Loading...

DEATHSTARS, MARIONETTE – Slovenija, Ljubljana, Gala Hala, 15.03.2012.

Nedavno su po treći put nastupili u Zagrebu, kao predgrupa velikanima industrial metala Rammstein, a onda su odlučili uz velike arene zasvirati i klupske svirke i u sklopu kratke turneje posjetiti i Ljubljanu.
Deathstars su u posljednjih 10 godina najglasniji švedski predstavnici mješavine industrial i gothic metala koji svojom formulom osvaja sve koji u sebi nose smisao za zavodljivu formulu osjećajnosti, tame i mirisa industriala. Pokazalo se to još jednom u klubu Gala Hala u Ljubljani, unatoč tvrdnjama da četvrtak nije najbolji dan za koncert.
Prije Deathstarsa pred svega nekolicinu posjetitelja u Gala Hali izašli su švedski melodični metalci Marionette. Nošeni na krilima do danas gotovo stigmatiziranog gothenburškog zvuka ovi momci koji su se okupili 2005. godine trenutno europskim kontinentom šire zanimljivu mješavinu iznimno pitke melodičnosti koja ih čini vrlo zanimljivim bendom i nešto manje pitkog vrištanja vokalista Alexandera Anderssona čijim se scenskim naporima treba odati priznanje. I tu priča staje.
Ubrzo nakon štu su Marionette napustili pozornicu pred publiku u solidno popunjenoj Gala Hali izlaze Deathstars. U svom prepoznatljivom outfitu – pripijenim hlačama, elementima vojničkog izgleda u kojima prednjači frontman Whiplasher Bernadotte sa svojom kapom i pažljivo glitterom premazanom make-upu. I ludilo može započeti. Publika vrišti dok se bend na pozornici ukazuje sa prvim taktovima ”Mark of the Gun”, a sveopće ludilo slijedi već sa drugom pjesmom po redu, ”Motherzone”. Publika jednako oduševljeno pozdravlja i ”Night Electric Night”, ”Tounges” (tijekom koje je Whip legavši na razglas na pozornici skoro otklizio ravno među publiku :D) i ”New Dead Nation” dok s pozornice pršte mega i mega decibeli dobrog zvuka, a bend posvećeno publici prenosi svoju poruku nabijenu atomima sexualne energije koja posebice oduševljava djevojčice u prvom redu koje nisu propustile ispipati Whiplashera dokle god su im ruke sezale, hmmmmmm. Slijede ”Chertograd”, ”Blitzkrieg”, ”Blood Staines Blonds”, a naguravanje u prvim redovima postaje teško podnošljivo, u nekim trenucima čak i na granici incidenta dok je bend na pozornici sve znojniji i sa sve manje odjeće na sebi. Kulminacija koncerta nastupa na završnim ”Metal” i  gotovo transatičnom izvedom ”Cyanide” u Whipovom stilu na koljenima s leđima na podu. Publika se nije uspjela ni snaći, a Deathstars već odlaze sa pozornice. Slijedi uobičajeno skandiranje koje ih vraća na pozornicu te bis otvaraju sa ”The Revolution Exodus” i atmosferu na granici eksplozije dodatno zagrijavaju sa zaključnim pjesmama koncerta, ”Trinity Fields” i ”Death Dies Hard” te nakon kratke zahvale okupljenim fanovima i sa osmjesima na licima napuštaju pozornicu.
Deathstars su, unatoč tomu što se njihov novi studijski album i turneja tek očekuju, nestrpljenje fanova utažio još jednim u nizu svojih fantastičnih izvedbi koje su nakon iskustva stečenog na turneji s Rammsteinom još snažnije i uvjerljivije. Stoga je šteta što, unatoč četvrtku, nije više domaće publike u ljubljanskoj Gala Hali uživalo u nastupu u mnogočemu zanimljivih Šveđana. Slovencima zato kapa dolje!

Foto galerija s koncerta dostupna je OVDJE.

Izvještaj i foto: Ivana Sataić (ivana@venia-mag.net)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *