Loading...

RICHIE SAMBORA – Njemačka, Munchen, Circus Krone, 12.10.2012

I tako odoh u Munchen da vidim kako to uživo radi Sambora sam samcat bez velike korporacijske mašine zvane Bon Jovi. Već smo ovdje naveliko secirali njegov novi solo album “Aftermath of the Lowdown” (bolje od ičega što je dugih godina izdao BJ, a opet ništa slično BJ-u), pa je ove godine odlučio nakon 14 godina na mini solo turneju. U Europi samo 5 datuma, odmah rasprodana. Ovaj u Munchenu bio je u Circus Kroneu gdje su nastupali i Beatlesi, Stonsi, AC/DC … svi velikani. Tko Samborin solo rad ne poznaje (ili senbzibilitet)  i očekivao bi gitaristički koncert, taj bi se jako prevario – ne samo da je svirao sjajno ali dozirano (lani u Maksimiru je bio dosta ispod svog nivoa) sve što je odsvirao bio je mrak, ali je to umanjio na račun samih pjesama i – pjevanja. Što je Sambora radio s glasom u petak navečer… ne znam da li je bolje pjevao ili interpretirao. Vokal mu je presnažan i siguran. Ne znam baš da ne bi potukao i samog Jon Bon Jovija bez po muke da sad krenu “tko će bolje”.

Koncert je otvorio s neočekivanim ali posve znakovitim introm: “Uprisingom” od Musea, te s novom “Burn that candle down”, neke vrste “Black Keys” ofarbanom protestnom “Occupy Wall Street” pjesmom i publika je odmah bila na nogama s rukama u zraku. Aktualni singl “Every road leads home to you“ je stvar zabetonirao i tako je ostalo sve do kraja koncerta od 2.15 sata.

Izuzetna interakcija publike i izvođača se rijetko viđa na koncertima, ovo je bio jedan od njih. Nije pričao i šalio se koliko on inače zna, bio je sav ufuran u koncert tristo posto, ali opet dovoljno pričljiv i zabavan da se potvrdi da je sjajan frontman. Tamo negdje sredinom koncerta na baladi  prethodnog albuma “Undiscovered soul” “Fallen from Graceland” mu je na stage uletio vrlo poduzetan fan koji ga nije počeo grliti i ljubiti ako ste to pomislili, nego se odmah dočepao mikrofona i počeo pjevati, i kada je Sambora po prvim notama skužio da ovaj ima dobar glas i da mu dobro ide, mahnuo je redaru da ga pusti i maknuo se u stranu. No ovaj je onda počeo falšati (valjda od uzbuđenja) ali se svejedno nije dao od mikrofona, a Sambora (i bend mu) koji su očigledno ipak bili malo paf pustili su ga da vide kako će se tip dalje snaći. I usput se dobro zabavljali, kao i publika.

Što je Sambora svirao: bilo je zanimljivo gledati setliste i prethodne i ovu: bilo je očito da ih je slagao samo za sebe, ne robujući nekim pravilima ili kombinacijama. Bilo je tu žestica (foofajterska “Nowadays” recimo), energije koja rastura, teške artiljerije, nježnih balada, legedandarnih standarda Beatlesa, snippeti od Springsteena i Bad Companya, ali glavna emocija večeri bila je – ljubav. Sambora je iskreno u tome što radi, muzika i publika su mu sve. A ona mu je iskreno odana. I kako je sat vremena nakon koncerta napisao na svom Twitteru “ostavio sam vam svoje srce na tom stageu” – istina. I publika njemu svoje.

Zaključak se nameće sam po sebi: kog vraga on još radi u Bon Joviju kada je možda i bolji frontman od Jona a sasvim sigurno jedako dobar? Nije sve u lovi a on je ima dovoljno i nikad neće prestati dotjecati… Ili kako je rekao šef agencije Koncerti.net s kojom smo putovali i super se zabavili, “Richie je car”. Bogme jest.

Usput, “pregrupa” je bio odličan irski skadatelj i pjevač Bjorn Baillie koji je uspio samo s akustičnom gitarom oduševiti dvoranu. Svaka čast.

Setlista:

1 Burn The Candle Down
2 Every Road Leads Home to You
3 Nowadays
4 Taking a Chance on the Wind
5 Stranger in This Town
6 Weathering the Storm
7 Sugar Daddy
8 Learning How To Fly With a Broken Wing
9 Hungry Heart (Bruce Springsteen snippet)/I’ll Be There For You  (Bon Jovi song)
10 Hard Times Come Easy
11 You got to hide your Love away (Beatles cover)
12 You Can Only Get So High
13 Fallen From Graceland
14 Who Says You Can’t Go Home /Wild night  (Bon Jovi song)

Bis:

15 Wanted Dead or Alive (Bon Jovi song) / Bad Company snippet by Bad Company
16 Golden Slumbers/Carry That Weight/The End  (The Beatles cover)
17 These Days  (Bon Jovi song)

FOTOGALERIJA – KLIKNITE OVDJE!

Izvještaj i foto: Anastazija Vržina, anastazija@venia-mag.net

One comment
  1. LilyK

    Anastazija, thank you for the fantastic review. I expected Richie to joke more aswell……hey I was glad we got more music instead. My friends and I ended up third row infront of Richie and could enjoy every freakin Richie’s move…and I can defenitly tell he was enjoying playing and singing as much as the fans being there .I wouldn’t want to miss it for the world and was very sad cos we didn’t plan to see anymore concerts in Berlin and London . Would love to see Richie again….the songs are just perfect.
    And yes….agree 100%…it was all LOVE the whole night…we could all feel it.And Richie did sense it too!

    LilyK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *