Rock Royalty u Londonu!

U uzbudljivom predolimpijskom Londonu još je jedan događaj privukao obožavatelje iz cijeloga svijeta. Riječ je o neponovljivom ekskluzivnom koncertu legendarnog benda Queen 11.7.2012. u njima rodnom gradu i u postavi Brian Maya i Roger Taylora, zajedno s jednako fascinantnim američkim pjevačem Adam Lambertom.
Mjesto događaja je intimna atmosfera teatra Hammersmith Apollo s malim brojem karata, zbog čega je i koncert bio namijenjen samo najvećim obožavateljima.

Koncert je počeo iza zastora u originalnom i uživo tako močnom zvuku Queena te sjeni Adam Lamberta koja je govorila tisuću riječi: odraz njegovog nemoguće coolerskog stava i svemirskog stylinga koji se ukazao u punom sjaju za nekoliko sekundi čim su pali zastori. Show je krenuo, teatrom se orio prodoran zvuk Brianove odlične svirke na gitari. Sa svjetlucavog Adama reflektirala su se svjetla lightshowa u toliko boja, za koje do tada nisam znala da uopće postoje. Adam, Roger, Brian, ali i cijeli teatar pjevali su najveće hitove, pjesme koje SVI znaju: We Will Rock You, Radio Ga Ga, Bohemian Rhapsody, The Show Must Go On, Another One Bites The Dust, I Want It All, I Want To Break Free i dr. Osjeti se posebna kemija između Adama i Queena, stoga je to bilo jedno veliko rock slavlje, jer kao da i izvođači nisu mogli vjerovati kako je predobro, te su međusobnim klanjanjem,  jednostavnim gestama tokom cijelog koncerta, ali i na sav glas iskazivali veliko poštovanje jedni drugima: Queen Adamu i Adam Queenu.

Adam Lambert kao pjevač odličnih vokalnih sposobnosti, svojom specifičnom interpretacijom, osmijehom i pogledom odlučnosti odvlači publiku u neku drugu dimenziju – svakim pokretom žari i pali publiku svih generacija. Queenovci odlično pjevaju i sviraju. Dok se Adam presvlačio u svoje najneobičnije kombinacije u kojima odlično izgleda, pjesme su pjevali Brian i Roger sami. Roger i Adam izveli su Under Pressure u duetu što je također bilo zanimljivo. Stil sviranja i zvuk gitare Brian Maya pretpoznatljivi su još sa starih ploča, međutim taj zvuk ujedno je i moderan, prije univerzalan, s jako dobrom uporabom efekata na električnoj gitari. Na produženoj pozornici izveo je nekoliko i akustičnih verzija koje također imaju jednu posebnu puninu zvuka i zanimljivost u aranžmanu. Uz to Brian nabacuje dobre fore. Primjerice, jako je simpatično izigravao da je jedva naučio par riječi pozdrava publici na domaćem jeziku (engleskom), dok je Adam nabacio britanski naglasak, tako da su i po pitanju šale odlično uigran tim.

Koncert je sadržavao i trenutke od kojih nam prolaze trnci zbog nježnih interpretacija laganica Who Wants To Live Forever u vokalnoj izvedbi Adama i Love Of My Life u vokalnoj izvedbi Briana te dirljivih trenutaka posvete i iskazivanja dubokog poštovanja Freddie Mercuryju.

Na zadnjoj pjesmi We Are The Champions u teatru svi su postali jedno: svi su mahali, i slavili i bili pobjednici, kao da je vrijeme stalo. Queen je predstavio svoj originalan zvuk kakvog danas nitko nema, a opet je moderan, osvježen, i traje. Oduševljavajuće je što prate nove trendove i izvođače i što su prepoznali Adam Lamberta, koji se uz njih tako dobro uklopio. Vidjeti ovu ekipu na okupu bila je jedinstvena prilika i jedno zaista drugačije iskustvo. Ipak je to Rock Royalty.

Setlista:
Flash (intro)
Seven Seas Of Rhye
Keep Yourself Alive
We Will Rock You
Fat Bottomed Girls
Don’t Stop Me Now
Under Pressure (Roger/Adam duet)
I Want It All
Who Wants To Live Forever
A Kind Of Magic (Roger)
These Are Days Of Our Lives (Roger)
The Show Must Go On  (Brian)
Love Of My Life (Brian)
‘39 (Brian)
Dragon Attack
Drum Battle / Guitar Solo
I Want To Break Free
Another One Bites The Dust
Radio Ga Ga
Somebody To Love
Crazy Little Thing Called Love
Bohemian Rhapsody

bis

Tie Your Mother Down (Brian)
We Will Rock You
We Are The Champions

Tekst, foto & video: Magdalena Loborec