Loading...

JOHN FOGERTY – Italija, Trst, Piazza d’Unita Italia, 9.7.2014.

JohnFogerty_09072014-2541JOHN FOGERTY – Italy, Trieste, Piazza d’Unita Italia, 9.7.2014

Nevjerojatno je kako bend koji je trajao samo pet godina postao toliko važan ne samo dok je bio aktivan, već i generacijama kasnije. Njegov frontmen John Foggerty uspješno je nastavio solo, no nikad se nije rastao s naslijeđem benda: Creedence Clearwater Revival. Od 1968. do 1983. CCR su imali mnoštvo hit singleova, njihovih vlasitih ili onih rock klasika koje su obradili mnogi te ih i dalje obrađuju.

Mozak iza CCR-a, John Fogerty, briljantan tekstopisac, inovativan gitarist i prepoznatljiv, jak i hrapav vokal, održao je legendu CCR-a kroz desetljeća. The Rolling Stone ga je izabrao među 100 najboljih gitarista i pjevača, a sam Fogerty je krenuo solo nakon raspada CCR-a s country/western pjesmama nakon čega se vratio na rock stazu. Njegov album “Centerfield” iz 1985. lansirao ga je na vrhove top ljestvica.
Pošto je i dalje bio zavađen s kolegama iz CCR-a, odbio je učestvovati u nastupu na uvođenju benda u Rock’n’roll Hall of Fame 1993. godine, no na stageu su mu se pridružili veliki umjetnici poput Brucea Springsteena i Robbieja Robertsona.
Prošle, 2013. godine, snimio je i izdao svoj deveti album “Wrote a Song for Everyone”kojeg sad promoviše na svjetskoj turneji. Fogerty se ne viđa često u ovim dijelovima Europe, pa kad je najavljen njegov koncert u Trstu, svi smo odmah skočili na tu priliku.
Koncert je trebao biti održan na prekrasnom glavnom trgu Piazza d’Unita Italia, i sve bi bilo po redu ako vrijeme također bude OK.
JohnFogerty_09072014-2545
Morali smo paziti zbog prognoza o nevremenu, no ni sekunde nismo razmišljali da zbog toga odgodimo put. Legenda se mora vidjeti.
Međutim, kiša nas nije zaustavila, no oluja je to ipak učinila pri kraju.
John Fogerty je izašao na suhi stage u dobrom raspoloženju, očito sretan što je tu živ i i zdrav i što nastupa, te moram dodati da je u jako dobroj formi.
Počeo je žestoko, s “Hey Tonight” i znali smo da će ovo biti noć za pamćenje. Samo smo mislili da će biti upamćena po dobrom koncertu, a ne po oluji. Publika koja je sjedila na trgu je bila na nogama odmah od prvih pjesama, iako su prisutno bili u srednjim godinama, s manjim brojem “progesivne” omladine.
Izvedba “Who’ll stop the rain” je bila jako duhovita jer su riječi bile tako prikladne. Gusti, tamni oblaci su se okupljali iznad naših glava, no mi nismo obraćali pažnju.
“Born on the Bayou” je bila fantastična, dok je solo na “Lookin’ Out My Back Door” bio još i više.
U potpunosti smo zaboravili na nadolazeću nevolju na nebu, kada nas je nakon “Midnight Special” John obavijestio da ćemo napraviti pauza jer “čini se da oluja dolazi, pa vas molim da se strpite i sačekate, pa se vidimo ubrzo”.
Oluja i munje su se spustile tako žestoko kao da smo skrivili nešto više od uživanja do kraja na rock koncertu.
JohnFogerty_09072014-2472
Sad kasnije smo se opako približili ponoći (koncert je počeo jako kasno, oko 21:30h, i teške kiše nisu pokazivale nikakvu namjeru zaustavljanja). Promotori koncerta su nam rekli da je nemoguće nastaviti show, koji je stoga bio prekinut, nakon čega smo krenuli kući.
Vrlo razočarani s takvim razvojem događaja, doslovno smo se osjećali kao da smo dobili pakovanje čokolade koje nam je onda oduzeto prije nego smo je uspjeli otvoriti.
Bar smo imali izvrsnih sat vremena s Johnom Fogertyjem no samo s dvije velike, hit pjesme. Ostatak će morati čekati neku drugu prigodu koju ćemo ugrabiti kao da je to posljednja stvar koju ćemo učiniti.
SETLISTA:
1. Hey Tonight
2. Green River
3. Who’ll Stop the Rain
4. Born on the Bayou
5. Lodi
6. Ramble Tamble
7. Lookin’ Out My Back Door
8. Hot Rod Heart
9. Penthouse Pauper
10. Midnight Special (Lead Belly cover)

CONCERT PHOTO GALLERY – CLICK HERE!

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina

JohnFogerty_09072014-2472

SETLIST:
1. Hey Tonight
2. Green River
3. Who’ll Stop the Rain
4. Born on the Bayou
5. Lodi
6. Ramble Tamble
7. Lookin’ Out My Back Door
8. Hot Rod Heart
9. Penthouse Pauper
10. Midnight Special (Lead Belly cover)

KONCERTNA FOTOGALERIJA – KLIK OVDJE!

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *