Loading...

BRYAN ADAMS – Ljubljana, Dvorana Stožice, 14.12.2014.

BRYAN ADAMS – Ljubljana, Dvorana Stožice, 14.12.2014.BryanAdams_14122014-0366
Na spomen kanadskog rockera Bryana Adamsa, novije rockerske generacije reagiraju manje-više na dva načina: ili sliježu ramenima jer nemaju pojma tko je on dok im ne spomeneš njegove “vječne” balade koje su pokorile svijet, ili odmahuju rukom dajući do znanja da se radi o rockeru koji je postao Čokolino. Te da ne može sklepati jedan pravi album već godinama.
No reciklaža vlastitog materijala je trademark većine starih superstarova i tu Bryan nije nikakva iznimka.
Možda i sam svjestan da mu se više ne posreće niti šećelemaste balade (koje su usput budi rečeno fakin dobre u tom svom šećernom žanru), a možda svjestan da je možda manje para i slave, ali mnogo više respekta od struke i ostalih imao u vrijeme prva tri albuma kada je bio žestoki rocker – i kako se ove godine odvrtilo 30 godina od njegovog “milestone” albuma “Reckless” s kojim je krenuo u pohod na svjetski rock (a i top-liste) – to je valjalo adekvatno obilježiti.

I to mu je valjda i jedini pravi potez u posljednjih nekoliko godina. “Reckless” je sjajan hard rock album, no tadašnji vinil “primao” je na sebe ciglih 10-tak pjesama, a onih 7 viška koliko ih je imao napisane 1984. spremio je u ladicu i ove godine izvukao, te objavio “Reckless” de luxe izdanje sa svim pjesmama. I zatim krenuo na “Reckless 30th Anniversary tour”. Jasno.

Publika je većinu “novih starih” pjesama čula prvi put tek na aktualnoj turneji (ako ne računamo one koji su kupili CD) pa tako je bilo u Ljubljani u nedjelju navečer. Kao da i nisu bile nepoznate jer je trademark sound “Recklessa” i ranog Adamsa toliko specifičan.

Adams je u Ljubljanu došao nakon 8 godina, ali to nije bilo i jedini put da je pohodio ove krajeve. I uvijek s sasvim ili skoro rasprodanim koncertom. I Dvorana Stožice nije bila nikakva iznimka. Skoro dupkom puna, iako službeno nerasprodana, pokazala je širok spektar generacija koje su se tu našle, iako su prednjačili oni stariji.
I ono što je bilo zanimljivije: oni stariji su bili uglavnom pravi rockeri iako te JMBG lupa po leđima pa se ne divlja kao nekad, a mlađi su uglavnom bili fanovi “Adamsove Čokolino faze”.

Kako god, ja sam istinski ljubitelj one divlje, ali volim i Čokolino, samo ne istovremeno. I hvala Bogu, bi tako. Adams je sa full bandom uključujući svog vječitog suradnika, autora i glazbenika Keitha Scotta, izašao maltene u minut točno u 21 h na jednostavnu pozornicu i zapilio odmah s “Reckless”. Da se zna jel’, po što smo došli.

Nizali se hitovi i oni nehitovi jedan za drugim svaki put uz sve veće odobravanje publike, dizanje tribina, ples i malo manje mahnito mahanje glavama. Oduševljen i Adams i bend i publika, koncert je tekao savršeno da bi na rock baladi “Heaven” dvorana preuzela stvari i u svoje ruke, odnosno glasnice, da bi samo tren kasnije zaružila jedna od njegovih najžešćih stvari “Kids wanna rock”. Na “Summer of ’69” se orila dvorana, kao i mnogo kasnije na “Cuts lik a knife” što je pokazalo što publika stvarno želi: rock i točka.

Usred koncerta sam imala dojam kao da i nije prošlo ama baš ništa od onih 30 godina. Bend je jednako “derao”, Keith je jednako opako svirao solaže, plesao i valjao se po podu, a Adams je jednako sigurno svirao svoju gitaru, imao stvari pod kontrolom, i što je najbitnije… ima još glaščinu itekakvu. Što je dokaz da godine (samo mu je 55) ne moraju značiti ama baš ništa.
Tamo na toj polovici, desio se meni najdraži trenutak a mislim i Adamsu, kada je uz kratki flashback u povijest ispričao kako ga je otkrila i povela kao “predgrupu” na turneju tada najsjajnija rock zvijezda Tina Turner, s kojom je izveo duet “It’s Only Love” a ostalo je ušlo u povijest.

Iskreni hommage još čiloj ali neaktivnoj Tini bio je burno pozdravljen, jer se ne dešava svaki dan da zvijezda koja u svom CV-ju ima recku od preko 100 miljun prodanih nosača zvuka na takav način zahvaljuje nekome na svojoj karijeri i usponu.
Nakon toga trenutka mislim da bi mu svatko oprostio da je koncert okrenuo u Čokolino smjeru. Ali nije (hvala Bogu drugi put).

Odlušali smo de luxe “Reckless” do kraja uz nezaobilaznu “(Everything I Do) I Do It for You” (može li se ta pjesma neizvesti??) i samo 4 pjesme iz kasnije faze. Na “If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good” pitao je cure jel’ bi koja otplesala za njega blues, pa je umjesto jedne na kraju dobio 4 oduševljene plesačice kojima je podijelio majice za uspomenu, dok je publika udijelila grmljavimu “buuua” i zvižduka revnom redaru koji je totalno ne prateći koncert prvu plesačicu pokušao maknuti sa stepenica “jer tamo ne smije biti” i skoro pokvario super moment.
“18 till I die” je opet publika divljala, a vrlo zanimljiv aranžman i izvedba pjesme koju je uživo (trebalo biti) teško izvesti, pa se pokazalo da uopće nije, bila je “Cloud #9” koja mi više uopće nije zvučala onako jako poppy.

Set od 22 pjesme zatvorio je regularni dio koncerta i nakon kratke pauze Adams je sam s akustičnom gitarom došao na bis i izveo pet pjesama sve odreda ovako akustične jednu bolju od druge.

Sat je okrenuo trajanje od 2 sata i 20 minuta ali tražilo se još. Na drugom bisu Adams se presretan zahvalio i poželio nam svima lijepe blagdane uz svoju popularnu božićnu “Christmas time” u skraćenoj verziji.

Tko nije bio na koncertu, neka se lupa po glavi, tko nije ni razmišljao ići jer je “Bryan Adams bezvezan” taj isto nije bio naročito pažljiv kako se i s čim Adams proslavio, a to je drago čitateljstvo: pure rock’n’roll. “…and that’s all.”

Setlista:
1. Reckless
2. One Night Love Affair
3. She’s Only Happy When She’s Dancin’
4. Run to You
5. The Boys Night Out
6. Heaven
7. Kids Wanna Rock
8. It’s Only Love
9. Long Gone
10. Somebody
11. Ain’t Gonna Cry
12. Summer Of ’69
13. Let Me Down Easy (Roger Daltrey cover)
14. (Everything I Do) I Do It for You [Acoustic]
15. If Ya Wanna Be Bad Ya Gotta Be Good
16. Cuts Like A Knife
17. Can’t Stop This Thing We Started
18. Please Forgive Me
19. When You’re Gone
20. 18 til I Die
21. Cloud #9
22. The Only Thing That Looks Good on Me Is You
Bis:
23. You’ve Been a Friend to Me [Acoustic]
24. C’mon Everybody (Eddie Cochran cover)
25. She Knows Me [Acoustic]
26. Straight from the Heart [Acoustic]
27. All for Love [Acoustic]
Bis 2:
28. Christmas time

KONCERTNA FOTOGALERIJA – KLIK OVDJE!

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *