Dugo je trajalo uzbuđenje u metal krugovima pred gostovanje KING DIAMOND-a u Beogradu. Posebno zbog toga što nije nastupio nigdje u okolici, a to je bio dovoljan razlog okupljanja njegovih fanova i iz okolnih zemalja 16. 05. u Studentskom Kulturnom Centru.
Warming bands su bili GRIFFIN i THUNDERBOLT iz Norveške, koji su stvarno više nego dobro odradili svoj dio, podigavši temperaturu u dvorani vrlo visoko.
Zatim je stage utonuo u tamu osvijetljen samo diskretnim plavičastim svjetlom pod kojim su se samo nagovještavali oblici. Sa razglasa su dolazili prigušeni, zlokobni, monotoni zvuci, stvarajući atmosferu pred egzekuciju.
To je trajalo nekih 15 minuta, dok je publika već u histeričnom transu skandirala: Diamond! Diamond! Diamond!… U međuvremenu su ljudi u crnom, sa crnim kapuljačama, glasnici smrti, iznijeli na binu bijeli kovčeg sa natpisom ABIGAIL. Postavili su također i ogradu od metalnih šipki, kakve obično u horror filmovima okružuju napuštene zamke ili groblja.
Kada su zvuci sa razglasa zamukli, bio je to znak da počinje, fanovi su bili u deliriju. Naravno, krenuli su sa “Abigail”, DIAMOND je izvukao iz kovčega lutku bebe igrajući se velikim bodežom i probadajući je.
Kada netko ima za sobom 11 studijskih albuma, nije mu teško koncipirati listu za nastup od dva sata, ne ostavljajući vam vremena da udahnete zraka. Pjesme su se nizale uz dobro pripremljen show i konstantno “ludovanje” fanova.
Možda smo očekivali malo više vizuelnih efekata na ovom nastupu, zbog reputacije koju KING DIAMOND ima, ali muzički dio je odrađen savršeno, što im je publika jasno stavila do znanja.
Jedini problem je bio kako završiti koncert, fanovi ih jednostavno nisu željeli pustiti. Tri puta su izlazili na bis i DIAMOND se toliko zahvaljivao da je već bilo neugodno. I pored svog njegovog iskustva, bilo je očigledno da je iznenađen ovakvim prijemom i poznavanjem njegovih pjesama.
I poslije trećeg bisa, svi su ostali na svojim mjestima čekajući još, ali to je bio kraj ovog nevjerojatno dobrog koncerta.

Tekst i foto: Miloš Ristić (misha@venia-mag.net)