Loading...

TARJA TURUNEN – Srbija, Debeljača, 25.06.2011.

Tarja Turunen on different way

Sjećate se glamurozne dive koja je svojevremeno pjevala u bendu Nightwish? Da, petpostavio sam da se sjećate: divan glas, a mora se priznati i stas, uvijek besprijekornog izgleda, raskošni kostimi koje mijenja tijekom koncerta, pa onda sva ta fama oko nje, pa poseban menadžer za nju, pa putovanja posebnim avionom na turnejama, pa… e ovdje ćemo stati. Tu je bio kraj, bendu je bilo dosta i rekli su joj: ‘Bye bye beautiful’.
Iako je govorila još dok je bila u bendu, da je zalutala u metal vode, i da privatno radije sluša pop, po napuštanju(izbacivanju iz) benda ona grčevito pokušava ostati baš u tim vodama. Tu krizu identiteta je još prije nekoliko godina dobro opisao netko tko bend zna od početka: “She is nobody from Nightwish, or Tarja from nowhere”.
Kada je gotovo prije tri godine gostovala u Beogradu sa svojim pratećim bendom, bio sam vrlo zainteresiran čuti kako njeni nastupi izgledaju u post Nightwish fazi. Bio sam prilično razočaran (imao sam pravo na to jer sam je u Nightwish gledao više puta) jer je sve zvučalo kao osrednji tribute bend.
Kada me je nedavno pitao jedan frend da li idem na Tarjin koncert, iznenadio sam se i odgovorio pitanjem gde će biti. Uslijedio je odgovor u Debeljači (to je selo u blizini Pančeva, nekih 30km od Beograda), a ja sam se naravno počeo smijati misleći da se zeza. Kad me me je uspio uvjeriti da je to stvarno tamo, i da će ona nastupiti na mitingu bajkera, shvatio sam da je od glamurozne dive ostalo samo ime.
Došao je i taj 25.06., dan kada je Debeljača videla Tarju. Mnogo je ljudi voljelo nju u Nightwish, ima još uvijek onih koji “šetaju” majice iz tog doba. E, upravo takvi su se okupili još u popodnevnim satima da bi zauzeli mjesto pored zaštitne ograde. Bajkeri, k’o bajkeri, bilo ih je sa raznih strana, i mnogi nisu znali ni gdje je to, pa su uz pomoć mape i lutajući seoskim putevima usjpeli stići.
Tarja više nije ona nedodirljiva, slikala se sa fanovima, pa čak je pozvala i dvije djevojke iz publike da joj se pridruže na bini tijekom tonske probe.
Prostor na kojem je skup održan je prilično veliki, tako da oko 2000 okupljenih nije stvaralo gužvu.
Koncert je trajao više od jednog sata, a uz pjesme sa njenih albuma, izvela je i od Bon Jovi-a “You give a love bad name”, kao i od Nightwish “Nemo” a također i njihovu verziju poznate pjesme nedavno preminulog Gary Moore-a “Over the hills and far away”.
Tijekom nastupa je rekla da joj je nedostajala Srbija, na što su fanovi jednostavno poludjeli. Prvi redovi su gotovo sve pjesme pjevali u glas sa njom, a na momente su bili i glasniji. Na kraju su ipak svi zahtjevi publike da izađe na bis ostali bez uspjeha.
O svirci se nema što mnogo reći, odrađeno je korektno, profesionalno, ali sve je to samo jedna šarena laža, tezga, nastup bez ikakvog duha. Cijeđenje kakvih takvih para iz imena i stare slave, sa žaljenjem se mora konstatirati.
Ah, da, bitan detalj. Tijekom koncerta se presvukla samo dva puta.

Izvještaj: Miloš Ristic Jeskanen
Foto:   Zorjana Kanjuga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *