Loading...

BAJAGA I INSTRUKTORI – Zagreb, Tvornica, 08.03.2014.

Jedna od apsolutno najvećih rock zvijezda stare države, bend Bajaga i Instruktori ova su tri prethodna dana obilježili 30-godišnjicu rada i istovremeno nastupa u Zagrebu, kada su nastupili u kultnom klubu Kulušić na poziv našeg legendarnog rock kritičara, Bajaga-1pokojnog Dražena Vrdoljaka koji je Momčila Bajagića Bajagu “dovukao” da svira u klubu nagovorivši da okupi nekoliko muzičara i dođe u Zagreb da odsvira netom objavljeni Bajagin solo album “Pozitivna geografija” (Bajaga je tada bio stalni ritam gitarista jednako slavne beogradske Riblje Čorbe).

Kao što je Bajaga rekao: “Bez Dražena nikad ništa ne bi bilo isto”, Bajaga je nakon toga izbačen iz Čorbe upravo radi toga što je ostalim članovima (čitaj: Bori Ðorđeviću) smetao njegov solo rad. U biti je time Bajagi učinjena usluga: već s drugim albumom “Sa druge strane jastuka” Bajaga i Instruktori su zaposjeli rock YU-tron pa ili na ili pri vrhu ostali dugi niz godina.

Ova tri koncerta Bajaga je odlučio posvetiti Vrdoljaku, a rasprodana tri dana Tvornice kulture pokazala su da publika i dalje voli pravi rock’n’roll.

Bajaga-2Omiljeni lik koji svoje, mahom zabavne pjesme nije mogao uklopiti u hard rock zvuk Riblje Čorbe, uvijek je bio i definitivno ostao good guy, pristojan, pozitivan, dobročudan i nimalo divlji rocker. Što je kako godine odmiču sve vidljivije i uočljivije i prilikom nastupa uživo. Bajagin rock’n’roll u 21. stoljeću ima samo naznake oštrine i žestine, ali zato ima u izobilju pozitive i nasmijanih lica. Što vam je draže – stvar je ukusa, no vrlo vjerojatno, s ovih pozicija, danas mnogi ne bi mogli shvatiti da je Bajaga zaista i bio bok uz bok Čorbi, Dugmetu, Jagodama… i ostalim žestokim rockerima.

No šarmu i karizmi Bajaginoj i dan danas je teško odoljeti, a bendu odreći profesionalnu i energičnu svirku. Rezultat je, uz različite set liste za sva tri dana – izvrsna tri koncerta s raspoloženom i veselom publikom i odličnom atmosferom (drugo nisam niti očekivala).

Bajaga-3Početak koncerta sve do dolaska prvog gosta, blues gitarista na pedal steel gitari, našeg Davora Rodika na prvoj od tri pjesama, “Godine prolaze” (Rodik se na pozornicu vratio i 2. bisu na “Zažmuri” i “Verujem – ne verujem”) bio je lagano u sleep modu, malo je nedostajalo “ono nešto”, žara, energije što li. Nakon Rodika je sve krenulo uzlaznom linijom, a tek je dolaskom drugog gosta, vrlo popularnog bivšeg člana orginalne postave Instruktora, Dejana Cukića, koncert dobio šamar i pravi uzlet. Cukiću i pedesete godine života nisu ostavile traga, osim vizualno, u eksplozivnoj energiji koju je uvijek razbacivao na nastupima. Yu-Mick Jagger ništa nije izgubio od svega toga, jednako je opaljen kao što je i nekad bio.

U prvom dijelu koncerta je naročito fenomenalno izvedena bila “Bam, bam, bam (Jahači magle)” koju je Bajaga posvetio Vrdoljakovoj kćeri. Žika Milenković je i dalje ostao glasnogovornik benda, zabavan u najavama, poskočan i angažiran, dok je Bajaga-4Bajaga kao i nekad, minimalno govorio u svom stilu “tih, miran, povučen” ali očigledno razgaljen prijemom publike s nesilaznim smiješkom na licu.

Neke su pjesme dobile drugačiji aranžman i to je zaista ispalo dobro i svježe. Bajaga se sa set-listom zadržao uglavnom na pjesmama prijeratnih albuma, no činjenica je da su to uglavnom i najjače i najpoznatije stvari. Kraj regularnog dijela donio nam je hat-tick istih: “220 u voltima”, “Plavi safir” i “Ti se ljubiš”, nakon čega smo dobili ni manje ni više nego čak tri bisa i zaokružili treći, “osmomartovski” koncert u velikom stilu – na preko 2 sata i 45 minuta.

Na kraju ovog intenzivnog koncertnog tjedna, nisam mogla da se otmem uspoređivanju koncertnih događanja: dva su nam izvođača došla iz Srbije, oba zaista velika imena ne samo stare države nego i danas, oba su rasprodala po tri koncerta zaredom u Zagrebu i oba su širila veselje i pozitivnu energiju – a istovremeno su toliko različiti i glazbeno i lirikom.

Možda je to bio neobičan splet koncertnih okolnosti, ali je bio sjajan.

Set-lista:
1. S druge strane jastuka
2. Berlin
3. Red i mir
4. Lepa Janja
5. Suza
6. Godine prolaze
7. Gore dole
8. Stari put za Novi Sad
9. Tišina
10. Ako treba da je kraj
11. Marlena
12. Vidi što sam ti uradio od pesme, mama
13. Bam bam bam (Jahači magle)
14. XX vek
15. Francuska ljubavna revolucija
16. Još jednom
17. Iza nas
18. Vesela pesma
19. Na vrhovima prstiju
20. 220 u voltima
21. Plavi safir
22. Ti se ljubiš 

– bis 1 –
23. Život je nekad siv nekad žut
24. Moji drugovi 

– bis 2 –
25. Zmaj od noaja
26. Kad hodaš
27. Zažmuri
28. Verujem – ne verujem

– bis 3 –
29. Otkad tebe volim
30. Samo nam je ljubav potrebna

KONCERTNA FOTO GALERIJA – KLIK!

Izvještaj: Anastazija Vržina
Fotografije: Martina Šestić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *