Loading...

NEUTRAL MILK HOTEL – Zagreb,Tvornica kulture, 2.6.2014.

Neutral Milk Hotel drawingNEUTRAL MILK HOTEL – Zagreb,Tvornica kulture, 2.6.2014.

Neutral Milk Hotel, kamen temeljac cijelog indie žanra, na svojoj prvoj turneji nakon 1998., sinoć su po prvi puta održali koncert u ovoj regiji.
Originalna postava „In The Aeroplane Over The Sea“, biblije indie rocka, okupila je u zagrebačkoj Tvornici svoj vjerni kult fanova kojima je ovo bila prva prilika da im izraze štovanje. A štovanje i kult NMH-a ostaju jednako jaki i misteriozni i nakon toliko godina glazbenog muka.

Upravo ta misterioznost pomaže frontmanu Jeff Mangumu da na stageu ostane u svom svijetu, hobo/boho izgleda sa starom košuljom i nomadskom ogromnom bradom. Zbilja šteta što je fotografiranje bilo zabranjeno, jer teško da ćemo opet naići na ovakvu vizualno zanimljivu družinu.
Otpadnici sa ruba šume, američki drvosječe, vrckavi vilenjaci, hipsteri u flanelu…

Od trenutka kada je Mangum, čak par minuta prije službenog početka koncerta, stupio sam na stage sa svojom gitarom i nježno počeo pjevati prekrasnu ‘The King of Carrot Flowers, Part One’, pridruživanja prljave glasne svirke benda na drugom i trećem dijelu pjesme i ‘Holland, 1945’, puhačke predivne ‘In The Aeroplane Over The Sea’, ili najobrađivanije ‘Oh Comely’, razdragana je publika pjevajući pratila svaku riječ. NMH su odsvirali 10 od 11 pjesama (bez ‘Communist’s Daughter’) s ovog legendarnog albuma, reproducirajući ih u cijelom svojem nadrealnom folk-punk veličanstvu, a članovi benda su dolazili i odlazili sa stagea dodavajući u svaku pjesmu nove instrumente; gajde, tuba, benđo, trube, gitare, sintesajzer, itd…

Posegli su i za pjesmama sa svog debitantskog „On Avery Island“, i EP-a, poput miljenice publike ‘Naomi’ i ‘Song Against Sex’. Mangum zvuči kao da mu curi vrijeme i da što prije želi sve izreči. A njegove priče imaju milijun slika, boja i oblika, kao da gleda kroz kaleidoskop.

Upravo zbog toga je ovaj bend najvažnije ime indie svijeta. Bila je ovo uistinu magična, nostalgična i velika noć, koju zasigurno neće zaboraviti niti jedan fan glazbe tamo prisutan.

Na kraju moramo spomenuti da je bend zabranio bilo kakvo fotografiranje (bolje da ne komentiramo) stoga i ova neobična foto ilustracija u ovom izvještaju.

SETLISTA:
1. The King of Carrot Flowers, Part One
2. The King of Carrot Flowers, Parts Two & Three
3. Holland, 1945
4. A Baby for Pree / Glow Into You
5. Gardenhead / Leave Me Alone
6. Everything Is
7. Two-Headed Boy
8. The Fool
9. Naomi
10. In the Aeroplane Over the Sea
11. Ferris Wheel on Fire
12. Oh Comely
13. Song Against Sex
14. Ruby Bulbs
15. Snow Song, Part One
16. Ghost
17. [untitled]
18. Two-Headed Boy, Part 2
19. Engine

Izvještaj: Jana Zidanič

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *