Loading...

POZITIVAN KONCERT – Zagreb, Dom Sportova, 30.11.2013.

Pozitivni_Majke“Pozitivan koncert” je trenutno jedini glazbeni događaj u Hrvatskoj, rock-pop prizvuka, koji već ima obilježje “tradicionalan”: u svojih devet godina postojanja ne samo da se održao nego je postao jedna od najvažnijih glazbenih manifestacija kod nas, ne samo po veličini nego i po važnosti te sadržaju, odnosno poruci koju odašilje.

“Pozitivan koncert” organizira HUHIV-a (Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a) i agencija LAA kako bi obilježili Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, te kroz pozitivnu glazbenu poruku pomogli osobama koje žive s HIV-om ili hepatitisom u rješavanju problema vezanih za medicinsku, socijalnu skrb, pravnu pomoć, te ujedno educirali mlade i opću populaciju o ovim bolestima kao i o diskriminaciji koja je s ovim bolestima povezana. Nevjerojatan rast interesa javnosti za ovaj događaj pokazao je da je ideja prepoznata, prihvaćena i opće podržavana.
Izvođači koji se od prvog koncerta 2005. spremno odazivaju nastupati, su uglavnom iznimno jaka, neka čak najveća domaća imena različitih žanrova, što samo potvrđuje podržavanje i prihvaćanje različitosti. Bilo je tu i inozemnih gostiju, ali ovaj događaj prije svega okuplja domaću glazbenu scenu.

Neki od izvođača koji su nastupali tijekom godina su bili i Svadbas, Elemental, Massimo, Vatra, Pips,Chips & Videclips, Let3, Hladno pivo, TBF, Hugh Cornwell, Laibach, Stereo MCs, Dubioza kolektiv…

Pozitivni_QuasarrOd manjih zagrebačkih prostora poput prvobitne Tvornice Kulture i kasnije KD Dražen Petrović, “Pozitivan Koncert” se prije tri godine radi velikog interesa javnosti preselio u veliku dvoranu Doma Sportova koja je svaku godinu bila dupkom puna, pa tako i ove.
Iz godine u godinu svjedočimo iznimnoj atmosferi i pozitivi među publikom i izvođačima koja je sasvim u skladu sa samim nazivom koncerta – pozitivna i opuštena, publika je ujedinjena u ljubavi prema prvenstveno domaćoj glazbi ali i solidarnost i prihvaćanju.

Pet sati izvrsne svirke i ove godine je odjekivalo iz Doma sportova. Na rasprodanom koncertu su nastupili i višestruko nagrađivani, Porinovima ovjenčani autori i izvođači: česti gost “Pozitivnih Koncerata” Damir Urban & 4, te nove zvijezde Pozitivnog, rock legende Goran Bare & Majke.
No sve je započelo točno poput urice, riječkim predstavnikom indie rock-pop scene grupom Quasarr, koji je izvrsno zagrijao nadolazeću publiku u dvoranu. Prikazali su se toliko kvalitetnom svirkom i vokalnom izvedbom da se dosta publike koja se poslovično okuplja u hodnicima dvorana uz čašicu “ćakulanja” i pića, odlučilo ipak ući u dvoranu i provjeriti “što to tamo praši”.

Nakon Quasarra, na scenu je stupio regionalni gost: izuzetno jako ime srpske glazbene scene S.A.R.S. koji je ne tako davno ove godine triput zaredom rasprodao naš kultni klub KSET u Zagrebu.

Pozitivni_SARSAko je Quasarr odlično zagrijao početak koncerta, pravi “raspašoj” je nastao već sa S.A.R.S.-om – križanac rocka, popa, nekog oblika world musica (na tragu Manu Chao) i naravno balkanskog štiha glazbe u koji čudno ali efikasno umiksavaju harmoniku – povratna vibracija od publike nije se stišavala, nastalo je opće usijanje.

I onda nešto sasvim drugačije, i čak dosta žešće – Urban&4 su nakon početnih problema s uštimavanjem zvuka, jednostavno krenuli nekim drugim smjerom i pokazalo je kako izgleda kada petero ljudi funkcionira kao jedan s pozornice, stopi se s oniih nekoliko tisuća ispod i oko nje i nastane jedna zajednička priča, snažna i neraskidiva. Urban je također bio najrazgovorljiviji od izvođača: iskoristio je priliku da kaže i nešto prigodno događaju: upozorio je na stigmatizaciju oboljelih od AIDS-a i rekao par vrlo suptilnih riječi nadovezujući se na netom održani referendum.
Za kraj i spektakl večeri pobrinuo se Goran Bare uz svoje Majke. Pjesme iz bogate riznice benda publiku su pretvorile u prateći zbor, koji se na kraju teško pomirio sa završetkom još jednom superuspješnog “Pozitivnog koncerta”.
Iako je glazba bila definitivno najbitniji i najjači element ovog događaja, kristalno je jasno da je namjena i cilj istoga svima bila itekako važna, gotov jednako kao i sama glazba. Nije samo floskula da glazba može mijenjati svijet. Možda ga ne može trajno, ali ga može barem na par sati, na jedan dan barem.

Pozitivan_Urban

 

KONCERTNA GALERIJA – KLIK OVDJE

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *