Loading...
Izvještaji

KAMELOT, AEVERIUM, WITHEM – Barba Negra, Budimpešta, 13.10.2016.

KAMELOT, AEVERIUM, WITHEM – Barba Negra, Budimpešta, 13.10.2016.

Samo godinu dana nakon svog posljednjeg posjeta Budimpešti u društvu Dream Theatera, Kamelot se prošlog četvrtka vratio u mađarsku prijestolnicu kako bi publici ovog puta predstavio svoj pravi headlinerski show. Glavno pitanje koje se provlačilo među posjetiteljima prije nego će krenuti treći dio turneje, bio je koju će od pjevačica povesti sa sobom – Alissu, Elize, Simone, Lineu, Kobru Paige…? Nažalost niti jedna od njih im se nije pridružila pa je tako kao gošća uskočila mlada pjevačica Aeva Maurelle koja predvodi predgupu Aeverium.

Aeverium je bio i prvi bend kojeg sam te večeri uspjela poslušati u cijelosti budući da sam u vrijeme nastupa norveške progressive metal skupine Withem imala zakazan intervju s Kamelotovim gitaristom i osnivačem Thomasom Youngbloodom.

4_aeverium_by_martina_sestic.jpg

Aeverium je mladi njemački bend koji je nedavno objavio svoj prvi studijski album Break Out koji ih je kao što i samo ime nagovješta, izbacio iz anonimnosti i otvorio im put prema većem broju slušatelja. Mene cijeli taj njihov glazbeni paket i nije previše oduševio, ali moram priznati da pripremljeni, angažiran scenski nastup i energija koju odašilju uspijevaju nadoknaditi glazbenu stilsku nedorečenost. To im je pozitivna crta za nastupe uživo, ali za uspješnu diskografsku karijeru i ako žele ponuditi smislen materijal svojim slušateljima, trebali bi odlučiti kojim putem žele ići. Metal kao žanr dopušta puno toga, ali rijetko kada oprašta greške.
Najupečatljiviji član benda je bila Aeva Maurelle koja je izašla na pozornicu u maniri velike zvijezde kao da je ispred nje puna Wembley Arena, a ona Doro Pesch. Uz nju, bend ima još jednog pjevača Marcela Roemera koji se pomalo mučio pratiti njen tempo i karizmu.
Publika je u sasvim pristojnom broju popratila njihov nastup i nije nedostajalo skakanja i izvikivanja imena benda. Rijetko kada se vidi da neka predgupa (ako se radi o ovako mladom bendu) dobije ovakav odaziv.

Međutim, publika je ipak najsretnija bila kad se zastor rastvorio i time označio početak Kamelotovog seta.
Kamelot je još jedan u nizu bendova koji su imali sreće sa izmjenama pjevača. Mlađahni Šveđanin Tommy Karevik je, sada već na drugom studijskom albumu, dokazao svu kvalitetu svog glasa u kojem se osjeća ista toplina kakvu je imao, za brojne fanove nikad prežaljeni, Roy Khan.

6_kamelot_by_martina_sestic.jpg

Koncert je otvoren s tri izvrsno posložene pjesme – Veil of Elysium, When the lights are down i The Great Pandemonium. Prva je jedna od hitova iz Karevikove ere, dok su druge dvije na svijet došle u Khanovoj interpretaciji. Obje imaju tu jednu mračnu notu, ali ipak na kraju ostavljaju dojam sreće, što je skladateljski trik tipičan za Kamelot.
Centre of Universe s albuma Epica iz 2003. još je jedan odličan izbor za koncertnu izvedbu. To je ujedno bila i prva pjesma na kojoj se Kamelotu pridružila Aeva Maurelle. I svaki put kad bi otpjevala svoje, ostavila me pod dojmom da su Kamelotove pjesme ipak prevelik zalogaj za nju unatoč tome što su njene interpretacije imale i dobrih trenutaka. Međutim nije bilo dovoljno takvih trenutaka da prikrije česte nesigurnosti u postizanju visokih tonova i usklađivanja tonaliteta.
Čak ni Liar, Liar nije zvučala onako kako treba i mislim da bi bilo bolje da su Alissu do kraja pustili preko matrice bez gostujućeg vokala. Možda su svemu tome kumovali i tehnički problemi s mikrofonom, ali što je tu je, na kraju je ipak najbitniji završni dojam.
A kad sam već kod pjevačica, tijekom izvedbe pjesme Forever, Tommy je pružio mikrofon jednoj djevojci u prvom redu da otpjeva neku melodiju i kada je pustila glas, u dvorani je nastao potpuni muk, a Karevik i Youngblood su ostali zaprepašteni jer nisu očekivali da će ih netko toliko oduševiti. I bilo bi lijepo da im je takav glas bio gost na pozornici.

15_kamelot_by_martina_sestic.jpg

Jedan od onih emotivnih momenata je bio kada je Tommy najavio Here’s to the Fall te je posvetio svom nedavnom preminulom djedu. Zamolio je publiku da u zrak digne upaljene mobitele i upaljače da cijela dvorana zasvijetli. I tako je i bilo, cijela je Barba Negra svjetlucala, a u pjevanju se pridružila i publika.
A posebno je bilo i kada se čestitalo rođendan basistu Seanu Tibbettsu koji je tijekom cijelog nastupa bio posebno raspoložen. Dobio je svoju tortu sa svjećicama i zahvalio se na čestitkama.

Kamelot se postojano već godinama dokazuje kao sastav kojeg čine profesionalci, a što je najbitnije – pokazao je da zna napraviti sjećanja vrijednu atmosferu pa makar i uz “populističke trikove” kao što je rukovanje s prvim redovima, koreografirano bacanje trzalica, setlisti, bubnjarskih palica, ručinika i silasku pjevača u publiku. Fanovima ovakve stvari puno znače, a i nekako uvijek bude toplije i prisnije uz ovakve znakove pažnje koji nisu tek puki zahtjevi za pljeskanjem i uzvikivanjem imena benda, nego zaista iskrena zahvala benda koji zna da bez fanova i njihove podrške, nema ničega.

>>>>>> GALERIJA <<<<<<<

Izvještaj i foto: Martina Šestić | martina@venia-mag.net

COPYRIGHT © Sve fotografije u galeriji su zaštićene autorskim pravima. Ne smiju se preuzimati bez dozvole Venia Maga-a ili autora. Fotografije se ne smiju izmjenjivati ninakoji način, kao niti uklanjati ili mijenjati žig sa znakom Venia Maga-a/autora. Ukoliko se otkrije njihovo neovlašteno korištenje, biti će poduzete pravne mjere protiv kršitelja autorskog prava. Molimo sve koji primijete navedene nedozvoljene aktivnosti da obavijeste uredništvo portala Venia Mag. Hvala.

COPYRIGHT © All photographs in this gallery are under the copyright law. They cannot be copied or reproduced without permission given by Venia Mag or the author. It is not allowed to alter the photographs in any way, or removing the watermark sign of Venia Mag/author. Legal action will be taken if discovered any non-permitted usage or photography manipulation. We kindly ask to inform us about such misusage by sending an e-mail to Venia Mag Editor-In-Chief. Thank you.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *