Loading...

MIKA MALE, ELEPHANT AND THE MOON – Zagreb, Močvara, 10.4.2014.

DSC00110Začarana Močvara projekt je naše mlade kantautorice Nine Romić, u kojemu zagrebačkoj publici u Močvari predstavlja intimnije koncerte manje poznatih izvođača. Ovoga tjedna to su bili Mika Male i Elephant and The Moon.

Mika Male, iako iza sebe imaju već četiri albuma i ugovor s Dallas Recordsom, tek su se u zadnje vrijeme ozbiljnije prihvatili sviranja i predstavljanja publici po klubovima. Jučerašnju setlistu su tvorile uglavnom pjesme s novog, prošlogodišnjeg albuma ”Gdje se sastaju luđaci”. S iskustvom postaju slobodniji u eksperimentiranju s rubovima glazbenih žanrova, ali i dalje su im originalnost izraza, poetičnost stihova i specifičnost glazbenog, a posebice tekstualnog sadržaja na neupitno visokoj razini. Njihove pjesme nisu banalne, već veoma intimne tvorevine koje govore o dubini ljudskih odnosa. Upravo zbog toga često ne sjedaju na ”prvu loptu”, već traže aktivnog slušatelja od publike. Jedino kroz tišinu nas duboki glas Orlana Tusa recitirajući stihove uz violinu ili klavir može začarati i dovesti do eksplozije svih osjetila u senzibilnim instrumentalnim završnicama pjesama.

Koliko su Mika Male bazirani na senzibilnoj poetičnoj komponenti originalnih tekstova na hrvatskom jeziku, toliko se glavna točka večeri – Elephant and The Moon pronašao u toliko opjevavanoj američkoj ‘blue collar’ atmosferi. Bio je to debi nastup Elephant and The Moon-a u bendovskom sastavu; Petar Vranić (vokal, gitara), Andreja Pančur (back vokal), Mislav Vidaček (bas gitara) i Sven Vranko (bubnjevi). Naviknuti da ga gledamo i slušamo u kantautorskom obliku kako s akustičnom gitarom i sigurnim hrapavim glasom pjeva o bijegu u drugi grad i bolji život (‘Good Life’), izgubljenoj nadi (‘The Night Is Catching Up With Me’), ili ljubavnicima na rastanku (‘If Tonight’), nije bilo lako doživjeti sve te slike na jednaki način u bendovskoj izvedbi. No, bend je na većini pjesama dosta dobro (stilski i atmosferično naginju prema New Jersey-jevskim punk-rock sinovima – Gaslight Anthemu), uspio te priče nježne i sjetne noćne atmosfere zaogrnuti punk-rock veom. Pa tako pjesme poput ‘Tramps’ ili ‘Leavin’ Kind’ zvuče odlično, kao da su i prvotno napisane s ovakvim aranžerskim zahvatima, singlovi ‘Good Life’ i ‘The Night Is Catching Up With Me’ još bolje aranžirani s naglašenim glavnim vokalom i laganom akustičnom glazbenom pratnjom, a country balada ‘If Tonight’ u muško-ženskom duetu i s usnom harmonikom otkriva cijelu svoju ljepotu. No, možda ipak vrhunac nastupa, barem za publiku, bila je zadnja pjesma; ponovljena The Night Is Catching Up With Me. Bend je s akustičnim instrumentima, među kojima su bile i ukulele, sjeo na pozornicu i započeo jedan veliki glasno-tihi ‘sing along’ s publikom, kojim nas je nježno prepustio svojoj prijateljici noći i njezinim mjesečevim čarima.

1. Good Life
2. Yet To Come
3. Leavin’ Kind
4. Burning Bridges
5. The Night Is Catching Up With Me
6. Tramps
7. Driver, please
8. If Tonight
9. The Night Is Catching Up With Me (akustično)

Izvještaj i foto: Jana Zidanič

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *