U beogradskom Domu Omladine, petog ovog mjeseca je održana zajednička svirka, koju su organizatori najavili kao “doom&gothic festival”. Sudjelovali su: Charon iz Finske, Phantasmagoria iz Hrvatske i četiri benda iz Srbije; Follower, Consencration, Rain Delay i Abonos.
Domaći bendovi su otvorili svirku i nizali se jedan za drugim pred polupraznom dvoranom. Sama činjenica da je publika rađe provodila vrijeme u holu pijuckajući pivo, govori o nivou njihovih nastupa. Jasno je bilo da su ljudi znali zbog koga su došli, i da čekaju ono što dolazi kasnije.
Negdje pred ponoć na binu je izašla Phantasmagoria. Kao na dati znak, dvorana se napunila i stvorila se vruća atmosfera. Već poslije prvih taktova vidjelo se da je to neka sasvim druga priča. Ako se nekome i činilo da je razglas kriv što su prethodni bendovi zvučali slabo, Phantasmagoria ih je razuvijerila i pokazala da je u pitanju razlika u kvaliteti. Bend iz Zagreba je zvučao kompaktno i snažno, dostojno benda koji ima za sobom bar nekoliko albuma, a ne kao neko tko se tek bori da snimi svoj prvijenac kao što je to u njihovom slučaju (iako iza sebe imaju vrlo bogatu koncertnu karijeru). Publika je djelomično znala njihov repertoar (vjerojatno zahvaljujući site-u benda i prženju njihovog jedinog neslužbenog izdanja na kojem se nalaze njihove podosta stare snimke), tako da komunikacija nije bila jednosmjerna, bend prema publici, već obostrana, a najveće oduševljenje je bilo kada su na kraju odsvirali sjajnu obradu kalsika iz osamdesetih, Billy Idolovu pjesmu “White Wedding”. Phantasmagoria je ostavila izuzetno dobar utisak i pored toga što su svirali bez tonske probe jer nije bilo vremena zbog kasnog dolaska Finaca koji su iz Osijeka gdje su svirali dan ranije, također sa Phantasmagoriom, umjesto u Beogradu završili u Novom Sadu pa su tako stigli u Beograd sa nekoliko sati zakašnjenja.
Nakon male pauze, oko jedan sat iza ponoći na scenu su izašli Charon, i odmah je bilo jasno da su tu svi došli upravo zbog njih. Vokal benda Juha-Pekka je imao veliku “pomoć” fanova u publici, jer su gotovo sve pjesme pjevali sa njim. Nizale su se njihove poznate pjesme (nećemo reći hitovi, jer Charon ipak nisu mainstream), i sa svakom novom napetost se povećavala, naravno u pozitivnom smislu a najveće oduševljenje je naravno bilo prilikom izvođenja pjesme “Little Angel” koju je većinom otpjevala publika..
Charon su do sada objavili pet albuma i jedan su od onih bendova koji su dali veliki zamah finskoj metal sceni te doprinijeli da je danas ovako značajna. Dvije stvari se podrazumijevaju kod finskih bendova, savršeno-točna svirka i opušten nastup, bez obzira gdje sviraju. Takav njihov stav je rezultirao fenomenalnim koncertom Charona u Beogradu te večeri i pravom euforijom na kraju.

Izvještaj i foto: Miloš Ristić (misha@venia-mag.net)