Loading...

VATRA – Zagreb, Tvornica Kulture, 17.10.2014.

VATRA 15. GODINA – Zagreb, Tvornica Kulture, 17.10.2014.Vatra_17102014-5289
Unazad godine dana napale su nas obljetnice: em slavi Elemental, em The Bambi Molesters, em Jinxi, em Vatra… Virovitički indie rockeri ove godine obilježavaju 15. godišnjicu postojanja. 15 godina. Vau. Vau zato jer kad ih gledam uvijek mislim da su mlađi (OK, tu malo pomaže i “novi” basista Tomislav Franjo Šušak, ali ekipa “staraca” ne samo da ne djeluje tako već upravo obrnuto.) No da je samo do izgleda to bi bilo samo slabih četvrt napravljenog posla.

Ono što mene oduševljava kada je Vatra u pitanju je kako oni zvuče i nakon 15 godina. Svježe, moderno, novo… i da, vatreno. I kako to svoje ime ni dan danas nisu prostituirali.
Svaka čast svima ostalima na hrvatskoj sceni, ali uz Urbana&4, nema drugog (trećeg) benda koji toliko ponosno nosi oznaku alternativa i indie kao Vatra. To sam mislila o njima tamo neke 2006.-2008. iako su me jako podsjećali na Ekatarinu Veliku (što je bilo samo za pohvalu), a isto mislim i danas.
S tom razlikom da sam bila uvjerena da će Vatra dospjeti na poziciju top 5 rock bendova u Hrvatskoj daleko ranije. No, kako u ovoj naopakoj državi ništa ne ide kako treba i mora, tako je i Vatra morala, usprkos svojim brojnim hitovima, čekati svojh pravih 5 minuta.
Vatra_17102014-5277Uz “Tango” koji je usput budi rečeno, po meni najžešća alternativna pjesma s najpomaknutijim tekstom a s epitetom najmegalomanskijeg hita ikad, Vatra je rasprodala Tvornicu Kulture i sebi za svoj 15. rođendan poklonila najljepši dar.
Doduše, pisac ovih redaka je očekivao rasprodan Dom Sportova, no očito je tako nešto ipak preoptimistično, ne za ovaj bend već za ovu našu tugaljivu stvarnost.
Stoput bi mi bilo draže da sam mogla napisati da su dupkom napunili DS, jer to Vatra zaslužuje mnogo više od većine onih par rijetkih bendova koji to mogu ili jesu (nekad) napravili, ali draži mi je ovakav dojmljiv rođendan u manjoj Tvornici s regularnom prodajom karata, nego filanje recimo Arene sa smiješnim udjelom prodanih karata a gro sponzorskim paketima i busanjem u prsa kako se nešto veliko napunilo, pa kad je badave naravno da će se napuniti…
I to je još jedan razlog zašto je Vatra apsolutno jedan od onih prste jedne ruke bendova u nas… nisu prodane duše.
I to sve publika vidi i zna i čuje i zato je u petak navečer Tvornica vrijala. I trebala je.

Vatra_17102014-1655Mnogi izvođači padaju na testu zvanom “live” čak i kad pred sobom imaju sve nego zahtjevnu publiku. Al imati i odlične albume i pjesme pa uživo biti još bolji od toga to su plafoni koji se mjere svjetskim mjerilima. Nešto slično sam ljeti ove godine doživjela sa Pearl Jam. Sjajni albumi ali to sve nije ništa dok vas ne zaskoče uživo. Tad ste dokusureni načisto. Kao ne preveliki ljubitelj benda, kažem to, by the way.
I sad, reći ćete, što Vatra ima s Pearl Jamom? Naizgled ništa. Osim što su imaju municije svjetskog benda ali imaju nesreću da su na krivom mjestu u krivo vrijeme i da djeluju u Hrvatskoj u kojoj ništa ne štima, ali vidi vraga Vatri ipak da.

Možda ste očekivali klasično nabrajanje momenata s koncerta u ovom izvještaju, ali za to ću zalijepiti set listu uz poneki komentar.
Jer Vatrin koncert u petak nije bio jedan od “sjajnih uzbudljivih rođendanskih koncerata” – to je bio koncert kruna nečega što traje 15. dugih godina i tu nije najvažnije nabrajanje setliste i momenata.

Rekapitulacija koncerta:
Počelo je akustično s Ivanom na gitari i uz polako dolaženje člana po člana na pozornicu i uz gosta trubača Stipu Mađora (Kawasaki 3P, ex-Hladno Pivo) na “Želim biti ti”, pa onda revijalno jedna jača od druge: “Ti znaš gdje se krije milost”, “Bilo je dobro dok je trajalo”, po potpuno nov singl, pjesma “Saturn” koju je publika već znala izvana i iznutra, “John Travolta”, “Privatni pakao” i “Mornarska majica”.
Do tada je već publika odavno pjevala sve pjesme od A do ŽE. Na “Anđelu s greškom” smo opet čuli sjajnog Stipu i bivšeg mu kompanjona Milu Kekina – ta pjesma ne može ispasti loša niti da je pjevaju R2-D2 i C-3PO.
“Eskim”, “Vojska od terakote” i još jedan gost, njihov producentski guru Jurica Ferina iz Svadbasa na “Alkoholu” je lijepo smirio užarenu atmosferu kako bi i publika i bend udahnuli malo zraka za novi uzlet.

Vatra_17102014-5289“Kamikaze”, “Gorim”, “Svjetla i sirene”, “Sunce”, “Dva akrobata”, “Limunova kora”… prošetala je Vatra zaista svojom karijerom. Sve do “Ima li budnih?” i još jednog gosta, također iz Svadbasa Ljubice Gurdulić. Općenito moram reći da su sjajno odabrali goste, nitko pretenciozno prevelika superzvijezda (ako ne računamo Kekina, koji bi ionako umro da pročita ovo “superzvijezda”) a dodali su u štimung maksimum.
I naravno “Tango” uz delirij za regularni kraj koncerta. Na “Ruskoj” i “Plimi adrenalina” na bisu br. 1 sjajila je Irena na klavijaturama.
Bomba uz “Tremolo” na kojoj je Ivan spretno zamijenio Urbanov glas, pa bis br. 2 uz “Oproštaj” i “Vrati se”.
U punom dvosatnom koncertu bilo je naravno i “Sretan rođendan” pjevanja publike, i torte i izvlačenja sretne dobitnice putovanja na festival u Francusku s bendom…

Otrcano zvuče a počesto i budu koncerti s predznakom “rođendanski”, “Valentinovo” i sl. Ovaj je bio sve samo ne to.

Vatra, sretan ti prvi 15. rođendan od Venia-Maga! Drugi 15. rođendan očekujemo na Maksimiru…

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina

2 comments
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *