Loading...

MEDVEDGRADSKE GLAZBENE VEČERI: TAMARA OBROVAC + SARA RENAR, 19.7.2014.

TamaraObrovac_19072014-2728MEDVEDGRADSKE GLAZBENE VEČERI: TAMARA OBROVAC + SARA RENAR, 19.7.2014.
Ovogodišnje glazbene večeri na tvrđavi Medvedgrad podno zagrebačke gore Medvednice, obilježila je odlična posjećenost, iznimna (ne suhoparna i (pre)komercijalna, čak obrnuto, a opet popularna) glazba, posebna atmosfera pod noćnim nebom, ako hoćete – s malo romantike, a za one alternativnije: uz malo darkerskog ugođaja :). Pažljivo odabrani glazbenici u kombinaciji s predivnim medvedgradskim ozračjem dokaz da je Zagreb ljeti izuzetno živ, a odaziv publike željne ovakvih ekstra događanja više nego sjajan čak kada se radi o koncertima na ovako zahtjevnoj lokaciji.
Organizatori ovog događanja, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Javna ustanova „Park prirode Medvednica“ i Menart – BPM, na najzahtjevniju koncertnu lokaciju s pogledom na Zagreb noću, doveli su nam Queen of Sabe, Meritas i Jelenu Radan, Ninu Romić, Zorana Predina i Damir Kukuruzović Django Group, Saru Renar i Tamaru Obrovac Transhistria Quartet koji su dali svoj osobni pečat Medvedgradskim glazbenim večerima 2014.

Malo neobično složen raspored četvrtak-petak-subota redakcija portala Venia-Mag je u sezoni godišnjih odmora na žalost uspjela pogledati samo posljednju, treću večer, no i prve ruke smo dobili informacije kako je bilo prve dvije večeri (odlično također).

Meritas6Četvrtak je možda trebao biti pomaknut na petak, ili je možda sanjivi i croonerski pop koji izvode naše Meritasice (s trademarkom rekli bismo!) ipak premalo popularan. Mislimo da je u pitanju ono prvo. Prvu večer je dakle obilježio nastup grupe Meritas i njihove posebne gošće Jelene Radan, jedna od naših apsolutno najboljih pjevačica.

No večer je počela dodatnim programom “Akustika na kuli” koji je prije svakog “headliner” koncerta predstavio po jednu hrvatsku kantautoricu: u četvrtak je to bila Queen of Sabe. Unatoč vjetru koji je nemilosrdno puhao, glazbenice su ga prigrlile kao da je sastavni dio scenarija i sve je već prvu večer dalo naslutiti da će koncerti na Medvedgradu imati neku posebnu energiju.

Predin25Sljedeći dan, u petak 18. srpnja, na medvedgradsku pozornicu uspeli su se Zoran Predin i Damir Kukuruzović Django Group. Osebujni dvosatni glazbeni repertoar u Hrvatskoj popularnog Predina u maestralnim izvedbama ostavljao je bez daha sveprisutno mnoštvo koje ih je vraćalo na bis nekoliko puta.

Brojne posjetioce Medvedgrada, taj je dan na vrhu kule očarala i kantautorica Nina Romić, koja je ograničenoj publici u kuli (koja prima cca 30 ljudi) pokazala i dokazala da je vjerojatno naše najjače žensko kantutorsko ime mlađe generacije.

SaraRenar_19072014-2649Za nas apsolutni “jazz-etno alternativni” šlag na torti odnosno kraju bila je Tamara Obrovac Transhistria Quartet u subotu navečer.
Prije nje, “tamo gori u kuli” pjevala je Sara Renar, čiji je nastup uz korištenje loopova i voice procesora bez ikakve sumnje bio zanimljiva uvertira u još jednu savršenu večer.

A Tamara – Tamara je nešto što većina moderne rockerske publike ne doživljava kao nešto što bi se trebalo odslušati, no pokušajte jednom. Bit ćete iznenađeni. Ako i nije rock glazba, a ono je svakako alternativnija verzija jazza i ajmo reć “world music” žanra (da skratimo, etna), a ako vas ni to baš neće pretjerano oduševit, oduševiti će vas – ona. Svojom prštećom energijom, zajebancijom, izuzetnim smislom za humor i prije svega moćnim glazbom koji jednostavno šeta po oktavam. A oduševit će vas i oni – njeni dečki, Transhistrioni.
Svi skupa su glazbenici da se smrzneš.
Tamara je publici podarila energičan nastup, pokazujući da, uz izvrstan glas, ima i kondiciju na kojoj bi joj mnoge mlađe kolegice mogle pozavidjeti. Otpjevala je nekoliko pjesama sa posljednjeg albuma “Ulika revival”, ali i starije stvari poput “Daleko je” koje je publika jedva dočekala zapjevati. Bisovi su se dozivali, a na kraju je
nastao takav raspašoj, što je sve Tamara radila na pozornici pogledajte u nao galeriji, a nju ćemo i citirati sa zadnjim stihom na koji nas je “natjerala” da ga otpjevamo:
“Ajmo ‘ća doma, ajmo ‘ća doma…. nemojte ovo da ljudi vide šta sam radila koji raspašoj je bio..”

KONCERTNA FOTO GALERIJA – KLIK OVDJE!

Izvještaj: Anastazija Vržina
Foto Meritas/Zoran Predin: Vedran Metelko
Foto Sara Renar/Tamara Obrovac: Anastazija Vrzina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *