po nekoliko instrumenata i nisu na pozornici da popune prostor. Niti plešu niti skaču niti se trude nekog zavesti. Čak i Ryan koji na koncertu manje svira, ali ga je zato na svakom kvadratnom centimetru slobodnog prostora i zaista je dao sve od sebe i pjevački i angažmanom.

OneRepublic_16112014-0132To rekavši OneRepublic nije nikako boy bend, ali je ipak izazvao opću histeriju u Sloveniji i okolici, jer je njihov koncert i službeno jedini ove godine rasprodan tjedan dana prije koncerta, a to računate 12.000 duša koliko stane u Dvoranu Stožice u Ljubljani.
Nevjerojatna atmosfera koju iako sam bila na više stotine koncerata, nisam baš tako često vidjela – zaista je bila vau, no svejedno se činila malo zbrzana izjava Ryana Teddera da već sada zna da će ovaj koncert biti najbolji na turneji. Čini se kao hiper kliše, ali možda i nije bio, čovjek je malo i zamucao pa možda je zaista bio pošteno zatečen.

OneRepublic_16112014-0154Totalno nevjerojatan urnebes nastao je negdje na polovici koncerta kada se bend za nekoliko pjesama nagurao na malu u fan pit izbočenu pozornicu pri “Good Life” kada je Ryanu netko bacio slovensku zastavu a on ju je s velikim respektom iskoristio za rekvizit a la Steven Tyler omotavši u nju stalak mikrofona. Čak je i znao da je neka slovenska dječja skupina obradila “Good Life” – čovjek je bez premca dobro informiran.

Ako je suditi prema vrištanju curica, rekla bih da sam zalutala na One Direction a ne OneRepublic koncert – no interesantno u publici je bio poveći broj starijih i parova srednjih godina, s naglaskom bez djece. Ne bez razloga, usprkos svemu OneRepublic je konkretan bend, ne glume dancing monkeyse iako je setlista maltene “greatest hits”: Good Life, All The Right Things, Apologize, Counting Stars, Secrets, Stop And Stare…. Čak i kad u koncert ubace neke tuđe pjesme kao Budapest, pjevača Georga Ezre, Stay with Me, Sama Smitha ili savršen evergreen za kraj “What A Wonderful World” legendarnoga Louisa Armstronga, i te pjesme djeluju kao da su prirodno njihove.

OneRepublic_16112014-0120Znala sam da idem u Ljubljanu na dobar koncert, ali osim relativne kratkoće (sat i 40tak minuta) koncert me ipak jako iznenadio u pozitivnom smislu. Tedder nije ni izbliza karizmatičan niti komunikativan kao Buble, ali je više nego jednako ako ne i više respektabilan glazbenik.
OneRepublic nije razočarao nikoga te večeri. Koncert je tako bio pun događanja, odličnih pjesama, izvedbi (možda je i vrhunac koncerta bio Spanish guitar instrumental, solo gitariste na klasičnoj akustičnoj gitari kao dugačak, nevjerojatno suptilan i iznenađujuć uvod u “Counting Stars”) da mi kao vječitom gunđalu na neki način i nije trebao duži koncert.

Pravi adut OneRepublica nije lik benda, već djelo. Mjuza, po domaće. Sviračko i pjevačko umijeće. I respekt prema publici – na kraju, na zadnjem od mnogih vrhunaca večeri “Wonderful World” Ryan je obećao da će se OR vratiti u Sloveniju već iduće godine, iako su za sada planirani samo u Srbiji u u Makedoniji.
Živi bili pa vidjeli, ali nekako sam prilično sigurna da ću nagodinu opet na OneRepublic, na one rijetke vrhunske koncerte koji te ispune (naročito veseljem), pa neka i imali etiketu “top-lista” i “komercijalno”.

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina
OneRepublic_16112014-0167