Loading...
Izvještaji

KORPIKLAANI, ARKONA, STRIBOG – Zagreb, Tvornica kulture, 04.11.2015.

KORPIKLAANI, ARKONA, STRIBOG – Zagreb, Tvornica kulture, 04.11.2015.

Ove jeseni rijetke su večeri kad u jednoj večeri imaš priliku odslušati tri prava koncerta odjednom. Svaka čast organizatorima, jer kombinacija koju su nam izmješali sinoć, bila je prava poslastica za sve ljubitelje mitova, priča iz davnina i folk metala s death i doom primjesama. Stribog, Arkona i Korpiklaani, nošeni jako dobrom atmosferom i razigranom publikom, imali su priliku pokazati sve što su namjeravali u najboljem svijetlu. Satnica je bila savršena, točna, pa tako u 19:30 na skučeni stage izlazi Stribog. Jako dobro poznati u regiji i Hrvatskoj po svojim kretanjima u narodnim i slavenskim temama, odličnom svirkom zagrijali su najokorjelije fanove koji su u prvim redovima ostali do kraja ove folk metal večeri.

korpiklaani-2015-11-04-7

Scenski nastup im nije bio baš najbolji, nedostajalo je njihove aktivnosti i živosti na pozornici, a i nisu djelovali kao jedno, više kao da svatko svira zasebno, a slučajno su se našli na istom mjestu. To im se može opravdati time što stvarno fizički nisu imali mjesta za kretanje po pozornici. To je čak u jednu ruku bilo i simpatično, jer, kako su bili malo nagužvani skroz na samom rubu pozornice, dolje ih je dočekala svježa publika koja kao da im je htjela biti što bliže, pa su napravili tu neku simbiozu s njima, dok je pola Tvornice odostraga ostalo prazno. Stribog je bend koji je aktivan od 2006. godine, a od tad su izdali tri albuma, a mix tih pjesama publika je imala priliku jučer čuti uživo i pokazali su da uživaju u njima. Nježna flauta je lijepo naglašena kroz većinu pjesama i dobra je protuteža agresivnom vokalu, a klasičan black metal prizvuk dobro je iskombiniran s skakutavim zvukom koji je karakterističan folku. No ipak, kako kod Striboga, tako i na Arkoni i Korpiklaani-ma, bilo je problema sa zvukom. Ne znam je li to do lokacije odakle se sluša koncert (u ovom slučaju s tribina) ili do čega, ali zvuk se „prelijevao“, vokal se gubio i na trenutke se uopće nije čuo. Kako god, publika je očito bila zadovoljna i dobro zagrijana za ostatak večeri.

korpiklaani-2015-11-04-1

Točno u 20:30 stiže Arkona na pozornicu. Iz mraka samo odjednom stiže kao neki mali zvrk Masha i njeni pratioci, i počinju s 13-minutnom izvedbom pjesme Yav. Tvornica nije bila puna, ostao je prazan zadnji dio do tribina, ali prisutna je publika jako lijepo dočekala njihov izlazak, uz skandiranje i povike. Iako preduga za uvod, ova pjesma samo je pokazala što nas sve čeka u narednih sat vremena u kojima će se izlistati 10 pjesama – sve Mashine vokalne sposobnosti, od growlanja do čistih vokala, promjene u ritmu i atmosferi u pjesmama, dramatične prijalaze u ritmu, odličnu svirku, dinamičnost na pozornici, zahvaljivanja i pozdravljanja. Publika, iako aktivna od samog početka, žudila je za pozdravom, da ih bend primijeti, a oni su se zapleli u predugu priču. Ali kad su napokon dali do znanja da znaju tko je pred njima, Maša je uzviknula „Zdravo Kroacija, zdravo Zagreb!“ i na to je publika jednostavno poludjela s rukama u zraku. Ovakvi pozdravi mogli su se čuti još nekoliko puta tijekom koncerta, a nakon skoro svake pjesme Masha je vodila publiku u sve veću euforiju stalnim uzvicima i pozivima „hej, hej“. Ometajući faktor, kao i na Stribogu, ponovno je loš zvuk vokala. Na nekim pjesmama činilo se kao da su još na tonskoj probi, malo pojačaju, pa malo stišaju vokal.

korpiklaani-2015-11-04-25

1. Yav
2. Ot Serdtsa k Nebu
3. Goi, Rode, Goi!
4. Liki Bessmertnykh Bogov
5. Zakliatie
6. Na Strazhe Novikh Let
7. Slav’sya, Rus’
8. Pamiat
9. Stenka na Stenku
10. Yarilo

Usprkos tome, Arkona je svoj nastup odradila odlično, energično, kvalitetno, a publika je to nagradila. Nakon pola sata odmora, šarolika družba nazvana Korpiklaani, koja se pojavila na pozornici, bila je samo šlag na tortu. Ovi Finci, koji su zadnji put 2012. u Hrvatskoj nastupili pred polupraznim Boogaloo-om, sada su bili dostojanstveno dočekani. Skoro puna Tvornica (stalo bi još stotinjak ljudi) bila je rasplesana, raspjevana i dinamična kroz cijeli koncert. Za razliku od Arkone, započeli su s brzom i kratkom Viinamäen mies kojom su odmah predstavili i novi, 9. studijski album Noita i novog člana Sami Perttula za harmonikom. Skoro cijeli koncert bio je prožet pjesmama na finskom, živahan, u karakterističnom polka ritmu. Na sredini koncerta malo su promijenili pravac i uveli nas u mračniju, doom atmosferu sa Sumussa hämärän aamuna, da bi s Vaarinpolkka lijepo nastavili s već provjerenim receptom za dobru atmosferu, a i dali priliku Jonneu da malo domori glasnice. Pred sam kraj su nas počastili s „hitovima“ kao što su Vodka, Happy Little Boozer, Wooden Pints i Pellonpekko, i tu su i publika i bend dali one zadnje atome snage koje su imali i koju su bespoštedno trošili kroz cijelu večer.

korpiklaani-2015-11-04-36

Korpiklaani:
1. Viinamäen mies
2. Journey Man
3. Pilli on pajusta tehty
4. Kantaiso
5. Lempo
6. Sahti
7. Kirki
8. Ruumiinmultaa
9. Petoeläimen kuola
10. Sumussa hämärän aamun
11. Vaarinpolkka
12. Viima
13. Metsämies
14. Kultanainen
15. Minä näin vedessä neidon
16. Ämmänhauta
17. Kylästä keväinen kehto
18. Vodka
19. Rauta
20. Wooden Pints
21. Pellonpekko
22. Happy Little Boozer
23. Juodaan viinaa

Uz odlično odabrane i raspoložene bendove te njihov kvalitetan scenski nastup, ova će večer sigurno biti večer za pamćenje svim fanovima, jer su dobili ono po što su i došli – injekciju folka koja se može dobiti većinom na festivalima.

Izvještaj: Kaja Žulić
Foto: Sanja Matić (uz dozvolu perun.hr)

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Perun.Hr-a ili autora. Fotografije se ne smiju rezati, mijenjati, prerađivati, niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Perun.Hr-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste glavnog i odgovornog urednika Perun.Hr. Hvala.

COPYRIGHT NOTICE © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Perun.Hr or the author. It is not allowed to crop, alter, or change the photographs in any way, or removing the watermark sign of Perun.Hr/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Perun.Hr Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *