Loading...
Intervjui

Intervju: SARATAN (Małgorzata „Maggie” Gwóźdź i Michał Stefański)

SARATAN: “Veliki je izazov u Europi svirati glazbu s bliskoistočnim utjecajima…

SARATAN je poljski metal bend koji svoj zvuk temelji na brutalnosti thrasha i deatha te orijentalnim glazbenim motivima. Trenutno promoviraju svoj četvrti studijski album “Asha”, a uskoro će se na turneji pridružiti legendarnom black metal ratnom stroju – Marduku te nastupiti u riječkom klubu Palach 17.10.
Više o bendu možete doznati u intervjuu sa njihovom pjevačicom Małgorzatom „Maggie” Gwóźdź i bubnjarom Michałom Stefańskim.

Razgovarala: Martina Šestić | martina@venia-mag.net
Photo: promo

1 Saratan 3 small

VENIA: Dobro došli na Venia-Mag! Saratan je prisutan na sceni već dvanaest godina, a ovo vam je prvi koncert u Hrvatskoj. Kako biste opisali svoju glazbu onima koji s njome još nisu upoznati?
Maggie: Slušajući Saratan, najnoviji i prethodne albume, s lakoćom ćete se prebaciti u orijentalni svijet, na Bliski Istok. Možete osjetiti atmosferu pustinje i prave, istinske orijentalne zvuke. Sve što sviramo je autentično. Koristili smo prave instrumente uvezene s Bliskog Istoka i iz centralne Azije. Temeljito smo se pripremali za aranžiranje pjesma na albumu “Asha”. Bez zezancije, preslušali smo podosta orijentalne glazbe kako bi našem zvuku dali taj autentični karakter.
Michał: Većini je metalaca najdraži način opisivanja zvuka nekog benda kroz usporedbe pa zato ne bi bilo na odmet prisjetiti se bendova kao što su Nile, Melechesh ili Orphaned Land. Naš zvuk, međutim, nije baš toliko blizak njihovom koliko bi se moglo činiti. Kao što je Maggie rekla, puno smo truda uložili kako bismo naučili svirati orijentalne instrumente i spojili ih u metal pjesme koje su negdje na granici thrasha i deatha. Nije bilo lagano, ali je zato završni proizvod iznenađujuće dobar. Umjesto čitanja ovog djela, za bolje bi razumijevanje bilo najbolje otići na naš Youtube ili Spotify profil.

VENIA: Osim što (neki) članovi studiraju Orijentalne studije, što vas najviše privlači orijentalnoj glazbi?
Michał: Samo je Jarek diplomirao Orijentalne studije (točnije iranistiku), ali što se mene tiče, najuzbudljivije mi je kombinirati ove potpuno kontradiktorne glazbene stilove. Zvuči svježe i tjera vas da učite i isprobavate nove stvari. Kao da čitate neku vrlo zanimljivu knjigu.
Maggie: Meni je sve to jedno novo iskustvo i pustolovina. Do sada sam pjevala različite žanrove, ali mi je ovo prvi put da pjevam orijentalni stil. Inspiraciju sam dobila iz samog druženja s dečkima iz benda.

VENIA: Poljska zauzima čvrstu poziciju na karti svjetske metal scene. Mješavina deatha, thrasha i orijentalnog vas sigurno stavlja u centar pažnje. Kako su vašu glazbu prihvatili u vašoj domovini?
Maggie: Veliki je izazov u Europi svirati glazbu s bliskoistočnim utjecajima u vrijeme kada se svijet danas suočava sa čudnim političkim problemima. Možda se čini da je smjer kojim smo krenuli proklet. Ali, ono što uopće nisam očekivala je to da je naš album dosta dobro prošao i primio pozitivne kritike. Da, malo sam iznenađena. Ali i zadovoljna.
Michał: U Poljskoj nema dovoljno ‘hejtra’ koji bi ugušili pozitivne reakcije – zato mislim da nam je sasvim dobro.

1 Saratan 1 small

VENIA: Tijekom godina vaša je glazba postala brutalnija, pogotovo što se tiče growlova, ali ste je obogatili i brojnim tradicionalnim intrumentima koji je čine melodičnijom. Rezultat toga je album “Asha”. Koji je bio najteži dio u cijelom tom procesu snimanja?
Maggie: Čini se da je najteže bili snimiti tradicionalne instrumente. Znaš, teško ih je uštimati i snimiti. Meni je najzahtjevnije bilo naučiti taj stil pjevanja jer ga do sada nisam prakticirala. Ali je zato atmosfera tijekom snimanja bila izvrsna i vrlo kreativna. Predivno iskustvo.
Michał: Moram reći da je snimiti bubnjeve bilo puno lakše, nego sve te orijentalne detalje. Ovo mi je bio drugi put s orijentalnim instrumentima u studiju i, unatoč satima koje smo proveli uvježbavajući, ponekad smo morali više puta ponavljati neke stvari kako bismo dobili željeni zvuk. Stvarno ih je dosta teže uštimati i svirati. Jedan nam se čak i uništio tijekom snimanja pa smo morali kupiti novi.

VENIA: Kad ste radili na materijalu za novi album, što je bilo važnije – tekstovi ili glazba? Postoji li poruka koju biste htjeli poslati svojom glazbom?
Maggie: Glazba i tekstovi su snažno povezani. Dajemo dašak Orijenta kroz našu glazbu, a tekstovi su temeljeni na autentičnim vjerovanjima zoroastrizma.

VENIA: Kako su novi članovi pridonijeli trenutnom zvuku benda?
Michał: S mog stajališta, ženski je vokal element koji nam je na prehtodnim izdanjima nedostajao (ili barem na albumu Martya Xwar). Maggie je svojim glasom od Saratana napravila raznobojniji bend i otvorila nam nove horizonte. Dobar je to put prema nekim budućim albumima i jedva čekam početi skladati nove pjesme.
Maggie: To je nešto potpuno drugačije i stvarno sam uzbuđena.

VENIA: Prošlo tek nešto više od mjesec dana od objavljivanja albuma. Kakve su reakcije do sada bile?
Maggie: Iznenađujuće dobre. Samo pozitivne i dobre ocjene.
Michał: Sve je rečeno, čini se da se ljudima sviđa i kritike su dobre.

VENIA: Za ovaj ste album potpisali ugovor s Fonografikom. Jeste li zadovoljni s razvojem karijere benda do sada?
Maggie: Vrijeme će pokazati. Mi se nadamo najboljemu.
Michał: Prerano je suditi o tome je li Fonografika korak unazad ili unaprijed, ali sigurni smo da ćemo sa svakim novim albumom biti samo bolji i bolji na svjetskoj metal sceni.

VENIA: Nakon što je objavljen vaš prethodni album “Martya Xwar”, bili ste na turneji s Nileom. Kakvi su vam bili dojmovi s te turneje? Imate li ista očekivanja i od turneje s Mardukom?
Michał: Ta nam je turneja bila nevjerojatno iskustvo jer do tada nismo svirali u tako velikim dvoranama sa profesionalnom opremom, kao ni sa bendovima poput Nilea i Svart Crowna. Publika je bila susretljiva i stvarno se uživjela u našu glazbu. Zato računamo na isto tijekom turneje s Mardukom.

VENIA: Hvala vam na ovom intervjuu!
Michał: Nema na čemu, vidimo se na koncertu u Rijeci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *